Kako ofarbati kadu

Ako vam je kada stara, propala i počela je da rđa a trenutno niste u mogućnosti da kupite drugu ili ne želite da u kupatilu lupate beton oko kade i postojeće pločice da bi je zamenili novom rešenje je farbanje kade.

To je najbrži i najjeftiniji način da se poboljša njen estetski izgled i upotrebljivost.

Da bi farbanje kade bilo uspešno potreban vam je sledeći materijal i alat za rad:

  • sredstvo za farbanje
  • valjak i četka za nanošenje proizvoda
  • vodobrusni papir za pripremu površine
  • krep traka
  • drvena lopatica za mešanje
  • par zaštitnih rukavica

Pripremni radovi

Važno je da pre početka obnavljanja sanitarije dobro pripremite podlogu za farbanje. Kadu očistiti od svih nečistoća što detaljnije: rđe, kamenca, silikona, ostataka sapuna i drugih masnoća, dobro oprati vodom i isušiti.

Za čišćenje možete koristiti nitro razređivač ili denaturisani alkohol za čišćenje. Ukoliko ima još naslaga kamenca ili se farba na kadi negde ljušti treba je ukloniti vodobrisnim papirom. Prašinu od šmirglanja je najlaše usisati a onda dobro oprati kadu, prebrisati je krpom i osušiti je. Ako se vide brazde ili rupe treba ih popuniti gitom.

Pre nanošenja sredstva za farbanje ostavite 3-4 sata da se površina dobro osuši. Ne zaboravite da skinete sifon, zatvorite odvod vode i da oko kade zalepite krep traku da ne zamažete pločice.

Farbanje kade

Prema uputstvu pripremite boju vodeći računa da će nakon 30-40 minuta smeša početi da se zgušnjava, što otežava bojanje. Koristite sunđerasti valjak ili četku kojoj ne otpadaju dlake. Najbolje je započeti od delova koji su najudaljeniji od mesta na kom se nalazite nanoseći sredstvo ravnomerno odozgo prema dole unakrsnim potezima završavajući uvek laganim potezima u vertikalnom smeru.

Nanosi se samo jedan sloj proizvoda. Ako se farba nakon 40 minuta previše zgusnula treba je razrediti sa par kapi nitrorazređivača. Ostaviti da se suši oko pola sata, pa onda još jednom preći četkom da odstranite višak u slučaju curenja. Nakon 5-6 sati skinite krep traku.

Zbog isparenja treba otvoriti prozor, a vrata od kupatila zatvoriti da se miris ne širi u druge prostorije. Pre upotrebe kade koju smo sredili treba sačekati najmanje tri dana.

Održavanje obojene kade

primer starije kade koja je ponovo ofarbana

Ovako reparirana sanitarija biće glatka i sjajna. Treba voditi računa da prilikom održavanja ne koristite abrazivna sredstva jer ona mogu oštetiti farbu. Za pranje je najbolje upotrebiti rastvor sirćeta i mlake vode ili blaže deterdžente. Na tržištu se mogu naći specijalna sredstva za održavanje kada koja uklanjaju i kamenac.

Možete sami napraviti moćnu smešu koja je potpuno prirodna i neškodljiva za zdravlje, ne sadrži štetni hlor, košta manje nego kupovna sredstva za čišćenje a uspešno odstranjuje nečistoće koje se lepe i zadržavaju na kadi.

Efikasna pasta za održavanje kade

Potrebno je:

60 grama boraksa

80 ml soka od limuna

U činijici pomešajte sastojke da dobijete homogenu smesu. Pomoću sunđera ili krpe nanesite na kadu. Ostavite da odstoji 2 sata, a onda je istrljajte i dobro isperite vodom.

Ako nakon par godina bela boja počne da žuti ili farba počne da se guli farbanje kade treba ponoviti.