Behaton u dvorištu – za i protiv

Proleće je idealno vreme za sređivanje zelenila u dvorištu ali i njegovo sređivanje da bi se napravio na primer prilaz garaži, terasa za sunčanje ili staza. Veoma popularno rešenje kad je sređivanje dvorišta u pitanju poslednjih godina je behaton, to jest behaton ploče ili behaton kocke. Samo betoniranje po mnogim mišljenjima je nepraktično jer ne postoji mogućnost raskopavanja, behaton ploče (kocke) imaju mogućnost da se uklone što je  pogodnosti prilikom radova u dvorištu ako se bude nešto ukopavalo.

behaton u dvorištu

slika preuzeta sa sajta tiha-beton.rs

Behaton ploče se odlično uklapaju u prirodni i poslovni eksterijer i svojim mozaičnim sklopom i bojom znatno doprinose estetici spoljnih prostora. Mnogi se odlučuju za samostalnu proizvodnju behaton ploča što govori o ne tako komplikovanom procesu njegove izgradnje kao i o primamljivoj osobini ovog proizvoda. Način ugradnje behaton ploče se razlikuje za ploče od 3cm u odnosu na ploče od 6cm, jer su im nosivosti drugačije, a samim tim i podloge na koje se postavljaju moraju biti posebno pripremljene.

Ploče debljine 6cm biće dobro postavljene samo ako se ispune dva uslova. Prvi uslov odnosno sloj pripreme jeste da se dobro pripremi podloga mašinskim nabijanjem. Drugi sloj je tampon sloj (šljunak, tucanik), koji prolazi kroz proces utabavanja i nivelisanja odnosno određivanja padova gde će se naknadno slivati voda.

Visina drugog tampona sloja zavisi od namene površine. Ukoliko je ona namenjena za cirkulisanje saobraćaja, visina ovog sloja ne sme biti ispod 30cm, a ako je površina predviđena za pešake ne sme biti ispod 15cm. Nakon drugog tampon sloja postavljaju se behaton ploče koje moraju biti utabane vibro pločom sa zaštitnom gumom zbog sprečavanja oštećenja behaton ploča.
Ploče debljine 3cm se postavljaju na već unapred pripremljenu betonsku podlogu koja je nivelisana, preko sloja cementnog maltera od 3-5cm.

Iskustva osoba koje su ugrađivale behaton ploče su različita. Ono što se često navodi kao loša strana ovih ploča jeste mogućnost ostajanja neizbrisivih i trajnih tragova vozila koja mogu prelaziti preko behaton ploča, konkretno šlepera. Kao loša strana ovih ploča navodi se i izrastanje trave i korova kroz šupljine između behaton ploča što neki smatraju da se može sprečiti posipanjem soli (može i stočna so) na podlogu pre postavljanja behaton ploča.

Iskustva sa behatonom

Loša iskustva govore i o ulegnuću između ploča posle nekog vremena bez obzira na kvalitetno određenu i prilagođenu podlogu nameni ploča. Tokom padavina i snega u ovim ulegnućima se pojavljuje voda koja se mrzne usled velilih mrazeva što predstavlja dodatni problem. Podloga se stoga mora pojačavati što predstavlja dodatni trošak. Osim ulegnuća iskustva osoba govore i o lošoj strani behaton ploča zbog veće klizavosti tokom zimskog perioda od površine bez behaton ploča. Dešava se i da ploče posle nekog vremena popucaju, ali ono što se savetuje jeste postojanje ugovora (odnosno garancije barem 2godine) kojim se investitor štiti od duplog troška.

Kao dobre strane behaton ploča navodi se njihova čvrstina, propuštanje vode kroz fugne što ostavlja deo popločan ovim pločama uvek suvim bez barica i blata. Postoje iskustva koja govore i o otpornosti behaton ploča na velika teretna vozila ali samo isključivo sa najmanje 50cm dobrom podlogom i ako je podvodna površina gde se planira postavljanje behaton ploča obavezna je drenaža.

Behaton ploče se koriste za popločavanje dvorišta, pešačkih i saobraćajnih površina, trgova, pa je stoga njihova neograničena primena dobra strana ovih ploča. Takođe, dodavanje boje za beton će zaštititi behaton pločei i od atmosferskih uticaja. Kvalitetno ugrađene ove ploče su otporne na pritisak čak oko 40N/m2.

Takođe, veliki izbor formi ali i boja ovih ploča je isto primamljiva osobina behaton ploča. Mogu se naći (ili napraviti) u obliku kvadrata, pravougaonika, trougla, trapeza, šestougla, osmougla, oblik talasa, sličnih organskih formi itd. Različite kombinacije čini naše dvorište (i druge površine) još kreativnijim.