Održavanje ograde od kovanog gvožđa

Ograde od kovanog gvožđa uz pravilno održavanje mogu trajati dosta dugo i istovremeno izgledati lepo. Međutim uz nekvalitetno održavanje one mogu trajati dugo i u isto vreme veoma lože izgledati. Da bi ograda zadržala svoj prvobitni izgled, ne sme se prepustiti uticajima vetra, vrućine i hladnoće, već je potrebno preduzeti  mere kako bi se ograda zaštitila i pravilno održavala.

Razvoj ograda od kovanog gvožđa je nastala kao potreba za nečim originalnim i kvalitetnim, a u poslednje vreme je to postao i statusni simbol i to  pre svega zbog svoje cene po kvadratu. Ograde se izrađuju u beskonačno mnogo oblika, stilova, sa ili bez ukrasnih detalja. Ulaganje je u njihovo održavanje ne sme biti zapostavljeno, pošto je u samu izradu uloženo dosta novca.

Ograde se izrađuju u  mnogo oblika, stilova, sa ili bez ukrasnih detalja. Ulaganje je u njihovo održavanje ne sme biti zapostavljeno, pošto je u samu izradu uloženo dosta novca. Održavanje se može posmatrati kao redovno i dodatno održavanje.

U redovno održavanje spada čišćenje ograde, dok se dodatno održavanje primenjuje u slučaju pojave rđe i fleka. Rđa je svakako jedan od najvećih problema kada je reč o ogradama od kovanog gvožđa, a kao rešenje za ovaj  problem postoji preporuka da se ograda pocinkuje.Kovano gvožđe je izuzetno otporan i težak materijal, a pošto se ograda postavlja na otvorenom prostoru, ona biva izložena promenjivim vremenskim uslovima i raznim spoljašnjim uticajima.. Ipak, o kovanom gvožđu nije toliko teško brinuti.

Obično sve što treba da se uradi je čišćenje štetnih materija sa ograde i njeno redovno održavanje. Kovano gvožđe je u principu dovoljno prebrisati toplom vodom, ako je moguće bez upotrebe hemijskih preparata. To će držati gvožđe čistim određeno vreme. Kada je stepen prljavosti gvožđa na višem nivou, gvožđe se briše sa blagim sredstvom za čišćenje i vrelom vodom. Ono što je bitno je da se koristi delikatan materijal koji ne grebe površinu i ne menja njenu strukturu. Kovano gvožđe se može premazati cinkom kako bi duže trajalo.

Bez obzira da li odaberete ručno ili mašinsko održavanje kovanog gvožđa, bitno je u prvoj fazi održavanja eliminisati sve štetne materije do najsitnijeg detalja. Čak i sitne čestice rđe ća sasvim sigurno nakon vremena oštetiti kovano gvožđe, i iz tog razloga treba biti detaljan prilikom svakog čišćenja. Održavanje kovanog gvožđa uz pomoć peščanih čestica (peskarenje) je najbrži, ali i ne baš jeftin, način da se obnovi sjaj gvožđa a ukoloni rđa sa metala kako bi gvožđe ponovo bilo glatko. To je savršen način za održavanje dekorativnih ograda prepunih detalja.

kovana kapija
slika pruzeta sa sajta oganj-dizajn.co.rs

Na jednostavnijim ogradama eliminacija rđe i stare boje postiže se žičanom četkom i šmirglom. Koristeći žičanu četku,  ili u boljem slučaju, bušilice sa žičanom četkom dobar je način da se ukloni rđa. Ovaj proecs traje malo duže, ali detaljnim radom se postižu odlični rezultati. Rđa se na ovaj način može potpuno iskoreniti. U završnom delu, koristi se šmirgla sve dok površina ne bude glatka i bez izbočina. Pod pretpostavkom da se koriste kvalitetne mašine, ovo je najefikasniji način održavanja kovanog gvožđa.

Proces održavanja kovanog gvožđa se može prikazati sledećim koracima:

1. — Prvo, očistite površinu ograde blagom tečnošću sa čišćenje i pustite je da se dobro osuši. Kako bi bili sigurni da je potpuno suvo, obrišite je mekanom krpom kako voda ne bi uticala na pojavu mrlja i tačkica.

2. — Nakon ovog koraka, počnite sa nanošenjem podloge za zaštitu. Možete koristiti providne lakove koji nisu mnogo komplikovani za nanošenje, kako bi premazali celokupnu površinu ograde. Ipak, prilikom samo izrade, bitno je koristiti kvalitetne boje koje će duže trajati. U kvalitetne boje spadaju uljane i vodene boje.

3. — Ukoliko na kovanom gvožđu ima rđe, koristite šmirglu i žičanu četku. Rđa se javlja prilikom ljuštenja boja sa ograde. Ukoliko se rđa još uvek nije pojavila, dosadašnje održavanje kovanog gvožđa je dobro primenjivano.

4. — Ukoliko žičane četke i šmirgla nisu dovoljne za skidanje rđe, mogu se koristiti i konvertori rđe. To su tečnosti koje prave zaštitni sloj preko postojeće rđe i time dodatno štite kovano gvožđte. Prilikom korišćenja konvertora, potrebno je pridržavati se uputstvo o sledećem nanošenju boja kako se ne bi gvožđe dodatno oštećivalo.

Čišćenje i održavanje kovanog gvožđa ne treba biti prečesto. Dovoljno je jednom mesečno odvojiti vreme za njihovo čišćenje. Uz upotrebu ovih saveta, kovano gvožđe će duže trajati i duže će zadržati prvobitni sjaj.
Jedan od problema koji se javlja, ali ipak ne baš često je situacija kada stubovi koji nose kapiju nisu dobro napravljeni, a ovo važi posebno za kapije na ulazu za automobile. Mada deluju prozračno, ograde od kovanog gvožđa su izuzetno teške i svaki propust pri izradi stubova će dovesti do problema. U početku je to beznačajno, kaže se da je kapija malo pala. Međutim kombinacijom vremenskih uslova i težine kapije to se vremenom pogoršava do te mere da se dođe do situacije da je te kapije nemoguće normalno zatvoriti.

Tu bi bila preporuka da kad već toliko novac ulažete za ogradu, adekvatno tome uložite i u stubove koji će tu kapiju da nose. na taj način ćete sebe poštedeti  eventualnih problema u nekom narednom periodu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.