Lusteri kao rasveta i ukras

Mada su plafonjere potisnule lustere kada je u pitanju osvetljenje prostora ipak i dalje ima prostora gde se lusterima postiže maksimalan efekat. Njihova dvojaka vrednost se ogleda u dobrom izgledu i funkcionalnosti. Od svih mesta u kući najpopularniji je luster u dnevnoj sobi.

Kroz istoriju izrade i upotrebe ovog dekorativnog predmeta sa upotrebnom namenom, vidimo da je luster bio i ostalo centralni faktor dobre atmosfere. Veliki je plus to što postoji mnogo različitih stilova izrade i materijala koji se upotrebljavaju.

Lusteri su pratili trendove, odlazili su i vraćali se u još boljem svetlu, a danas tehnologija izrade omogućava da svaki zamišljeni dizaj lustera bude savršeno izveden. U dnevnom borakvu, spavaćoj sobi, kuhinji ili u hodniku, luster može dati pečat elegancije ili trenda i biti pokretač dobre atmosfere.

Materijali i dizajn

Materijali koji se koriste su svi novijeg datuma, ali se zahvaljujući tehnologiji obrade lusterima daje izgled onih od pre 70 godina. Time se postiže da oni budu lagani dok istovremeno imaju masivan izgled. Svima su poznati masivni lusteri tipa “Rojal lustera” koji imaju veći broj manjih sijalica i ispod njh se nalaze kristali kroz kojih se prelama svetlost. Međutim to nikako nisu lusteri za dnevnu sobu, oni ne mogu da obezbede dobro osvetljenje u manjim prostorijama i teško se brišu od prašine.

U dnevnom boravku ili u drugim prostorijama u kući su primereniji lusteri modernog dizajna koji su istovremeno lepi i funkcionalni. Dimenzije lustera trebaju usklađene sa veličinom prostorije, jednostavno loše izgleda kada je prostorija mala, a luster u dnevnoj sobi jako velik.

Po tipu, izdvajaju se pendanti i mini pendanti, mini lusteri, orbovi i sputnik ili bubanj lusteri a materijali od kojih su lusteri radjeni, po završnici, najčešci su bronzani, čelični, mesingani, hromirani, drveni i stakleni ili kristalni a mogu biti i od drugih sličnih materijala.

Kada se spoje dobar dizajn i dobar materijal dobijamo luster koji menja raspoloženje svima u prostoriji u kojoj je postavljen.

Veoma je bitno spomenuti da bi trebalo težiti upotrebi LED sijalica. One dolaze u žutoj i beloj boji i imaju oznaku da se uporede sa klasičnim sijalicama. LED sijalice su preporučljive i zbog dužeg su veka trajanja, manja je potrošnja struje, UV i IR zračenje, ekološkog aspekt, CRI boja.

Kada je u pitanju luster za dnevnu sobu najznačajnije prednosti nastale korišćenjem ovih sijalica su manje isijavanje toplote i značajno manja potrošnja električne energije.

luster za dnevni boravak
slika sa pixabay.com
luster za restoran
preuzeto sa pixabay.com
Moderan luster
izvor pixabay.com

Treba obratiti pažnju da se lusteri nađu na visini da ne smetaju prilikom kretanja. Kada je u pitanju trpezarija tu je problem uglavnom rešen tako da se direktno pod lusterom nalazi sto.

Dnevni boravak je malo izazovniji po ovom pitanju, mada se i u njemu može na centru prostorije postaviti kafe stolić. Na taj način će se izbeći da ljudi prolaze direktno ispod lustera, pa ni visina neće biti problem.

Dok su u ostalim prostorijama ih potisnule plafonjere luster u dnevnom boravku se održao kao neki standard.

Način motaže

U standardnim situacijama se obavlja pričvršćivanjem kuke u plafon. Nakon toga se luster okači na nju. Sada se često dešava da se umesto standardnih kuka za kačenje uz novokupljene lustere isporučuju posebni nosači.  Prilikom motaže treba povesti računa o poziciji kabla za struju. Svakako pre početka radova isključite osigurač.

Najčešće se kabal kreće u pravcu prema prekidaču za paljenje svetla, međutim ukoliko niste sigurni treba dodatno proveriti. To se može odraditi pomoću uređaja za detekciju ili da se prosto raskopa malo maltera koje će potom biti prikriven maskom.

Kada se motira luster u dnevnom boravku povedite računa o veličini tipli jer one trebaju biti usklađene sa težinom lustera. Nakon montaže nosača ili kuke lusteri se spoje sa strujom i nakon toga montira maska – ukrasna kapa.

Bitna stavka jeste montaža na spuštene plafone od rigipsa. Kada se luster u dnevnom boravku montira na spušteni plafon treba povesti računa o tiplovima koji se koriste. Zapravo bi tiple trebalo koristiti za one lakše i srednje težine, dok montažu masivnih lustera treba preustiti profesionalcima.