Kako zidati staklenom ciglom

Staklene cigle (prizme) nisu toliko čest element koji se koristi prilikom uređenja enterijera na našim prostorima. Međutim nisu ni preterano retke, tako da su svi upoznati sa njima. Na tržištu se sada zahvaljujući brzom razvoju tehnologija mogu naći u velikom broju boja, oblika, dimenzija i dezena.

Kod nas se najčešće upotrebljavaju za zatvaranje prozora, kao svetlarnici pošto ne postoji mogućnost otvaranja. Ređe se mogu videti pregradni zidovi napravljeni od njih u prostorijama. najređe se koriste za izgradnju nekih elemenata kao što su pultovi ili šankovi. Postoje posebni sistemi montaže gde se staklene cigle koriste za izradu podova po kojima se može šetati, što izgleda veoma dobro.

Priprema

Pre početka radova se ide po principu tri puta meri, razlog tome je postojanje nekoliko različitih dimenzija koje se mogu naći u prodaji. Pri nabavci se treba informisati o preporuci proizvođaka koja smesa da se koristi za povezivanje i na koji način će se takav zid armirati radi dodatne stabilnosti.

Pored velikog broja dimenzija u pripremama treba voditi računa da staklene cigle stižu ravne i sa različitim dezenima na sebi. One sa ravnom površinom su klasične i najviše se koriste. To i nije baš bez razloga jer se u praksi pokazalo da kad prizma na sebi ima neku reljefnu šaru na njoj se zadržava prašina što zahteva više vremena za održavanje posebno ako je na visini ili nepristupačnom mestu.

Postoji veliki broj oblika i ovde bih spomenuo da imaju modeli koji su napravljeni za uglove. Verovatno da se mogu nabaviti samo u najbolje opremljenim radnjama, ali dobro dođu u nekim specifičnim situacijama.

Što se tiče učvršćivanja postoji klasičan način zidanja gde se koristi fini pesak, cement i armatura prečnika 6mm. Drugi način učvršćivanja je pomoću silikona i tad se staklene cigle ugrađuju unutar metalnog rama. Ovaj sistem sa ramom se može koristiti i za pregradne zidove tako što jedan deo tog rama ide na pod, a jedan na plafon prostorije.

Najčešće su kvadratne i pravougaone staklene cigle:

  • 190 x 190 x 80 — 25 komada za 1 m²
  • 190 x 90 x80 — 50 komada za 1 m²
  • 240 x 240 x 80 — 16 komada za 1 m²
  • 240 x 115 x 80 — 32 komada za 1 m²
  • 115 x 115 x 80 — 64 komada za 1 m²
  • 190 x 190 x 100 — 25 komada za 1 m²
  • 298 x 298 x 100 — 9 komada za 1 m²

staklene opeke

Zidanja

Pre početka radova se na mesto gde će ići zid zelepe trake selotepa, a potom se se stavi i traka od pene koja nije debela (poliesterska traka od 8mm). U novije vreme se može koristiti plastična lajsna koja je napravljena tako da u nju staklene prizme mogu idealno složiti.

Da bi se sve na kraju dobro završilo, proverite još jedanput da li je deo poda gde se postavlja zid vodoravno ravan. Ukoliko postoji neki problem oko toga, treba to rešiti jer bi podizanje staklenog zida na površini koja nije horizontalno ravna dovelo samo kasnije do problema.

Potom se pristupa slaganju staklene cigle, a razmak između njih se određuje pomoću plastičnih krstića (plastini krstići namenjeni fugnama za staklene cigle). Postoji više različitih smesa za vezivanje staklenih prizmi. Bitno je pridržavati se saveta i preporuka koje je dao proizvođač mase koju koristimo. Za učvrćivanje staklenog zida dosta se u poslednje vreme koriste i razne vrste silikona, ali treba obratiti pažnju da li odgovaraju za taj posao.

Poliesterska traka se postavlja i na bočne strane zida ukoliko se on na nešto naslanja, kao i na vrh ako ide do plafona. Funkcija te trake je da omogući slobodan rad tog zida pri promenama temperature.

pregradni zid od staklene opeke

Na kraju kada se završi posao pristupa se uklanjanju (lomljenju) plastičnih krstića i fugovanju prostora među ciglama. Za potrebe popunjavanje prostora među prizmama mogu da se koriste i različite vrste silikona u boji.

Stakleni zid se može napraviti i pomoću gotove konstrukcije koje mogu biti metalne, drvene ili plastične. Na našim prostorima se malo teže može doći do ovih gotovih konstrukcija, mada one mogu da značajno ubrzaju ceo postupak. Kada se staklene cigle ugrađuju u ovu konstrukciju to se naziva suva montaža.

Učvršćivanje strukture zida

Osnovna stabilnost zida potiče od toga što je napravljen na ravnom i stabilnom terenu. Veoma treba paziti na to da prvi red koji se složi bude ravan horizontalno i vertikalno.

Zid od staklenih prizmi ne treba da se armira sa armaturom od prečnika 6mm samo ukoliko ima dimenzije manje od 1,5 m x 1,5 m. Treba voditi računa pri radu da te čelične šipke nakon motaže ne dodiruju prizme, već sa su unutar mase koje koristimo za vezivanje. Vertikalne armature za učvršćivanje zida treba da budu ugrađene već kad se odradi prvi red, jer se naknadno ne mogu montirati.

Ova vrsta zidova se može praviti i tako da se to napravi sve unutar jednog rama koji može biti čelični ili aluminijumski. Ovi ramovi se dosta koriste za zatvaranje prozorskih otvora, a mogu da se  ramovi ugrađuju u zidove tako da budu prikriveni.

Na kraju moramo spomenuti da se zid napravljen od staklene cigle nikako ne može smatrati nosećim i ne bi trebao biti dodatno opterećen. Ukoliko su zidovi značajno većih dimenzija treba angažovati stručnjaka da uradi proračune kako se treba raditi.