Papirne tapete za zid

Tokom 60-tih godina papirne tapete za zid su bile pravi hit. Prilikom uređivanja životnog prostora važilo je nepisano pravilo da svaka kuća ima bar jednu prostoriju gde su svi zidovi oblepljeni tapetama.

Vremenom su se menjali trendovi, pojavljivali su se novi, moderniji i savremeniji načini dekoracija, pa su 90-tih pale u zaborav da bi se poslednjih par godina ponovo vratile u modu.

Kako izabrati tapete?

Ako ste se odlučili da  neki kutak vašeg doma ulepšate i osvežite tapetama prilikom izbora papirne tapete za zid trebate voditi računa da se one uklapaju u enterijer prostora u kome će biti, da idu uz boju i stil nameštaja u prostoriji. Na tržištu postoji ogroman izbor tapeta najrazličitijih boja, dezena, motiva mnogih stranih proizvođača. Prilikom kupovine obratite posebnu pažnju na kvalitet tapeta: lake za održavanje, postojanih boja, da su perive i postojane pri čišćenju.

Kod kupovine važnu ulogu igra cena. Obične, jednostavne tapete za zid se kreću od 800 do 1400 dinara po rolni, kvalitetnije i modernije su u proseku 2500-5000, dok se cene za ekskluzivne tapete limitiranih serija koje nose potpis poznatih svetskih dizajnera kreću od 9 hiljada pa do čak 15000 dinara po rolni.

Koliko je rolni potrebno

Količina tapeta koju treba da kupite zavisi od toga da li ima spajanja motiva. Što je više spojeva biće više odbacivanja pa će vam trebati više tapeta. Uvek treba kupiti malo više od potrebne količine a ostatak možete iskoristiti za spojeve. Standardna rolna tapete je dugačka oko 10 metara i široka 53 cm.

Broj potrebnih rolni dobijete kada dužinu jedne staze (visina prostorije +5-10 cm za ravnanje) pomnožite sa brojem staza (izmerite obim prostorije i podelite sa širinom rolne) i rezultat podelite sa dužinom rolne (naznačena je na pakovanju).

Vrste zidnih tapeta

Papirne tapete – najčešće se koriste i znatno su jeftinije od drugih vrsta. Ne mogu da se peru i kvase pa nisu pogodne za lepljenje u kuhinji ili u hodniku. Tanke su, lako se oštećuju i teško se lepe.

Papirne tapete presvučene providnom folijom – perive su, ali se zbog folije teže skidaju.

Papirne reljefne  tapete – praktične su za oštećene i neravne zidove. Ne rastežu se pa se lako postavljaju. Mogu da se boje disperzivnim bojama.

Plastificirane tapete – izrađene su od akrila, mogu da se boje, perive su, postojanih boja. Skuplje od papirnih.

Samolepljive tapete – prodaju se u više boja i sa različitim motivima. Lako se postavljaju i mogu se prati.

Stikeri za zid – brzo i lako se postavljaju na deo zida. Danas su sve popularnije ove zidne nalepnice raznih dezena i dimenzija izrađene od samolepljive folije.

Foto tapete – ima ih u više dimenzija sa različitim motivima iz prirode, životinja, crtanih filmova.

Svilene tapete na papirnoj osnovi – skupe su i osetljive. Prilikom postavljanja spojevi se uvek vide pa ih zato treba koristiti samo za male površine.

Vinilne tapete – imaju PVC sloj i finu teksturu, lepe se na papirnu podlogu. otporne su i mogu da se peru.

Jutane tapete – prodaje se u rolnama ili zalepljena za papir koji čuva njen oblik. Kada se postavljaju lepak se nanosi na zid a ne na jutu.

Tapete od trske – napravljene su od trske ili biljnih vlakana i lepe se za papirnu podlogu. Spojevi između tapetnih traka se uvek vide.

Tapete od plute – za papirnu podlogu je zalepljen fini, tanki sloj plute. Mogu biti i obojene gde se boja vidi kroz rupe.

Tapete sa posebnim efektom – postoji veliki izbor tapeta sa imitacijom drveta, prirodnog kamena, pločica, mermera.

Tapete od bambusa – veoma su kvalitetne, postojane i dugotrajne, ali su skupe.

Metalne tapete – to su metalni listovi na papirnoj osnovi. Mogu da se koriste samo za besprekorno ravne zidove. Komplikovane su za stavljanje.

Majstor lepi tapete na zid

Majstori lepljenje tapeta naplaćuju od 3 do 5 eura po metru kvadratnom. To je cena za ruke i utrošeni lepak. Uz malo truda i strpljenja možete ih postaviti sami.

