Hidroizolacija terase

Terase su izložene ekstremnim uslovima, visokim temperaturama leti, a zimi smrzavanju i niskim temperaturama, kao i kiši i snegu. Za sprečavanje odvajanja završne podloge od keramičkih pločica i betona, odnosno za zaštitu od vlage i vode, treba dobro odraditi hidroizolaciju.

Preporuka je da se hidroizolacija terase obavi odmah prilikom gradnje iste, ali ako to nije slučaj, hidroizolacija se može izvesti i naknadno usled pojavljivanja problema.

kako srediti tarasu

Tradicionalan način hidroizolacije zahtevao bi da se polupaju postojeće keramičke pločice i estrih, nakon toga da se postavi novi estrih i nova polimercementna hidroizolacija i nakon hidroizolacije, zalepe se nove keramičke pločice. Ovaj način izvođenja hidroizolacije zahteva dosta vremena, rada i novca, a i retko koji stanari ili ukućani rado prihvataju činjenicu da se razbijaju pločice odnosno postojeća keramika. Za takve slučajeve, postoji hidroizolacija koja se postavlja na postojeće keramičke pločice, na jednostavan i ekonomičan način.

Hidroizolacija terase radi se Kondor trakama, bitulitom, bitumenom i sada sve popularnijim jednokomponentnim i dvokomponentnim fleksibilnim hidroizolacionim premazima. Hidroizolacionih premaza ima različitih vrsta, ali njihov izbor zavisi od vrsta problema koje je potrebno rešiti na terasi. Premazi su visoko fleksibilni, otporni na stajaću vodu, niske i visoke temperature, na kontinuirane cikluse odmrzavanja i smrzavanja, te UV zračenje i sl.

Osim za hidroizolaciju terasa, premazi se koriste i za hidroizolaciju kupatila, balkona, parkirališta, bazena, cisterni, podruma, temelja i ostalih građevinskih konstrukcija. Većina premaza se jednostavno i brzo nanosi na postojeće podloge i lako prianja uz njih. Kondor trake, bitulit, bitumen su jeftinije varijante ali ne i trajnije. Tretiranje hidroizolacionim premazima i postavljanje keramičkih pločica rešava problem pukotina i curenja terasa na duži vremenski period.

Nešto što je važno naglasiti jeste da je pre ugradnje hidroizolacionog premaza (preko postojećih pločica) potrebno konstatovati da li ima odlepljenih pločica i fugni. Ako postoji, najpre je potrebno njih sanirati odnosno zalepiti. Nakon toga sledi priprema površine. Pločice je potrebno prebrusiti kako bi se uklonio završni sloj pločica sa svim nečistoćama koje su se godinama lepile na njemu.

Nakon brusenja i pranja pločica, nanosi se hidroizolacioni premaz (vrsta po potrebi) u dva sloja. Kada se nanese prvi sloj, potrebno je utisnuti staklenu mrežicu (težine 80gr/m2). Posle sušenja prvog sloja (za najmanje 12-24h) nanosi se drugi sloj. Ugrađenu hidroizolaciju je potrebno zaštiti od kiše u narednih 48h.

sređena terasa

Iskustva osoba koja su postavljale hidroizolaciju na svojim terasama su različita. Kao loše strane navodi se razaranje i otpadanje pločica nakon nekog kraćeg vremena (na primer već prve zime nakon postavljanja hidroizolacije) bez obzira na kvalitetnost materijala koji je uložen. Na tržištu postoje dodatni proizvodi koji mogu sprečiti razaranje podloge i pločica (i poboljšati prijanjanje jednog sloja za drugi) ali se ovi proizvodi mogu kupiti samo preko web stranica, odnosno ne postoji na našem tržištu.

Cena hidroizolacije terase

Zato treba voditi računa da vam radove obavljaju profesionalne i stručne osobe jer nekvalitetno odradjen posao može naneti više štete nego koristi. Ipak hidroizolacija terase treba da donese više korisnih od loših strana. Dobra strana hidroizolacije je pre svega u zaštiti novih i sanaciji postojećih (starih) objekata od vlage i prodora vode. Zaštitom terasa od vlažnosti, mogu se izbeći gljivice koje bi se taložile na keramičke pločice i koje bi mogle prouzrokovati zdravstvene probleme kao što su na primer alergije. Što se tiče estetskog izgleda, hidroizolacija može biti bezbojna ali i u boji, u skladu sa eksterijerom (boja ograde, garaže, fasade i sl.)

Ukoliko se odluči za postavljanje hidroizolacije, najbitnije preporuke su da se treba, pre svega, koristiti kvalitetan i proveren materijal i da se savetuje sa više različitih stručnjaka. Kvalitetna i pouzdana hidroizolacija je jedan od glavnih zaštitnih faktora svakog objekta, pa i terase.