Klizna pregradna vrata

Mada se ne viđaju veoma često, klizna vrata su ipak zastupljena na našim prostorima. Osnovna prednost im je što štede prostor, pa je pomalo i glupo ne koristiti ih na određenim mestima. Osim što se mogu koristiti kao pregradna vrata među prostorijama, njihova upotreba se preporučuje na ormanima (plakarima) pa čak i u kupatilu na kadama i tuš kabinama.

Da bi se bilo zadovoljno sa njima potrebno je ispoštovati istovremeno funkcionalnost i njihov izgled. Bez obzira da li je u pitanju manji stan ili veci prostor tipa hale iskoristite prednosti koje donose.

Ugradnja kliznih vrata u manjem stanu ima mnoge prednosti, jer ovakav tip vrata pomaže pri uštedi prostora. Vrata se mogu montirati bez problema pri uglovima i tako oslobadjaju prostor koji obično ne može da se iskoristi pri upotrebi standardnih vrata. Klizna pregradna vrata su dobar izbor i za velike prostore jer ovakvim vratima se dugačak prostor može podeliti u niz manjih prostorija. Njihovim korišćenjem se dodatno može prostor koji želite da istaknete, kao sto su radni deo, privatni prostor ili kuhinja.

Primena, kvalitet i dizajn

Da bi se ukratko objasnilo šta i kako ide oko kliznih vrata, probaćemo na brzinu predstaviti kako stoje stvari po principu primene, kvalitet i dizajn. Sve tri stavke su jednako bitne.

Mogućnosti njihove primene su razne: u stambenom prostoru mogu biti rešenje za ulaz (protiv provalna klizna vrata), kod pregrada prostorija, ugradnih i walk-in ormara ili na u kupatilu na tuš kabini, do onih poslovnih primena podele zajedničkog prostor. Ono što se načešće na terenu viđa su ipak sobna klizna vrata.

Dizajn ovakvih vrata danas je u skladu sa potrebama, od avangardnog do minimalsitickog dizajna. Što se tiče kvaliteta tu je prisutna roba u velikom rasponu. Osim samih kliznih vrata potrebno je povesti računa o kvalitetu mehanizma koji ih nosi. Zanemarivanje jedne od te dve stvari vodi samo ka problemima tokom korišćenja.

sobna klizna vrata

Tip jednokrlinih ili dvokrilnih je estetski faktor ali i pitanje funkcionalnosti. Klizna pregradna vrata se dimenzijama i izgledom trebaju uklopiti prostor koji ih okružuje. Naravno da će ravna vrata biti lakša za održavanje, ali se ona ne uklapaju baš u svaki enterijer. Ako ste negde imali priliku da viditi neka koja su vam se baš svidela, to neznači da će se uklopiti i vaš enterijer.

Mehanizam pregradnih kliznih vrata

Ovaj tip vrata kao rešenje u enterijeru proizvode se sa nekoliko tipova mehanizama za laka klizna vrata (tus kabine, ugradni ormari) i za teška vrata (ulazna vrata, pregradna vrata).

Postoje 3 različita mehanizma:

  • sa vodilicom
  • sa mehanizmom ugradnje u zid sa knauf kutijom
  • kombinacija vodilice i štoka

Mada je možda dosadno i suvoparno, navešćemo ovde i neku vrstu definicije u čemu je razlika.Osnovna razlika između običnih vrata sa zaokretnim krilom i vrata sa pokretnim krilima (klizna vrata) je u tome što se zaokretna krila otvaraju rotacijom oko vertikalne ose koja prolazi centrom spojnice, dok se klizna vrata otvaraju klizanjem, translatornim pomakom, krila na jednu, odnosno na drugu stranu a takvo kretanje omogućava vodilica.

Skuplja varijanta jeste sistem koji omogućava da mehanizam za klizna vrata ostane prikriven. Taj efekat nevidljivosti će se svakako svideti posetiocima, jednostavno je na našim prostorima dosta egzotičan.

Sobna klizna vrata i pregradna vrata za hodnik ili terasu

Kvadratura i raspored prostorija igraju glavnu ulogu kada biramo kako će naš prostor biti podeljen. Pomoću pregradnih kliznih vrata možemo tu podelu prostora rešiti dobro..

Pregradna klizna vrata pri sobama i terasama razlikuju se po kategorijama. Najčešće se koriste standardna, ali u nekim situacijama su potrebna sa većom staklenom površinom ili ona što ograničavaju spoljnu buku.

Izbor materijala od kojih se izrađuju vrata sa klizačima je vrlo širok, staklena vrata koja obezbeđuju dnevno svetlo su odličan izbor za vrata koja vode na terasu ili u kuhinju a najčesći materijali koji se koriste u izradi kliznih pregradnih vrata su drvo, kamen, medijapan (samostalno ili presvučen tkaninom ili kožom/ vestačkom kožom ili kombinovanjem materijala.

