Kupovina kuće – 7 saveta

Kada je u pitanju kupovina kuće to je veliki korak i da bi malo olakšali snalaženje dajemo nekoliko saveta. Čitav posao je veoma zahtevan, jer je u pitanju velika investicija. Iz tog razloga smo naše savete grupisali u sedam kategorija.

#1 Proverite dokumentaciju kuće

Veoma bitna stavka koja omogućava da se uknjiženo stanje uporedi sa onim na terenu. Takođe se može uporediti sa stanjem na terenu u odnosu na komšije.

Dešava se u situacijama da kada se kupuje kuća koja nije korišćena par godina, da su komšije uzele deo kuće i da ga koriste. A takođe nije retkost ni da je prodavac protivpravno usvojio deo komšiskog zemljišta i da ga koristi. To može skuplje koštati, a posle dovesti i do problema sa komšijama.

Desi se ponekad da je uknjiženo više nego što postoji. Neko od vasnika je srušio neki objekat koji je bio upisan, pa on sad fizički ne postoji a u knjigama se redovno vodi.

#2 Ne čekati pravo vreme i cenu

Ovo je nemoguće i zato treba izbegavati opciju da se čeka pravo vreme da se obavi kupovina kuće. Najbolja opcija jeste da kada nađete kuću koja vam odgovara i da imate dosta da je platite. Znači neije savršena kuća, nego se okvirno uklapa u vaša očekivanja. Čekanje savršene prilike je nemoguće izvesti.

Pod ovu stavku bi se moglo sprovesti i kalkulisanje da će cena porasti. Na razvijenijim tržištima je to moguće predvideti, tamo imaju precizniji urbanistički planovi kao vodič. Na ovim našim prostorima imaju urbanistički planovi, ali se na ono štoo je upisano u njima čeka decenijama. Deluje zgodno kupiti kuću u blizini pozicije gde se planira škola u urbanističkom planu. Međutim ako se vidi sadašnja situacija, malo je verovatno da će se to izgraditi bez obzira na plan.

Da bi se kupovina kuće isplatila je potrebno malo više iskustva i to treba prepustiti onima koji se profesionalno bave trgovinom nekretnina. Ukoliko se kupovina obavljalo da bi se u njoj živelo, onda samo o tome treba voditi računa.

#3 Pronaći pravu veličinu

Ovde ima jedna zamka, a to je da se kupi veća kuća nego što je potrebno. Ukoliko se kupi manja, može se prodati i uz doplatu uzeti veća.

Međutim ako je u startu kupljena suviše velika kuća, dugo će se čekati da naiđu pravi kupci. A za period dok se čaka pravi kupac konstantno je potrebno raditi na održavanju. Kupovinom kuće koja je optimalne veličine za potrebe koje ima kupac se izbegava cimanje oko prodaje premale/prevelike i traženja nove.

Ovo ne važi samo kada se radi o kući nego je vezano za veličinu dvorišta. Ako ne postoje prateći objekti kao što je garaža dvorište u tom slučaju treba biti dovoljno veliko da te objekte ozidamo. Tako da se trebaju uračunati i planovi za koju godinu unapred za značajnije stvari, kao što je rađanje dece ili pokretanje novog posla u sklopu kuće.

#4 Procena pratećih troškova

Kada se kupi kuća na kredit, tada jedini problem nije kako platiti ratu za kredit. Potrebno je plaćati obaveze za grijanje, vodu, komunalije, struju i poreze. Visina tih troškova je direkno u vezi sa veličinom kuće. Takođe se mora raditi na održavanju i popravkama kuće što dodatno košta.

Jedan dodatni trošak je i gde se kuća nalazi, koliko je udaljena od posla, škole ili trgovine, jer kao trošak se može računati i koliko košta dok se do njih stigne.Takođe videti kako je komunalno opremljena, kakav je dovod vode, da li ima telefonski priključak, ima li dvofaznu ili trofaznu struju. Ukoliko neke od ovih stvari nema ili su lošije odrađene na vaš teret će pasti i trošak uvođenja tih stvari.

Grejanje je bitnija stavka, kako su se grejali prethodni vlasnici i da li će biti potrebne prepravke sistema grejanja. bitna stavka jecena koštanja ogreva za jednu grejnu sezonu.

Ove sve troškove možete sagledati i pre nego uzmete kuću i oni obavezno treba da vam pomognu oko donošenja konačne odluke.

#5 Proverite stanje kuće

Fizičko stanje u kom je kuća je najbolje proveriti temeljno. Problem je što kupci nisu stručnjaci za sve oblasti, a angažovanje majstora dodatno košta. To ako mi uđemo u kupatilo i vidimo lepe nove pločice, ne znači da je to kupatilosti sasvim dobro. Tu ocenu bi bilo najbolje da oceni vodoinstalater. Ovo je bio samo jedan grub primer kako bi trebalo raditi kada je u pitanju kupovina kuće.

ključevi za kuću

Materijali koji su korišćeni se mogu proceniti na osnovu toga kada je građena, ali je najbolje se dobro raspitati za sve prostorije posebno. Takođe da li su naknadno doziđivani probijani prozori ili vrata. Može biti da su postojeći prozori u međuvremenu zazidani ili je napravljen neki pregradni zid.

Veoma je bitno proveriti stanje stolarije i kako ona dobro dihtuje. Ako je na kući urađena izolacija, sakakvim materijalom i koliko kvalitetno je postavljena.

Pored kuće treba proveriti i u kakvom je stanju dvorište, na kakvom je nivou u odnosu na nivo ceste. Ukoliko je dvorište niže može se desiti da se u njemu voda zadržava, ako nije rađeno na sistemu za odvođenje viška vode.

#6 Kvalitetno proceniti cenu

Ovde se vodi računa o više faktora, kao što su koliko prodavac traži, koliko novca treba za sređivanje prepisa, koliko novca treba za popravke u prvoj fazi i na kraju koliko novca imate na raspolaganju.

Kupovina kuće ne podrazumeva obaveznim da je u pitanju stariji objekat. To može biti kuća gde ćete biti prvi vlasnici ili čak objekat u izgradnji. To su stvari koje treba razmotriti prilikom procenjivanja cena. Veoma često se kući koja je nabijača i u lošem je stanju proceni samo cena placa kao krajnja.

#7 Proverite komšiluk

Ne samo kakve su komšije i šta rade, potrebno je proveriti kolika je udaljenost do škole, prodavnica ili doma zdravlja. U prvom trenutku nebitne stvari posle se mogu pokazati kao veoma zgodne ili sa druge strane kao veoma iritirajuće.

Takođe treba obići taj deo grada u različitim periodima dana, jer se tako stiče bolji utisak. Veoma interesantno može biti da se upoznate sa gradskim prevozom, kakav je i da li često prolazi u blizini kuće. Treba videti kakva je situacija i u ostalim periodima godine, na primer koliko se često čisti sneg tokom zime.