Stanovi u Kraljevu

U martu naredne godine bi trebali da se počnu zidati stanovi u Kraljevu. Taman u tom periodu će se navršiti i dve godine od kako je premijer vlade Aleksandar Vučić najavio izgradnju 100 000 stanova u Srbiji. Razlika je u tome što je najavu ovaj put dala Zorana Mihajlović.

Cilj izgradnje ovih stanova je da se reši pitanje domaćinstava kojima su značajno oštećeni stambeni objekti u zemljotresu koji se desio 3. novembra 2010. godine.

Šta je obećano

Stanovi u Kraljevu će se graditi u 4 zgrade, a tempo radova će biti takav da će se svake godine završavati po jedna, sa ciljem da sve bude gotovo 2019 godine. Ukupna površina bi trebala biti oko 17 000 kvadratnih metara stambenog prostora. Na kraju bi trebala da budu izgrađena 363 stana.

Zgrade koje su najavljene da će se praviti bi trebale imati visinu od osam spratova.

U prvoj zgradi bi smeštaj trebali da nađu stanari objekata iz Dositejeve ulice gde je ukupno oštećen 21 objekat. Vrednost ovoga posla bi trebala biti oko 13 miliona evra, a novac će se obezbediti iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope i Investicinog fonda za Zapadni Balkan. Pored tih kredita deo sredstava će obezbediti grad Kraljevo i Republika Srbija.

Ministarka je obećala da će se pored gradnje zgrade u Kraljevu, početi slični radovi i u Staroj Pazovi, Kikindi i Pančevu. O ozbiljnosti ove najave govori činjenica i da je ministarka potpisala sa gradonačelnikom Tomislavom ilićem dokument koji je preliminarni Sporazum o saradnji na realizaciji Projekta stambene obnove posle zemljotresa u Kraljevu.

Pored ovih stvari potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je najavila prenamenu aerodoma u Lađavcimakoji bi trebao postati civilno vojni, kao i povezivanje koridora 10 i 11 što su projekti koji su takođe zanimljivi žiteljima ovog kraja. Ovo su sve najave date na izložbi “Urbana regeneracija Kraljeva“.

najava gradnje u Kraljevu

Da li će nešto i biti

Posle mnogobrojnih najava od kojih je ona premijera Vučića imak najglomaznija jer je obećano 100 000 stanova, normalno je zapitati se da li će nešto biti od ovoga. Nije samo premijer obećavao, i ministri su takođe, kao na primer Velimir Ilić je najavio 5 000 stanova u Čačku. Međutim sve su to ostale najave.

Usled takvih izjava ostalih iz vlade republike Srbije baca se senka sumlje i na to da će se graditi stanovi u Kraljevu. Međutim sa druge strane postoji obaveza da se reši pitanje smeštaja ljudi kojima su kuće i stanovi značajno oštećene u zemljotresu koji se desio pre 5 godina.

Dodatni problem je i mogućnost prevremenih izbora u Srbiji, pa se ovo može proceniti i kao predizborni marketing. Do tolike količine nepoverenja se došlo olakim davanjem obećanja o gradnji koja se nisu ispunila. Međutim ostaje činjenica da je veoma poželjno da se zaposli građevinska industrija jer bi to pomoglo ubrzanom oporavku privrede.