Police za kupatilo

Police mogu oplemeniti kupatilo i uz nekoliko ukrasnih predmeta, saksija sa cvećem i uredno složenim peškirima u boji možete kupatilo načiniti zonom komfora. Međutim pazite da ne upadnete u zamku, prostor je mali i one pord lepog izgleda moraju biti veoma funkcionalne.

Postavljanjem polica u kupatilo dobićete na prostoru ali i na živosti same prostorije. Njih možete pozicionirati na više mesta, iznad vrata, pored lavaboa, a tu je imontiranje unutar tuš kabine, u uglovima. Neophodno je biranje pravog materijala koji je otporan na vodu, na primer mesing/inox ili PVC.

Kupatila su uvek uredjena po potrebi ali pored praktične primene kupatilo možete srediti tako da dobro izgleda. Kao što smo spomenuli možete koristiti materijale koji su otporni na vodu, ali i one koji i nisu baš. Na primer mogu se koristiti drvo i medijapan, ali se moraju zaštititi na odgovarajući način.

Dosta su popularne i plastične police za kupatilo, ali ovde treba obratiti pažnju na izgled i funkcionalnost. Veoma je teško naći nešto što ispunjava sve što se očekuje na visokom novou, ali se treba potruditi bar da se nađe nešto sa kompromisom. Kvalitetna plastika koja je uz to lepo dizajnirana i izlivena ima i malo veću cenu od onoga što se kupuje na pijacama. A sa druge strane ono sa pijace je jeftino i lako dostupno, pa je na vama da odaberete kako ćete.

Elementi u kupatilu kao što su kada, tuš kabina, umivaonik i WC šolja brzo oduzmu dobar deo površine kupatila. Tad su najbolja opcija police, pri organizaciji funkcionalnosti prostora u kupatilu i da se sve može u njega smestiti. Njihovu ugradnju planirajte zajedno sa ugradnjom ormarića, bojlera i ostalih visećih delova.

metalna polica u kupatilu
slika sa pixabay.com
Polica na zidu kupatila
preuzeto sa pixabay.com
police od drveta
izvor pixabay.com

Medijapan je najbolja opcija za niže police zbog otpornosti udarce, ali mora biti prefarban odgovarajućom bojom na kvalitetan način. Staklene police najbolje je ostaviti dalje od lavaboa ili tuš kabine/kade jer se na staklu nakuplja kamenac pa je potrebno više pažnje pri održavanju ovakve police.

Kerok (kerrock) kao sintetički materijal, već neko vreme pokazao se kao najbolji materija za police u kupatilu, izdržljiv je, dobro podnosi vlagu, lak je za održavanje. Mana mu je što se nalazi u grupi skupljih materijala.

Masiv drvo odražava se lepo u hladnim prostorijama i zato kada se ovakve police postave u kupatilo atmosfera postaje toplija. Police od masivnog drveta treba redovno brisati od kapljica vlage i čistiti ih sredstvima za održavanje drveta.

Police za kupatilo u oblicima, bojama i dezenima

Police nisu samo pravougaonog oblika, u kupatilu posebno ističu se kružni, ugaoni oblici, pa i u nekoliko nivoa. Na primer polica iznad kade koja može biti sastavljena iz nekoliko manjih polica i u nivoima različitih oblika, za sapun, šampon i ostale predmete za negu.

Izgled ovih elemenata treba da uskladite sa ostalim elementima u kupatilu kao što su na primer slavine. Takođe treba biti u ravnoteži sa zidnim i podnim pločicama, i sa bojom i sa njihovom veličinom.

PVC police postavljaju se u ovoj prostoriji jer su otporne na vodu i možete ih čistiti pranjem, ako su postavljene u tuš kabini, prebrišete ih sunđerom i sredstvom za sudove i istuširate, lako i brzo. Plastične police izrađuju se u raznim bojama, nijanse možete birati kroz kataloge i naručiti oblik.Možete ih uklopiti sa ramom vrata ili prozora ili sa bordurama na zidu kako ne bi remetile enterijer a opet imale funkcionalnost i vizuelni efekat.

Trend recikliranog nameštaja preneo se i u kupatila, sa ovim trendom došli su zanimljivi primeri inventivnih polica od starinskih stolica koje su obrnute naopako tako da se mogu koristiti kao polica (sedalni deo) a naslon služi kao drzac peskira, dva u jednom.

Moderne police prilagođene su potrebama ali nikako nisu dosadne, varijacije materijala, boja, oblika, od obične police napravljile su od police ukrasni predmeti kojem nekada nije potrebno dodavati ukrase, dovoljno je staviti osnovne predmete za svakodnevnu upotrebu.