Slavine za kupatilo

Bez obzira kakvo je vaše kupatilo sasvim je sigurno da će vam za njegovo opremanje trebati i slavine. Pored nabavke kvalitetne sanitarije podjednako je važno kupiti baterije koje će dugo trajati i biti jednostavne za rukovanje, lepe na izgled i lake za održavanje.

Trebaće vam nekoliko baterija pa i cena igra bitnu stavku prilikom kupovine. Svi članovi porodice koriste slavine za kupatilo više puta u toku dana pa treba posvetiti pažnju njihovom izboru.

Osnovna podela kupatilskih slavina:

 1. Baterije za ležeću kadu ili tuš kabinu
 2. Slavine za lavabo
 3. Česme za bide

U kupatilu je važno izabrati odgovarajuću slavinu za postojeću kadu. Osnovna razlika između slavina koje se montiraju iznad ležećih kada i onih koje se postavljaju u tuš kabine je u tome što za tuš kabine postoje posebne baterije koje imaju samo crevo i tuš ručicu, dok na slavinama za kadu imaju prebacivač pa možete pustiti vodu da curi kroz izlivnu cev ili prebaciti da mlaz ide na tuš.

Ako u tuš kabini ima malo prostora i koristi se samo za tuširanje treba izabrati slavinu bez prebacivača, a ukoliko ponekad u tuš kadi perete veš ili kada se tuširate perete zube i umivate se bolje je uzeti standardnu slavinu koja ima mogućnost da se pušta voda i na cev i na ručicu.

Slavine za kadu

Baterija za klasičnu, ležeću kadu se postavlja na sredinu kade i visinu oko 10 centimetara od vrha kade. Rastojanje od centra do centra rupa je standardno 15 cm. Ako imate instalaciju staru 30-40 godina razmak je veći – 16 cm, postoje dodatne ekscentar spojnice sa kojima možete smanjiti rastojanje.

Uz većinu slavina pored garantnog lista i uputstva za montažu, dobijete i sve što vam je potrebno za montažu: crevo i ručku, držač za tuš, ekscentre za montažu, gumice i rozetne.

Ima nekoliko tipova slavina za kadu: jednoručne i dvoručne. Jednoručne baterije se danas najčešće uzimaju zato što su praktične i lake za rukovanje. One imaju mešač koji meša toplu i hladnu vodu, a njegovim podizanjem gore-dole reguliše se jačina mlaza. Ranijih decenija su se koristile dvoručne česme za kadu sa klasičnim kapama. I sada se mogu kupiti dvoručne sa stilizovanim, ukrasnim ručkama.

Slavine za tuš kabinu

Ove baterije se postavljaju na visinu od oko 110 cm od poda tuš kade. To naravno nije striktno, gledate da slavina bude otprilike u visini lakta. Možete birati da li ćete ugraditi dvoručnu ili jednoručnu u zavisnosti od toga šta vam je praktičnije za korišćenje i koja vam je lepša. U poslednje vreme sve su popularnije termostatske slavine za tuš. Bezbedne su i ekonomične, praktične naročito kada tuširate malu decu.

Sami podesite temperaturu vode koja vam odgovara za tuširanje, termostatski ventil meša toplu i hladnu vodu i dok se kupate konstantno imate istu temperaturu vode. Ako zaustavite vodu, na primer da se nasapunate ili našamponirate kosu, kada ponovo odvrnete slavinu termostat će automatski odmah pustiti potpuno istu temperaturu vode. Termostatske baterije su skuplje od običnih, i zavismo od prizvođača cene se kreću od 13 hiljada pa naviše.

Kupatilske baterije za lavabo

Kada treba da odaberete slavinu za lavabo morate voditi računa da ona može da se priključi na postojeću vodovodnu instalaciju. Postoje dva tipa ovih slavina:

 • zidne i
 • stojeće (usadne)

Proteklih nekoliko decenija u kupatilima je rađena instalacija gde je predviđena zidna baterija za lavabo koja se montira iznad njega. Slavina se postavlja na visinu od 110 cm, rastojanje od rupe do rupe je 15 cm. Tu ima nekoliko vrsta: dvoručne sa klasičnim ručkama, ukrasnim kapama ili jednoručne. Izliv kroz koji ide voda može biti gornji ili donji, zavisno od toga koliko visoko treba biti pozicionirana slavina u odnosu na sam umivaonik.

česma za kupatilo

Danas se sve češće rade instalacije gde je predviđena montaža stojeće baterije koja se ugrađuje direktno na umivaonik i spaja se crevima na ugaone ventile koji su ispod njega. Mogu se naći isti tipovi kao i kod zidnih slavina za umivaonik.

U poslednje vreme su hit jednoručne stojeće staklene slavine za umivaonik sa LED diodama. Zavisno od temperature vode slavina svetli i menja boju-plavo, zeleno ili crveno.

Prilikom kupovine slavine za lavabo treba obratiti pažnju i na veličinu lavaboa, da baterija ne bude ni previše masivna ni premala za postavljeni umivaonik. Tako ćete izbeći prskanje vode okolo prilikom pranja ruku.

Neki modeli baterija za kadu i tuš kadu

 1. JZ31701 – uzidna slavina “Zerro” za tuš kadu sa ručnim i uzidnim tušem domaćeg proizvođača Rosan Kanjiža. Cena oko 10 hiljada dinara
 2. Klasik fumme – Rosanova slavina za tuš kadu sa ručnim tušem, nema izliv. Cena 3 hiljade
 3. Veneto 8111 – jednoručna slavina za kadu proizvođača Minotti košta oko 3.000. Uz slavinu se dobiju i crevo za tuš, ručica za tuš kao i držač tuša, ekscentri za montažu, rozetne i gumice
 4. JT 37101 – termostatska zidna baterija sa ručnim tušem domaćeg proizvođača Rosan, 14 hiljada

Modeli slavina za umivaonik

 1. JC30101 Cubo – stojeća, jednoručna baterija za lavabo domaćeg proizvođača Rosan. Garancija na telo slavine 5 godina, na mesač 25 meseci. Cena 5000 dinara
 2. Bauedge – usadna za umivaonik nemačkog proivođača Grohe, garancija 5 godina, košta 7.200
 3. Klasik – zidna, dvoručna slavina za lavabo sa gornjim izlivom. Proizvođač Rosan, cena 2.55 dinara
 4. Kudi logo neo – Diplon stojeća baterija za umivaonik. Garancija 5 godina, cena 7 hiljada

Ako u kupatilu imate i bide najbolje je da slavina za njega bude iz iste serije kao i ona za kadu ili lavabo. Neki proizvođači uz bateriju pakuju i automatski sifon za bide, a ove slavine imaju pokretni deo – perlator koji možete okretati gore-dole, levo-desno.

Kupatilske slavine se često koriste pa ih treba redovno održavati da bi što duže trajale, bile funkcionalne i estetski lepo izgledale.