U Zrenjaninu se gradi

Ovo je nastavak  akcije kojom je najavljena izgradnja 5000 stanova, a u startu počela sa gradnjom 24 stana u Čačku. Zapravo od toga je najavljeno 1 700 stanova ove godine, a ostali u narednim godinama. Za izgradnju novih 10 stanova su novac obezbedili grad Zrenjanin, Republička agencija za stanovanje i JP “Gradska stambena agencija” Zrenjanin.

Što se tiče Zrenjanina ovo je prvi objekat, a ukupan broj stanova bi u ovom gradu trebao da bude 100. Projektom gradnje socijalnih stanova biće obuhvaćeno 7 gradova u Srbiji.

– Ovo je početak značajnog posla zbrinjavanja onih kojima je krov nad glavom potreban. Očekuje nas posle ovog posla veliki projekat vredan 58 miliona evra za izgradnju 1.700 stanova, što znači da će pored ovih kuća biti izgrađeni u okviru Cebo projekta stanovi u 12 gradova. To znači samo u Zrenjaninu još stotinu novih stanova – najavila je Maja Lakićević, direktorka Republičke Agencije za stanovanje.
Grad Zrenjanin
Pre ovoga u Čačku je završena izgradnja 24 stana u naselju Obrež. Za izgradnju ovih stanova je uloženo 83 miliona dinara, koji su uložili zajedno lokalna zajednica i republička Agencija za stanovanje. Ministarstvo građevinarstva prilikom izgradnje ovih stanova insistira da se pri izradi projekata ispoštuje „Srpska kuća“, što bi zapravo vodilo povratku tradicionalnom izgledu objekata, prema tome u kom delu Srbije se grade ovi stanovi.
Ovom akcijom izgradnje socijalnih stanova će se u gradovima koji se grade doći do manje potrebe za iznajmljevanjem nekretnina, a to može da vodi do smanjenja zakupa. U zavisnosti koliko bude smanjenje cene zakupa, to će dovesti i do delimičnog smanjenja cene nekretnina. Smanjenje cene zakupa koje bi se moglo očekivati, ako se ispoštuju najave jeste od oko 10% na kraju ove akcije.