Drveni stolovi i klupe za terase

Terasa je produžetak stambenog i radnog prostora, i u osnovi je namenjena zaštiti od spoljnih uticaja. Međutim brzo se pokazalo da može biti ugodan ambijent za odmor. Tako smo došli do situacije da imamo terase koje kuće štite od vremenskih uslova, ali i one namenjene samo za odmor.

Garniture za terase bi trebalo da prati veličinu terase. U isto vreme trebaju biti prilagođeni vremenskim uslovima. Nije isto da li su klupe za terasu na otvorenoj ili zatvorenoj, da li se zimi sklanjaju ili ostaju na terasi. O tome treba povesti računa prilikom nabavke, koja se uglavnom dešava krajem proleća.

Izgled je važan i u ovoj prostoriji pa ako je terasa zatvorenog tipa treba voditi računa da se uklapa u celokupni enterijer stambenog prostora. Često se koriste drveni stolovi i klupe za terase, ali i ovde se može birati da li će izgled biti moderan (minimalistički) ili nešto rustično napravljeno od oblica. Postoje i drugi materijali koji se koriste, kao kovano gvožđe i plastika, ali ovo je tekst namenjen pre svega nameštaju od drveta.

Stolovi i klupe od drveta za terase

Ovi komadi nameštaja namenjeni terasama trebaju biti nepravljeni od od kvalitetnog sušenog drveta. U novije vreme se mogu naći elementi napravljeni od drveta iz Južne Amerike, odmah se mogu prepoznati po visokoj ceni. To drvo ima veliku gustinu i otpornost prema vlazi jer raste u džunglama. Stolovi i klupe napravljeni od vrsta drveta sa naših prostora zahtevaju malo bolju zaštitu od vlage.

Prema željama kupaca oni mogu da se zaštite tako da drvo bude vidljivo, ali i na način da se premažu raznim bojama. Sve zavisi od toga šta želite i od samog izgleda terase te drugih stvari na njoj.

Drveni stolovi i klupe za terase osim samog izgleda trebaju biti i funkcionalne. Na njima se odmara i uživa sa prijateljima, a često služe da se posluži obrok. Neusklađena visina klupa i stolova, neodgovarajući nasloni ili njihovo odsustvo su veći problemi. Zato sam izgled stolova i klupa jeste važan, ali nije jedina stvar o kojoj treba voditi računa.

Drvene klupe za bašte restorana trebalo bi da su čvrste i izdržljive Dimenzije i završna obrada su najvažniji faktori, ali povesti računa da one ipak trpe veće opterećenje od onih koje se uzimaju za kućnu upotrebu.

drvene klupe i stolovi od oblica
slika sa pixabay.com

Zapravo je dobra stvar kada se za kuću uzme garnitura za terase namenjena restoranima ili kafićima. Međutim kada se desi obrnuta situacija, da oni uzmu drvene klupe i stolove za kuće biće problema jer će brzo propasti.

Kada su dimenzije u pitanju ovaj tip nameštaja dolazi u svim dimenzijama a možete ih dobiti i rađene po narudžbini. Što se održavanja tiče, ako je terasa velika i natkrivena ili zastakljena u tom slučaju održavanje ovog nameštaja ne zahteva mnogo, ali ako je terasa izložena spoljnim uticajima onda bi trebalo povesti računa zbog izlaganju drveta jakom suncu, kiši, vetru ili mrazu.

Drvene klupe sa naslonom

Tip klupe sa naslonom je veoma poželjan dopunite ih jastućima za sedenje i jastucima za naslon.Dobićete praktičnu i udobnu klupu kojkoja će se svima svideti.. Ovakve klupe su praktične i za manje terase a kod većih terasa dodaju taj minimalistički izgled pa je lako uklopiti ih u enterijer.

Klupa i naslon mogu biti i tapacirani ali to može predstavljati problem tokom održavanja. Sedalice i nasloni koji se mogu odvojiti lako se mogu lako i oprati.
Dizajn ovakvih klupa je raznovrstan, moguće je izabrati i klupe sa dodatnim prostorom za skladištenje. Kod takvih klupa za terase se sedalni deo podiže kao poklopac i u unutrašnji deo moguće je odložiti jastuke, ćebad i igračke.