Pre nego što počnete da lepite papirne tapete za zid pripremite potreban materijal i pribor za rad:

 • Makaze sa dužim oštricama da lakše sečete
 • Mekana četka za pritiskanje tapetnih traka. Nemojte je koristiti za druge poslove i vodite računa da se lepak ne zalepi na njena vlakna
 • Sto za nanošenje lepka na tapete je na rasklapanje pa se lako pomera i oko njega možete nesmetano da se krećete. Mora biti čvrst i stabilan
 • Četka sa kojom ćete skinuti višak lepka sa tapeta
 • Visak koristite da odredite vertikalni pravac u odnosu na zid i pravilno postavite prvu traku. Možete ga napraviti sami tako što ćete na veći ekser zavezati konac
 • Skalpel za precizno sečenje
 • Valjak za poravnanje spojeva kod već zalepljenih tapetnih traka. Ne treba ga koristiti za reljefne tapete jer ćete pritiskanjem oštetiti motive
 • Četka za nanošenje lepka
 • Plastična kanta za mešanje lepka
 • Lenjir
 • Sunđer za brisanje viška lepka sa perivih tapeta

Lepljenje tapeta

Da kvalitetno odradite posao bitno je dobro pripremiti podlogu. Sve eksere i šrafove treba izvaditi a na njihovo mesto staviti komad čačkalice da možete lakše da ih vratite kad završite sa lepljenjem. Rupe zakrpite ako vam više nisu potrebne. Skinite šaltere i utičnice i na njihovo mesto ugurajte papir.

Zidovi treba da budu što ravniji i čisti. Ako je star i neravan treba ga izgletovati i odraditi impregnaciju. Zid ne sme biti vlažan ili sveže okrečen jer tapete neće dobro prijanjati za podlogu.

Najjednostavnije se lepe papirne tapete za zid koje nemaju uzorak i tu nema otpada. One sa mustrom imaju oznake koje treba pratiti kad počnete lepiti. Na primer oznaka 68/34 znači da se uzorak ponavlja u razmaku od 68 centimetara a još 34 cm treba ostaviti za podešavanje prilikom lepljenja traka. Ako se mustre podudaraju trake se lepe na istoj visini.

Lepljenje na stare, postojeće tapete – ako su još uvek čvrste, nemaju oštećenja i i dobro su pričvršćene za zid na njih možete zalepiti nove. Vodite računa da zid može podneti do tri sloja tapeta. Stare, oštećene tapete najlakše ćete skinuti tako što ih mlakom sapunicom premažete da lepak otpusti, ostavite 20-tak minuta da odstoji i skinete ih špaklom.

Kako da zalepite prvu tapetnu stazu (traku)?

Počnite od ugla koji se graniči sa zidom koji ima prozor, tako da neće biti vidljivo ako se desi da se preklope dve tapetne staze. Ako u prostoriji ima više prozora počnite od zida na kome je najveći. Od ćoška odmerite širinu tapete i povucite vertikalu. Bitno je da početna traka bude ravno zalepljena jer će se sledeće naslanjati na nju. Za to koristite visak.

Nanošenje lepila na zidne tapate

Isecite nekoliko traka koje su dugačke kao visina prostorije i dodajte još 5-10 centimetara zbog ravnanja ispod plafona i iznad poda. Za sečenje koristite skalpel ili oštre, veće makaze. Pripremite par komada staza, na naličju ih obeležite brojevima da biste ih kasnije pravilno zalepili po redosledu. Složite ih jednu na drugu tako da licem budu okrenute na dole.

Pripremite lepak za tapete prema uputstvu proizvođača pazeći da nema grudvica. Ostavite da nabubri pa ga ravnomerno nanesite na celu površinu, savijte krajeve ka sredini, lepak na lepak, i ostavite da odstoje 3-5 minuta dok ne počnete lepljenje. Tako pripremite nekoliko traka dovoljno da polepite za 15 minuta a da se lepak ne osuši.

Zalepite gornji deo tapete za početak plafona, vodeći računa da bočna ivica bude postavljena ravno sa vertikalom koja je povučena na zidu. Otklopite samo gornju stranu savijene trake i lepite je. Počnite od gore, povlačeći od unutrašnje strane ka spoljašnjoj. Otvorite deo trake koji je ostao preklopljen i nastavite lepljenje do poda. Prilikom postavljanja na zid tapetu ravnajte krpom, a spojeve valjkom. Pazite da ne ostaju balončići vazduha. Mehuriće možete probušiti tankom iglom i istisnuti vazduh suvom četkom ili krpom. Ako je zid neravan pa tapeta pređe na drugi zid treba je poravnati skalpelom. Višak tapete blizu poda odsecite po liniji lajsne.

Sledeće trake lepite kao i prvu samo što se svaka naslanja na ivicu prve staze. Ako papirne tapete imaju mustru traku prislonite uz zalepljenu da se uklopi uzorak i odsecite višak ostavljajući par centimetara sa oba kraja za podešavanje. Pazite da se spojevi slažu i da se ne preklapaju. Kada dođete do kraja prvog zida pređite na sledeći, ocrtajte vertikalu i lepite. Nađite gde su bili šalteri i utičnice pa okolo isecite tapetu. Izvadite papir i vratite ih na mesto. Kada završite posao tapete sušite postepeno da se ne oštete.

Papirne tapete za zid su dekorativna zidna obloga koja će oplemeniti vaš životni ili poslovni prostor i učiniti ga lepim za oko i prijatnim za život.