4 Saveta pri kupovini stana

Kako je kupovina stana veliki korak i sticajem okolnosti komplikovan, prvi korak bi bio da se o celom postupku što je moguće bolje informišemo. Dosta ljudi je do sada obavilo kupovinu stana i do njihovih iskustava se sada relativno lako dođe. Da bi ta iskustva delimično preneli na naš sajt napravili smo jedan kratak vodič koji dodiruje 4 bitne stvari vezane za ovu temu.

Naravno da postoji dosta više stavki koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine. Mis smo ovde se skoncetrisali na nekoliko najznačajnijih.

Savet prvi je vezan za lokaciju

Cene stanova se razlikuju od toga na kojoj se lokaciji nalaze. Da bi cena stanova bila niža i lokacija gde je zgrada mora biti lošija. To dovodi do toga da su cene iznajmljivanja niže i duže traje da se povrati uloženi novac. Prodavci se dosta oslanjaju na cenu iznajmljivanja nekretnina, pri formiranju cene za svoj stan. Zatim na kvalitet lokacije utiču i blizina prodavnice, škole, udaljenost od centra, kvalitet gradskog revoza u tom delu i u velikoj meri kakvi su planovi za dalji razvoj tog dela grada.

novi sad ulica sa zgradom

Savet drugi je detaljna provera stana

Nemojte da se to svede samo na obilazak stana i pregledanje razmeštaja prostorija, potrebno je malo više pažnje obratiti ne neke stvari. Početi sa rasporedom prostorija i videti kakav je pogled sa balkona ili tarase, zatim videti koliko je pohabana stolarija i koliko su stare instalacije u zidovima. I sama zgrada treba da bude dobro osmišljena, da ima u blizini obezbeđen parking za stanare i nekoliko mesta za goste.

Savet treći je svakako provera papira

Za stanove koji su izgrađeni u nekim ranijim vremenima ovo je rutinska stvar, ali nikako ne treba da se odradi na brzaka. Sa novijim stanovima i ovim koji su još u fazi izgradnje, treba biti maksimalno oprezan. U velikoj većini sve bude dobro, ali slučajevi koji su se loše završili su dovoljna opomena. Ako se kupuje od firme, proveriti je preko sajtoba Narodne banke Srbije i preko sajta Agencije za privredne registre. Na taj način ćete proveriti da fi firma postoji i da li je u blokadi.

Proveriti sve stavke za struju grejanje, telefon, kablovsku kako je reguslisano i ko to plaća. Da li je stan upisan u knjige koje je dozvole dobi, a koje se čekaju. Jeste da je potrebno vremena da se to sve proveri i da se kao budući kupci sa tim upoznate. Mada bi investitor ovo sve trebao da ima spremno, ako počne da odugovlači, poseban oprez.

Savet broj četri je vezan za plaćanje

Ovde ima tek šta da se kaže i o čemu da se promisli. Cene se razlikuju u zavisnosti da li uzimate od predhodnog vlasnika direktno, možda idete preko agencije ili ste se odlučili za kupovinu od investitora u sivoj zoni. Država se trudi da što je moguće više uredi ovaj deo posla i da sve to postavi pod nadzor.

Iz tog razloga treba pratiti neke nove propise koji bi mogli postati vežeći uskoro, a vezani su za agencije koje trguju nekretninama. Za svaki stan se vredi upustiti u cenkanje i pokušavanje da se snizi cena, mada to često ne može da urodi plodom. Ali kad bude nekih pozitivnih rezultata u određivanju cene stana za kupca onda je to odlično.

Ovo su samo ukratko napisane neke ideje koje mogu da pomognu pri kupovini stana, svakako da o njima treba još razmisliti i odraditi ih na kvalitetan način.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.