Art deco stil u dizajnu enterijera

Art deco stil je period koji spada u moderan i glamurozan stil umetnosti i dizajna, koji je postao veoma popularan način dekoracije enterijera. Iako su ga u međuvremenu zamenili drugi oblici umetnosti i dizajna, ovaj raskošni stil je danas ponovo veoma popularan. Ovo se posebno odnosi na sobni nameštaj u duhu ovog dekorativnog stila, za kojim je u savremeno doba velika potražnja.

Art deco bio je jako popularan u Americi i Evropi između dvadesetih i četrdesetih godina XX veka. Karakteristične su jednostavne linije pri dizajnu i jasne boje.

Brzo je postao atraktivan širom sveta, a njegovi elementi našli su upotrebu u i modnom dizajnu, likovnoj umetnosti, kao i umetnosti za ukrašavanje. Pored toga, snažan uticaj art deco stila brzo se proširio i na na sve grane, pa se može videti na arhitekturi, u automobilskoj industriji, u razvoju mašina i slično.

Istorija art deco stila

Art deco stil prepoznatljiv je i kao pokret moderne dekorativne umetnosti u arhitekturi, koji se razvio u periodu između dva svetska rata. Počeci njegovog razvoja bili su u zapadnoj Evropi posle 1920-te godine, a zatim se proširio i na SAD tokom 1930-ih godina. Svetlost dana ugledao je na Nacionalnoj izložbi dekorativne umetnosti koja je bila održana u Parizu 1925. godine kada je po prvi put predstavljen.

Namera ovog inspirativnog dekrativnog stila bila je da istakne bogataški način života kroz masivne i luksuzno izrađene predmete, koji su za to doba bili drugačiji zbog svog modernog izgleda. Elegantan i luksuzni nameštaj bili su simboli za bogatstvo, sofisticianost i imućnost.

tifani lampa i art deko stilu
slika sa sr.wikipedia.org

Zgrade i objekti izrađeni u art deco stilu imaju zajedničke elemente kao što su karakteristični geometrijski oblici, trapezasti izgled, zatim cik-cak ili ševron (oblik obrnutog slova V). Art deko stil stavlja naglasak na vertikalne linije i glatke ravne površine koje su se isticale jakim tonovima, zbog čega su često korišćene kontrastne boje.

Primeri umetnosti i dizajna u arhirtekturi su oblakoderi Empajer stejt bilding i Krajslerova zgrada u Americi. Poznata imena iz tog perioda bili su dizajneri iz Francuske Emile-Jacques Ruhlmann i Maurice Dufrene, zatim arhiteksta iz Finske Eliel Saarinen, iz amerike William Van Alen i mnogi drugi.

izvor – pixabay.com
Gore na slici fasada pozorišta

Dizajn enterijera u art deko stilu

U dizajnu enterijera art deko stil bio je karakterističan po raskošnom i glomaznom nameštaju smelih geometrijskih linija, a istovremeno ćoškastih ivica. Na prvi pogled izgled enterijera ostavlja snažan i odvažan utisak. Enterijer je orijentisan više na finkcionalnost nego na estetiku, zbog čega nije bilo preterane probirljivosti, ukrašavanja i romantičnih elemenata u dizajnu.

Izgled enterijera dodatno naglašavaju stilizovane životinjske figure, perjani elementi, nage skulpture i egzotični materijali. Enterijer je bio opremljen komadnim nameštajem u oblicima trapeza, sa ševron šarama i cik-cak formama u dizajnu i slično.

Nameštaj u art deco stilu

Oštri i aerodinamični oblici bez šarenih detalja i dodataka bili su karakteristični za period art deko stila. Nameštaj je često bio izrađivan od zebrang drveta, odnosno tvrdog i egzotičnog stabla drveta koje svojim šarama podseća na zebru (zebrino drvo). Tipično za taj period korišćen je nameštaj velikih dimenzija, poput velikih komoda, polica i ormana i glomaznih stolica.

pixabay.com

Za izradu nameštaja koristilo se i tvrdo drvo poput abonosa (abonosovina) koji je bio celom površinom ispoliran. Pojedine komode i ormani imali su preko površine dodatne tanke zaštitne slojeve drveta, koji su se dobijali takođe od kvalitetnih stabala tropskih vrsta poput mahagonija ili zebra drvo.