Garniture za terase

Ove garniture mogu biti luksuzne i minimalističke, ali su na svakom slučaju na jednom stepeniku nego drvene klupe i stolovi od oblica.Ali i na odabir garniture moraju uticati faktori kao što su: veličina prostorije, vremenski uslovi, funkcionalnost garniture i stil. Treba povesti računa da se uklopi sa podom na terasi ako je on od drveta.

Ako se opredelite za garnituru izrađenu od punog sušenog drveta imajte na umu da su one teže za premeštanje dok su recimo garniture iz linije bambus-ratan linije lako prenosive i lakše za održavanje zato ih često možete videti na balkonima ili u dvorištima.

Ugaona garnitura oslobađa centralni prostor terase i tako ostavljate mesta za više manjih stolova. Moguće je ugraditi i sto na jednom od zidova terase koji se nakon upotrebe može rasklopiti i ostati da praktično visi na zidu i tako opet oslobođate prostor na terasi ukoliko vam je potrebna za rad ili druženje.

Tapacirane i punjene garniture udobne su i ako je terasa zatvorenog ili natkrivenog tipa. Osnova garniture moze biti i drvena, ugaona a na vama je da je dodatno oplemenite i nadgradite propratnim dekorativnim predmetima kao što su jastuci raznih oblika i boja.

drvene klupe sa naslonom
preuzeto sa pixabay.com

Drvene klupe i stolovi od oblica

Nameštaj od oblica je već prihvaćen kao ekonomićan izbor a vremenom postaje i stilski prihvatljiv ne samo kao deo eksterijera vec i kao zanimljiv način uređenja enterijera. Jednostavno vraćajući se prirodi, pomoću oblica se dobija okruženje koje će se svideti svakom ko voli da boravi u prirodi.

Nekoliko godina unazad, trend drvene klupe i stolovi od oblica doneo je raznovrsnost u dizajnu. Bez obzira na primitivnost samog dizajna i ovde se insistira na udobnosti i funkcionalnosti.

Na njihovom primeru možemo videti da jednostavno može biti i lepo i praktično ako poradimo na dizajnu i ako imamo mašte. Za izradu ovakvog namestaja nije potrebno veliko stolarsko znanje, dovoljno je malo volje i želje i inventivnosti. Ukoliko niste za varijante “uradi sam” možete ovaj nameštaj kupiti ili naručiti po meri.

Nameštaj od oblica ipak može delovati i robusno zato bi pre odabira trebalo povesti računa kako će se ovakav nameštaj uklopiti u već postojeći prostor. Važno je da oblice budu fino obrađene i dobro fiksirane i da stilski ne odskaču od enterijera.

Klupe i stolovi od oblica mogu biti prenosive i fiksne i u zavisnosti od završne obrade mogu biti postavljene pod krovom ili na otvoreno, dodajte im malo boje i tapacirajte finijim materijalom i dobićete spoj ekonomičnog i lepog.

Za održavanje ovakvog nameštaja primenjuju se iste tehnike kao i za ostali eksterijerni nameštaj od drveta .Ukoliko pravilno održavate drvenariju sigurno će poslužiti nekoliko sezona.

Zaštita i održavanje

Zaštita drvenih garnitura vrši se pomoću premaza koji u prvu ruku treba da zatvore pore. To se postiže pomoću lanenog ulja, raznih voskova ili nekim sintetičkim premazima koja imaju slična svojstva. Ovaj zaštita se može odraditi iz dva prolaza.

Pored osnovne funkcije, da se zaštite drveni stolovi i klupe za terase od vlage potrebno je da pruže zaštitu od svetlosti. Zapravo od direktne izloženosti sunčevim zracima, koji deluju toplotom i UV zracima. Sredstvo koje sprečava da drvo izbledi  i ona za zaštitu od insekata su pomešana već u boje.

Drveni stolovi zahtevaju podmetače kako se drvo i lak ne bi oštetili toplotom čaše i posude. Stvari koje su suviše tople ili hladne menjaju boju drveta.

Ukoliko se odlučite za bojenje, prvi premaz se radi sa temeljnom bojom za drvo. Nakon toga se drveni stolovi i klupe za terase premazuju sa bar dva sloja završne boje.

Održavanje zahteva proveravanje svake sezone da li ima oštećenja. Ukoliko se primete oštećenja sanirati ih. Ponovno premazivanje je poželjno ako je za zaštitu korišćen bajc. Međutim bez obzira na stepen održavanje ipak će imati kraći vek trajanja od nameštaja koji je u kući.