Bezkamatne pozajmice kupcima prvog stana

Kupcima koji imaju pravo na povraćaj PDV-a kao kupci prvog stana Građevinska direkcija Srbije odobravaće bezkamatne pozajmice do vrednosti 9,1 odsto vrednosti stana. Ova ponuda važi za kupovinu prvog stana u beogradskim naselima Stepa Stepanović i Dr Ivan Ribar.   Do ove odluke se došlo posle dramatičnih promena u prethodnih par meseci, ali dve su najznačajnije.

za malde nekretnina

Prva je odluka o ukidanju subvencija za kupovinu stanova gde je učešće bila 10%, pa sad ostaje samo opcija sa komercijalnim kreditima a kod njih je učešće 20%. Druga odluka je o povećanju stope PDV-a sa 8% na 10% koja je stupila na snagu od 1 januara 2014 godine.

Uz pomoć beskamatne pozajmice koju daje Građevinska direkcija Srbije, kupci mogu da obezbede sada skoro polovinu novčanog iznosa za učešće pri kupovini stana. Pozajmica se vraća prilikom povraćaja PDV-a. Za one koji se odluče za kupovinu prvog stana povrat PDV-a bude izvršen u potpunosti a može i delimično.

Površina koja se računa za povrat PDV-a je četrdeset kvadrata i tome se dodaje još po petnaest kvadrata za svakog člana porodice.

Na Voždovcu je u naselju Stepa Stepanović izgrađeno 4.616, a u naselju Dr Ivan Ribar na Novom beogradu je izgrađeno 707 stanova. Deo stanova na Voždovcu dobija vojska na ime lokacije koju je dala za izgradnju naselja, a deo stanova na Novom Beogradu dobija grad na osnovu toga jer je on obezbedio lokaciju za izgradnju zgrada.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.