Sav nameštaj nastao u art deko stilu bio je skup i luksuzan. Vrhunski dizajneri iz doba art deco stila stvorili su kreacije u skladu sa željama i potrebama tadašnjih visokih slojeva, počevši od velikih komadnih elemenata, rasvete pa čak i čaše za koktele i pribor za ručavanje.

Ostali nameštaj ovog umetničkog stila bio je izrađen od alumnijuma i hroma. Stolice, ormani, komode i kredenci imali su glatke i polirane, odnosno sjajne površine koje odbijaju svetlost. Na ovaj način dodatno se isticala njihova elegancija i inovativnost čemu su dodatno doprinosile izražena crna i crvena boja, koje su bile veoma popularne u to doba.

Ogledala su u to doba bila ključan element i imala su veliki značaj u enterijeru zbog svetla, a njihov oblik bio je autentičan i prepoznatljiv.

Materijali u doba art deko stila

Pojedini materijali bili su jako karakteristični za art deco stil, zbog čega su dosta korišćeni u doba najveće popularnosti ovog stila. Najzastupljeniji su bili nerđajući čelik, hrom, zatim ogledala, staklo, keramika, lakirani predmeti, ukrašeni drveni aksesoari, dodaci, bakelit (tvrda i otporna sintetička plastika) i slično.

Preuzeto sa sajta – pixabay.com

Specifično za ovaj stil je i egzotična koža kao na primer zebrina koža, zmijska koža, ajkulina koža ili koža raže. Kožni nameštaj bio je tapaciran.

Za opremanje enterijera nisu bili koriščeni jeftini materijali, već skupocne i kvalitetne sirovine koje su mogle priuštiti samo bogati slojevi društva. Najviše su bili zastupljeni drvo abonos za izradu fotelja i stolica. Nameštaj je imao posebnu draž zbog svoje prirodne forme i unikatnosti, jer se pravio od kvalitetnog drveta retkih vrsta.

Podovi ovog vanvremenskog stila bili su obloženi mermernim pločicama. U art deco stilu dominirale su crne i bele keramičke ploćice, koje su zapravo i postale jako populrne u to doba. Podovi su bili prekriveni i velikim tepisima geometrjskih šara, zbog čega su bili nezaobilazni element ovog stila.

Boje karakteristične za art deco stil

Art deco stil prepoznaje se još i po napadnim, izražajnim i upečatjivim bojama, sa puno kontrasta. Bile su zastupljene izrazito svele boje pomešane sa dubokim nijansama, od kojih su se najviše isticale žuta, crvena, zelena, plava i roze boja.

Ovi tonovi odlično se slažu sa elegantnim srebrnim, metalnim i hromiranim nijansama, zbog čega kontrast dobija na značaju.

izvor – pixabay.com

Art deco stil danas

Ovaj kultni stil je danas veoma aktuelan pravac u dizajnu enterijera. Istovremeno odaje retro utisak, ne zapostavlja segmente jednostavnosti i pritom odaje raskošni utisak. Zbog svog otmenog minimalizma i jednostavnih linija, sofisticiranosti i prefinjenog izgleda ovaj inovativni stil je danas veoma popularan.

Ukoliko želite da u dom unesete art deco kao istorijski umetnički stil ne morate nužno promeniti svoj nameštaj. Dovoljno je da dodate nekoliko autentičnih oblika kako bi vaš dom dobio note prepoznatljivog stila.

Radi malo mekšeg i nežnijeg izgleda za boje se mogu koristiti krem ili bež nijanse, koje daju otmeniji utisak u dnevnim sobama, trpezarijama i spavaćim sobama. Ove boje izgledaju lepo na poliranom lakiranom drvenom nameštaju jer daju autentični kontrast, što je bilo prepoznatljivo za stil toga vremena

autor: Marija Mitović

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.