Tržište nekretnina u Americi tokom 2014 godine – predviđanja

Kako je poslednja svetska kriza krenula sa slomom tržišta nekretnina u Americi, neki veruju da će oporavkom tog tržišta doći do globalnog izlaska iz krize. Sa početkom nove godine su se pojavile prognoze šta će se dešavati na Američkom tržitu nekretnina vezano za kupovinu i prodaju. Glavna stavka tih predviđanja jeste prognoza da će se nastaviti rast u obimu trgovine nekretninama koji je započet u 2013 godini. U februaru 2013 se već počelo u registru kuća dostupnih za prodaju lagano smanjivati broj, a to je uticalo na dizanje cena nekretnina na tržištu.

Servisi na Internetu, kao na primer zillow.com, mogu da budu dobar pokazatelj za kretanje cena. Jedan od razloga za taj rast jeste kupovina obveznica vezanih za hipotekarne kredite od strane države, a ta kupovina će se nastaviti i u 2014 godini. Ovaj potez Fed Reserve, koja i kupuje te vrednosne papire će dovesti do situacije da će kupci lakše da dobijaju hipotekarne kredite i samim time će se prodavati više kuća i stanova.

grad u Americi

Ove godine će se broj vlasnika kuća vratiti na nivo od 65%  stanovništva i na taj način vratiti situaciju koja je bila u 1995 godini. Posle 1995 godine se lakim davanjem kredita povećavao broj vlasnika nekretnina u kojima su živeli, međutim to se pokazalo kao neodrživo.

Ovim vraćanjem na početni nivo vlasničkog udela, se situacija na neki način resetuje i omogućava da se u narednom periodu radi na povečanju tog udela sa tim da se ne ponove greške.

U celoj priči će doći do migracije stanovništva, a na osnovu grešaka iz prethodnog perioda će se pažljivije birati mesta za kupovinu nekretnine za život. Prednost će ovog puta dobiti manje kuće u gradovima koji imaju stabilnu ekonomiju kao što su Portland, Hjuston, Austin Dalas, San Antonio i Atlanta.

Svakoko da neće doći do situacije koja je dovela direktno do sloma da je svaku petu kuću posedovao investitor na tržištu, već će se ići ka tome da kupuju kuće uglavnom ljudi koji će u njima i živeti. Videćemo šta će se sve od ovih predvđanja za 2014 godinu pokazati kao tačna, ali za sada ima dosta mesta za optimizam.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.