Gradnja 5000 socijalnih stanova

U Srbiji se priprema izgradnja 5 000 socijalnih stanova u narednom periodu, a od toga 1 700 treba da počne da se gradi 2014 godine. Ovaj projekat je najavljen od strane ministra građevinarstva Velimir Ilić na izbornoj skupštini “Nove Srbije”. Koliko sam mogao pregledati na sajtu Ministrstva građevinsrstva i urbanizma republike Srbije, nigde nisam mogao videti da se piše o toj najavi. To je akcija koja se uglavnom finansira  iz kredita Banke za razvoj Saveta Evrope, a deo daje lokalna zajednica i država.

izgradnja novih stanova
slika pruzeta sa sajta zetagradnja.com

Zapravo na sajtu rtv.rs je objavljena vest “Počinje gradnja socijalnih stanova u Pančevu” 11 oktobra 2013 godine. Ali dalje nigde nema ni jedne vesti o tome do koje se faze došlo u Pančev

Najviše informacija se može naći u tekstu Zašto kasni izgradnja socijalnih stanova gde je predstavljeno prilično opširno šta i kako ide. Problema ima više što se tiče same izgradnje tih stanova, međutim država jedino što može i što je najavila preusmeravanje sredstava iz gradova gde se zapelo sa gradnom u neke druge gde postoji spremnost da se izgradnji pristupi ozbiljnije.

U svakom slučaju potreba za ovakim stanovima je velika, prema procenama je 10 000 stanova, a verovatno je i više. Ovaj posao je dobra prilika da se delimično angažuju domaći građevinari i u isto vreme reši pitanje stambenog zbrinjavanja ljudi sa nižim primanjima.

Ostali sajtovi koji su preneli vest o izgradnje novih 5 000 socijalnih stanova