U spavaćim i dečjim sobama često se događa da nemamo dovoljno dubine prostora da organizujemo linijski redosled ormar-noćni ormarić- krevet. Ormari sa kliznim vratima nam omogućuju uštedu na prostoru od najmanje 15 santimetara što može biti presudno u postizanju optimalnog razmještaja.

mehanizam za klizna vrata

Ukoliko je soba mala i otvaranje vrata stvara problem zbog ostalog nameštaja ili pozicije vrata, klizna vrata su rešenje jer postavljanjem ovog tipa vrata regulišete prolaz i ne remetite razmeštaj.

Hodnik može biti ugodan deo prostora ukoliko je osvetljen i funkcionalno podeljen, klizna pregradna vrata mogu biti prozračna i tako mit o “tamnim hodnicima” nestaje.

Izradom kvalitetnih kliznih vrata koja prate trend potražnje, proizvođači su doprineli sigurnosti a dizajneri su se potrudili da estetske norme pregradnih kliznih vrata nadmašuju konvencionalna. Hodnik nikada neće biti isti od kada su postavljena prva klizna pregradna vrata

Terasa može imati multifunkcionalnu vrednost u domu ili poslovnom prostoru i zbog toga treba obratiti pažnju kakva vrata će vas deliti od eksterijera. Vrata terase treba da obezbede dnevnu svetlost, štite od spoljašnjih uslova a u isto vreme da ne narušavaju prostornu slobodu, u ovom slučaju preporučuju se staklena klizna vrata zbog izolacije i ostalih prednosti tehnologije izrade staklenih vrata.

Primena kliznih pregradnih vrata u hodniku je tipična za dvosobne stanove kad je širina tog hodnika premala za otvaranje krila vrata, a otvaranje u prostor dnevnog boravka je zbog više razloga nepovoljno, elegantno i jednostavno rešenje su vrata sa klizačima

Staklena, drvena, kamena, od medijapana ili kombinovanih materijala, pregradna klizna vrata imaju primenu u svakom prostoru.

Pregradna klizna vrata “uradi sam”

Za izradu i ugradnju preporuka su uvek profesionalni proizvođači i monteri. Sam svoj majstor ipak ne može najčešće dati zadovoljavajući rezultat.

Na tržištu je dostupan kvalitetan materijal od kojeg možete napraviti vrata sa klizačima po principu “uradi sam” i opet zadovoljiti standard kvaliteta. Međutim to ipak zahteva određenu dozu veštine i kao što smo spomenuli kvalitetan materijal.

Katalozi u kojima su izloženi materijali za izradu i gotovi delovi koji čine mehanizam kliznih vrata dostupni su za naručivanje odvojeno. Ukoliko se odlučite da sami odradite ovaj posao možete naći uputstva putem interneta. Međutim naš savet bi bio da pogledate neke primere uživo gde se jasno može videti šta se i kako odradilo. Posebno se na taj način mogu videti mane.

Prilikom planiranja ovog posla, treba imati u vidu da sobna klizna vrata moraju imati i prostor gde će se smestiti krilo kad su ona otvorena. Taj prostor bi trebao biti za 6 cm šri od širine vrata, da bi se ona smestila bez problema. Osim prostora i mehanizam za klizna vrata treba biti produžen za odgovarajuću dužinu.

Ostale primene kliznih vrata

U većim stambenim prostorima, u poslovnim i javnim prostorima pogotovo, često se ukaže potreba za odvajanjem pojedinih većih delova prostora i zatvaranje širih otvora, gdje bi ugradnja zaokretnih vrata bila neprimenjiva kako iz oblikovnih tako i iz tehničkih razloga.

pregradna vrata za hodnik
slika sa pixabay.com

Tu na scenu stupaju rešenja koja izgledaju značajno drugačije nego redovna sobna klizna vrata.

Primena kliznih vrata na elementima nameštaja najčešća je kod samostojećih ormara ili kod ugradnih ormara. Ovo je često i jedino rešenje u manjim prostorijama. Prilikom njihove montaže mehanizam za klizna vrata se postavlja pri vrhu, ali i pri dnu.

Razlog za toliko učvršćivanje je to što se više krila postavlja na ormanima u niz i ne treba dozvoliti da se ona međusobo “češu”prilikom otvaranja. Ovi komadi nameštaja su poznati i pod nazivom američki plakar.

Vrata koja vam neće smetati, neće lupati ako ostanu otvorena. Naručiti materijal i delove, praviti sam ili pozvati dobrog majstora, izbor je na vama. Šteta je ne iskoristiti sve prednosti koje ovo rešenje nudi.