Zidana tuš kabina

Mada se ne viđa baš često u kupatilima, zidana tuš kabina ima dosta ljubitelja. Jedina prepreka koja stoji na putu da se ona proširi više jeste nedostatak kvalitetnih majstora. Veoma često, čim neko spomene tuš kabinu koja bi bila ozidana, majstor odmah počne da objašnjava kako ima gotovih rešenja koja i nisu tako skupa.

Postoji dosta varijacija kako se to može napraviti, potrebno je voditi računa da se trebaju koristiti kvalitetniji materijali nego u ostatku kupatila zbog velike količine vode kojoj će biti izloženi. Veliki izbor materijala daje dosta mogućnosti kako će to na kraju izgledati, a da se spreči prskanje vode po kupatilu postoji izbor između toga da li da se koriste zavese ili vrata za zidane tuš kabine.

Lepo i korisno

Kada se gleda na slikama to uglavnom lepo izgleda, ali reći ćemo da je to delom zato jer su te slike malo našminkane. Lepota ovakve kabine uglavnom zavisi od toga koji se materijali upotrebljavaju i od toga šta posmatrač voli. Postoji neka razlika između toga da li se stavljaju male pločice za mozaik da pokriju zid ili se koriste staklene cigle da bi se zid napravio.

Neko bi mogao reći da je lepota uvek u oku posmatrača, međutim tu treba dodati i iskustvo majstora. Retko će se napraviti neki precizan plan kojega treba mastor da se drži prilikom ovih radova u kupatilu. Uglavnom se za ove situacije ide nekom od oka metodom, pa kako sve to na kraju ispadne. Ako je majstor iskusan ispašće dobro, međutim nekom manje veštom će se ipak provući određeni broj grešaka.

Jedna od zabluda jeste da je potrebno više prostora nego za standardne tuš kabine koje se kupuju gotove. Međutim ovo nije istina, mada se u praksi zidane tuš kabine uvek prave malo veće ako ima prostora. Ako je prostor ograničen, tada se i njigove dimezije prilagođavaju veličini koju ima kupatilo.

Pobornici ovog rešenja za tuširanje često navode da se kod gotovih kabina često voda zadržava, što dovodi do pojave buđi koja potom širi loš miris. Zapravo se ovo može desiti kod jeftinijih pa da je loše konstrukcije, a češće da majstor ne obavi dobru ugradnju i onda se voda zadržava u nekom sektoru pa to dovede do problema.

Kod ozidanih kabina jednostavno nema skrivenih mesta koja se ne mogu dobro isprati nakon kupanja. Današnja rešenja pri izradi koja se koriste su mnogo bolja od onih od pre 30 godina. Tada su sve redom ličile na one u kasarnama.

Materijali koji se koriste

Što se tiče materijala može se sve koristiti, međutim hidroizolacija mora biti odrađane na kvalitetan način. Zid se može praviti od cigle, siporeksa i ytong blokova, a takođe se često koristi i staklene cigle. Za staklene cigle nije bitno to oko hidroizolacije, ali za ostala materijale je hidroizolacija veoma bitna i zato to odmah ponavljamo još jedanput.

Staklene prizme (cigle) su veoma dekorativne, a ni cena im nije prevelika. Neki ih kombinuju sa redovnim zidovima, tako da deo bude klasičan zid a deo napravljen od staklenih prizmi. Sve je to stvar ukusa.

dekoracija sa ciglama od stakla

Masa za fugovanje je veoma bitna, jer mora biti izuzetno otporna na vlagu i istovremeno da sprečava pojavu buđi. Standarne fug mase ne dolaze u obzir, mada kako je u pitanju samo deo kupatila tršak kupovine specijalne mase za fugovanje da se sredi zidana tuš kabina ne bi trebao biti prevelik.

Podno grejanje je nešto o čemu većina razmisli, ali zbog manjka informacija brzo odustane. Sada to više nije ni komplikovano, a ni skupo. Podno grejanje se postavlja ispod zidane tuš kabine , a ne u celom kupatilu tako da pokriva relativno malu površinu. Za to zagrevanje se može koristiti i električna energija, pošto usled male površine i kraćeg vremena perioda ni cena ne bude previsoka.

Na šta paziti

Ima par stvari koje su bitne, a jedna od njih su na primer tačke prekida u betonu koji je ispod tuš kabine. U kućama to jeste manji problem, dok u stanovima te tačke prekoda su bitne jer se tu nalaze cevi i neke druge instalacije. U slučaju da nije dobro odrađena hidroizolacija tu će se voda prvo probiti, što može napraviti štetu u stanu ispod.

delimično izdignuta tuš kabina

Izvođenje odvoda je bitna stavka kojoj se pristupa na različite načine. I ovde je problem u zgradama gde bilo kakvi veći radovi na ploči mogu dovesti do dodatnih problema. zato mnogi pribegavaju izdizanja nivoa na kojem se nalazi kabina za tuširanje. Na ovaj način mogu da ugrade i gotove kanalice za odvod viška vode. Kod njih je na primer dobro rešen problem sprečavanja povrata neprijatnih mirisa.

Takođe valja ramisliti da li će se koristiti vrata ili zavese radi sprečavanja prskanja vode svuda po kupatilu. Ovo je više pitanje koje svako treba samostalno da odluči, jer svaka opcija ima svoje prednosti i mane.

Takođe ima dosta podeljenosti oko pravljenja takozvanog zuba koji će zadržavati vodu da se ne preliva u kupatilo. To je nisi zidić visine oko 20cm koji ima neku funkciju kao prag. Kada se vide svi argumenti za i protiv, opet se dolazi do neke lične procene da li ćete ga postaviti ili će se ići bez njega prilikom gradnje.

kabina sa delomičnim zidom

Vrata za zidane tuš kabine

Mada su kod gotovih kabina za tuširanje vrata standarni deo, ovde se ređe upotrebljavaju. Delom kako su veoma skupa, a delom jer ljudi vole da koriste zavese koje se lako mogu zameniti nakon nekog vremena. Nema tu nekih velikih prednosti ni jedne ni druge strane, već je to više individualna stvar.

Ova vrata su staklena sa običnom ili ispskarenom površinom, a staklo koje se koristi na njima je kaljeno. Kada se opisuje efekat kaljenog stakla kažu da je to radi sigurnosti i slično je staklima na automobilu. Pored stakla se koristi pleksiglas i on tolazi kao providan, a može i sa mat povrđinom.

Vrata mogu biti klasična na otvaranje sa šarkama ili klizeća koja se nalaze smeštena u okviru. Ovde se prilikom odabira treba povesti računa i o širini ozidane kabine. Kako god rešenje da odaberete, najbolje je kupiti gotova vrata, u praksi pokazalo da se tako ima najmanje problema tokom korišćenja i održavanja.

1 thought on “Zidana tuš kabina”

  1. Pingback: Osnovno o kaljenom staklu u opremanju doma | O nekretninama

Comments are closed.