Još jedna grad nudi lokacije za izgradnju stanova

Situacija sa izlivanjem reka i plavljenjem područja u njihovoj blizini je usporila dešavanja oko najavljenje igradnje jeftinijih stanova (100 000 stanova prema najavi). Međutim kako se situacija sa poplavama polako smirila, počele su da pristižu informacije o  dešavanjima u gradovima gde je najavljena gradnja tih stanova.

Prvo su iz Niša javili da su odabrali sedam potencijalnih lokacija, a pre neki dan su iz Čačka stigle slične vesti. Oni su najavili da imaju tri lokacije za novogradnju, a da bi ukupan broj stanova mogao biti 370.

Morava i čačak

Stanovi bi trebali biti veličine oko 60 kvadratnih metara, bar prema najavi Radenka Lukovića ko je zamenik gradonačelnika Čačka. Lokacije koje su predviđene se nalaze u Knićaninovoj i na toj lokaciji bi moglo biti izgradjeno 120 stanova, Ciglarskoj 190 i ulici Dobrosava Pavića 60.

U ovoj i sličnim najavama se provlači ideja da bi mladi koji bi eventualno kupili stan bili zadržani u tim gradovima i da bi se na taj način delimično rešio problem raseljavanja mladih. Međutim i pored nekih najava za niske kamate koje se stidljivo najavljuju a više priželjkuju od 3,5% veći problem je zaposlenje. Ukoliko bi se otvorila radna mesta to bi dovelo do zadržavanja mladih ljudi, ali i do kupovine tih stanova pošto banke insistiraju na tome da je potrebno stalno zaposlenje da bi se kredit odobrio.

Koliko mogu videti dobra stvar kod lokacija koje su predložene u Čačku jeste što što se nalaze u sklopu urbanih sredina, pa tako neće biti potrebe da se infrastruktura gradi od nule. Ovo je bitna stavka, pošto se zemljište za gradnju stanova daje bez nadohnade to znači da će sav teret za ceste trotoare, dovođenje struje i vode kao i izgradnja kanalizacione mreže ići na teret lokalne samouprave.

Ne treba izgubiti iz vida potrebu da se izgradi odgovarajući broj parkin mesta, jer su lokacije relativno udaljene od centra grada i treba prepostaviti da će svi stanari nabaviti automobile.