Arapi u Bačkoj

Poslednjiha dana se mogu pročitati vesti o kupovini kuća, stanova i salaša od strane državljanja Ujedinjenih arapskih emirata na teritoriji Bačke. Prisutan je trend da se grupišu u pojedinim zonama, pa seu tako kupljeni u većoj meri salaši severno od Sombora ili nekoliko kuća u Prigrevici kod Apatina.

Ovaj obim trgovine je suviše mali da bi došlo do nekog podizanja cena nekretnina, ali ako se taj trend nastavi može doći do promena. Te promene u ceni kuća i stanova su još daleko i neizvesne su, međutim i pored dolaska arapa na porast bi moglo uticati i odlazak većeg broja ljudi na rad u inostranstvo. Očekuje se da će deo novca koji budu poslali nazad biti preusmeren na renoviranje kuća, a deo na kupovinu novih.

Zašto kupuju nekretnine

Postoji više prepostavki, jedna od njih koja se zvanično najviše promoviše jeste da će im to biti kuće za odmor. Kuća u Prigrevici zaista ima dobru poziciju zbog blizine banje Junaković al i zbog relativne blizine Dunava.Slična je situacija i sa ostalim mestima, jer u Bačkoj ima dosta zanimljivih mesta koja su pogodna za turiste.

Međutim među lokalnim stanovnicima ima tragova nervoze, to je posledica prolaska većeg broja imigranata iz Sirije kroz našu zemlju. Takođe za deo nervoze su krivi i mediji koji senzacionalistički pišu o planovima islamske države da se ubaci na naše prostore.

Kao treća bojazan jeste da bi nakon određenog vremena koji bi proveli naseljeni na teritoriji Srbije, strani državljani mogli zatražiti državljanstvo. sa dobijanjem državljanstva im se otvara mogućnost za nesmetanu kupovinu poljoprivrednog zemljišta. Prema trenutnim zakonima republike Srbije samo njeni državljani mogu kupovati zemljište.

Međutim izbor lokacija gde se odlučuju da kupe nekrenine, pokazuje da ih zanima voda i izvori vode. Za njih je to veoma zanimljivo, jer zbog sušnog predela odakle dolaze ono veoma cene vodu.

U celoj toj priči značajnu ulogu igraju agencije za trgovinu nekretninama, međutim od njih se malo može saznati. Oni sa druge strane ističu nedostatke koji smetaju kupcima nekretnina iz Ujedinjenih arapskih emirata: nedostatak hrane koja je spremljena po halal standardu, problem sa prijavljivanjem u policiji kad muž ima više od jedne žene, kao i neki problemu u zdravstvenim ustanovama koje odstupaju u nekim sektorima od islamskih običaja.