Dekorativni kamen za zidove

Kada je u pitanju dekorativni kamen za zidove tu postoji nekoliko opcija koje se mogu koristiti. Prva je lomljeni kamen, druga su štanglice (sečeni kamen) i treća su imitacije kamena. Kada se tome doda veliki broj boja u kojima se to može naći, postaje jasno da će svako za sebe naći interesantnu kombinaciju.

Probajte tokom planiranja da budete svedeni, jer bilo kakvo preterivanje vodi u kič i neukus. Veličina površine zida koja se prektiva i izbor kamena je potrebno uskladiti sa okolnim prostorom i nameštajem. Poseban trik pri dekoraciji jeste da se taj zid dodatno osvetli, što će dodatno istaknuti lepotu prirodnog kamena.

Prilikom kupovine treba obratiti pažnju da je veoma poželjno da se vidi bar uzorak toga što se kupuje. Kupovina na neviđeno može biti razočarenje kada to stigne. Zato treba imati toleranciju ako ono što stigne se malo razlikuje od slika na internetu ili katalogu koje to prikazuju.

Lomljeni kamen za zidove

Ova opcija se manje koristi u unutrašnjosti kuće, a više na spoljnim zidovima. Obično to bude u sklopu terase ili dala vrta gde je baštenski sto i stolice.

Na našem tržištu u ponudi se nalaze: žuti lomljeni struganik, ravni glatki struganik, lomljena bela studenica, lomljena braon studenica, plava lomljena studenica, lomljeni pirotski peščar, baški kamen, lomljeni baški kamen, lomljeni grčki, lomljena karamela, mikonos grčki, petnički kamen.

Pre početka radova je poželjno da se to sve složi na podu, da bi se videlo kako će se uklopiti na zidu. Tu možete i da na strani koja ide uz zid napišete oznake kojim redosledom idu. Tako ćete smanjiti mogućnost konfuzije kada se počne sa lepljenjem na zid.

Kamene štanglice

Ovakav kamen uglavnom ima jednaku širinu, dok se dužine razlikuju. Širina je najčešće 3cm, dok postoje na tržištu i druge opcije kao na primer 10cm, 7 cm, 5cm. Zahvaljujući velikom izboru različitih širina postoji mnogo mogućnosti za dizajn.

Da bi se ostvario dobar utisak u prostoru, površina na koju će se postaviti prirodni kamen ne bi trebala biti manja od 10 kvadratnih metara.

Što se tiče izbora u izgledu kamena i njegovoj boji tu je ponuda zaista široka. Tako imamo: Bakarna studenica, Baški peščar, Bela studenica, Beli mermer, Beli kvarcni kamen, Belovodski peščar, Bugarska tamna, Bugarska svetla, Braon studenica, Crna studenica, Golubac, Crveni struganik, Crveni peščar, Espreso, Granitne štanglice, Karamela, Vujetinac, Pirotski crveni, Plava studenica, Plavi tigar, Ravna gora bordo, ravna gora crvena, Struganik, Vujetinac, Žuti tigar, Sečena siga, Siva šarenica, Žuto-plavi peščar, Makedonski peščar.

Kamen na zidu trpezarije
slika sa pixabay.com

Ovde je potrebno povesti računa o cenama, jer tu postoji jedna caka. Stvar je u tome da nije naskuplji kamen onaj najlepši. Kod štanglica od kamena cene se formiraju na osnovu nabavne cene ploča koje se potom seku na željenu širinu. Tako se može desiti da onaj koji lepo izgleda ne bude i najskuplji u ponudi.

Travertin

Posebna klasa je travertin, koji se polako širi i na domaćem tržištu. Ova vrsta kamena za dekoraciju spada u krečnjačke stene i usled toga može da ima određeni broj manjih rupica na površini. Trenutno je trend da se one popunjavaju pre stavljanja u promet, jer iz tako ojačavamo i činimo lakšim za održavanje.

Boje u kojima se može pronaći travertin su svetile, to su žuta, bež, siva i svetle brao nijanse. One se uglavnom u određenoj meri prelivaju. Da bi se učinile atraktivnije modernim potrošačima za njih se koirste nazivi Cream, Cappucino i Chocolate dosta često na tržištu. Dimenzije koje se mogu naći kod nas variraju, ali su česte 60x30cm i 23x10cm.

Imitacije kamena

Kada je u pitanju imitacija kamena od stiropora moramo napomenuti da je u pitanju stirodur. Ovde je ponuda veoma velika, kako dimenzija tako i izgleda. Međutim svima im je zajedničko što se ne mogu koristiti sredstva na bazi nitrata kada se radi sa njima. Postoji i opcija sa premazom od kvarcnog peska što dodatno poboljšava izgled sličan kamenu.

Dekorativni kamen od gipsa je takođe zanimljiva opcija, omogućava značajne uštede pri uređenju prostora. Da bi se postigla bolja struktura, gips se meša sa belim cementom ili se dodaje kvarcni pesak, što poboljšava čvrstoću i daje bolji izgled.

Na kraju moramo spomenuti i tapete sa dekorom prirodnog kamena. Ova ideja će se mnogima učiniti previše lošom, međutim u nekim situacijama i to je dobro rešenje.

Neki saveti za postavljanje

Pre početka radova je potrebno ukloniti parket lajsne i zaštititi površinu pomoću kartona i najlona. Ukoliko je prostor nov i još nije došlo do ugradnje podne obloge, potrebno je uračunati njenu debljinu i za toliko odići prvi red kamena.

Priprema zida podrazumeva da se površina oljušti do čvrstog sloja. zatim se nanosi podloga (prajmer) koji će olakšati da se lepilo kvalitetnije drži za zidnu površinu. U nekim situacijama se zahteva postavljanje nosača koji će celu strukturu učiniti stabilnom.

Pre početka rada treba složiti određeni broj kameni štanglica da bi se videlo kako će to izgledati. Ukoliko se koriste različite širine, najbolje ih je sve sortirati i tako složiti prema širini. To će olakšati kasniji rad prilikom uklapanja.

Uzorak može da bude da se smicanje obavlja za jednu polovinu dužine ili za jednu trećinu. Sva zavisi kako se vama više sviđa.

Sam početak je bitan i na njega treba obratiti posebnu pažnju. Lepilo se nanese samo za prva dva reda, a zatim se složi prvi red. Treba raditi polako uz dosta provera, jer će naredni redovi da prate. Takođe treba biti strpljiv i na kraju reda, te i oko utičnica i prekidača na zidu.

Na kraju se vrši zaštita kamena, najčešće sa vokom koji je pripremljen za tu namenu. Sa jednim pakovanjem se može premazati površina od oko 10m2. Postoje i druga sredstva, na drugim bazama i bilo bi dobro da se na jednu kamen ploču nanese te kada se osuši proveri kako to izgleda. Neka od njih mogu da u određenom meri izmene izgled kamena.

Ukoliko niste sigurni da znate odraditi postavljanje dekorativnog kamena za zid kako treba, angažujte majstora. Cene su raznolike, ali okvirno oko 5 eura za postavljanje, a 1,5 eura za fugovanje. Uglavnom se ne isplati previše štedeti na angažovanju dobrog majstora.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.