Novosti o legalizaciji građevinskih objekata

Da bi se legalizovali objekti koji su nelegalno izgrađeni, treba podneti rok za njihovu legalizaciju i to se može uraditi do 29 januara 2014 godine. Taj rok je određen zakonom koji je usvojen u novembru prošle godine i to je nastavak pokušaja da se uvede red na tržište nekretnina. Uprkos dobroj pokrivenosti u medijima i simpatičnom promotivnom materijalu, ne može se reći ni da je ovaj pokušaj bio nešto uspešniji od prethodnih.

radnici grade

Oni koji su predali zahtev pre 11. marta 2010 godine sada nisu u obavezi da ponavljaju podnošenje dokumentacije.

Međutim kada se ima  u vidu pisanje medija o nelegalnim objektima i objašnjavanju ministra kako stoji stvar u toj situaciji, realno se neće broj od pola miliona nelegalnih objekata značajno smanjiti. U nekim medijima se može nači informacija da je od oko 15 000 nelegalnih zahteva za legalizaciju podneto 220 zahteva za legalizaciju.

Svakako da će biti još zahteva biti podneto u zadnjih par dana, ali je gotovo sigurno da u tom slučaju neće biti podneto više od 500 zahteva za legalizaciju bespravno podignutih objekata.

Ovde veliku količinu odgovornosti za uspešnost ovog procesa snose i lokalne samouprave, a tu nastupaju problemi pošto za neke oblasti ne postoje detaljni urbanistički planovi. Građani projekat za nekreninu koji predaju moraju uskladiti sa urbanističkim planom.

Sad zahtev za legalizaciju se treba podneti i na njega se može primeniti  “Pravilnik o opštim poslovima regulacije, parcelacije i izgradnje” mada će to zavisiti od svake lokalne samouprave. Od samouptava će zavisiti i cena za legalizaciju, pa se ne Intrenetu mogu naći informacije kako će kod nekih biti dozvoljeno plaćanje legalizacije na duži vremenski rok.

Ovo bi bilo za sada sve što se tiče završetka roka za legalizaciju nelegalno sagrađenih objekata u republici Srbiji, posle isteka ovog roka videćemo kako će se sankcionisati oni koji nisu prijavili svoje nelegalno sagrađene objekte za legalizaciju.

Na osnovu trenutnih aktivnosti državnih organa, koji su pokazali kao veoma osetljivi na socijalne probleme, teško će se dosledno spovoditi odluka o rušenju objekata koji nisu legalizovani u za to predviđenom zakonskom roku.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.