Pleteni nameštaj

Pleteni nameštaj zahteva prostor u koji se može lepo uklopiti, ne može baš sa svačim da se lepo složi. Možda deluje kao preglomazan ili teži za održavanje, međutim odabirom dobrih modela te se situacije mogu izbeći. Na tržištu postoji solidan izbor materijala, tu je nameštaj od pruća, bambusa, ratana, a postoji i dosta veštačkih materijala.

Za one koji vole duh romantike ovaj nameštaj je pravi izbor. Naravno to nije jedini razlog zašto bi se trebalo odlučiti, tu su udobnost i specifičan izgled.

Nameštaj od (prirodnog) pruća ne spada u top izbor po trajnosti ali svakako spada u top 5 tipskog nameštaja koji ne izlazi iz mode. Samo je bitno povesti računa da se ne pretera, u nekim prostorima su dovoljni i mali detalji.

Obrada odnosno zvršnica je važan faktor kod svakog nameštaja ali ovde je to izraženijije zbog samog materijala koji ako je loše obrađen zaista može delovati jeftino. Pri kupovini ovakvog nameštaja pažnju obratite na sam materijal od kojeg je nameštaj rađen ili ako je u pitanju guma ili plastika (veštački materijali) proverite zemlju porekla.

Da bi ovakav nameštaj imao dugotrajnost, materijal od kojeg je napravljen mora biti kvalitetan i redovno održavan. Svaki od materijala ima drugačije zahteve, pa je najbolje se raspitati prilikom kupovine kakva je preporuka proizvođača.

Ukoliko je previše sunca ili vlage ratan nije najbolje rešenje ali ukoliko je vetrovito ratan je dobar izbor. Trska nije izdržljiva koliko i ratan i ovakav nameštaj trebalo bi postaviti u prostor koji je nadkriven kao što su zastakljene terase i verande.

Stolica i sanduci od puća
slika sa pixabay.com

Održavanje na bazi usisavanja od prašine i čišćenja mrlja minimum je koji ovakav nameštaj zahteva i ukoliko ga ne izlažete preterano vremenskim neprilikama može trajati između 5 i 8 godina.

Prednost pletenog nameštaja je u lakoj prenosivosti i tananom efektu rustike, romantičan a tako običan, pleteni nameštaj odaje utisak većeg prostora jer je prozračan i ne guši enterijer. Fotelje ovog tipa nameštaja čak i kada imaju veoma visoke naslone uklapaju se i u najmanji prostor.

Stolovi, posebno ako su okruglog/ ovalnog tipa mogu se uklopiti i u radnu ili spavaću sobu, kao i pletene komode i ormarići i police koji mogu dodati tu romantičnu notu u kupatilima. Ovde treba spomenuti da nije obavezno da stolovi budu takođe od istog materijala kao stolice, drveni stolovi će se takođe lepo uklopiti.

Pleteni nameštaj može biti deo enterijera ili eksterijera, ukoliko se odlučite da ovakav nameštaj postavite u dvorište on će se lepo uklopiti pored bašte, uz cveće jarkih boja ili ga možete oplemeniti jastucima šarenog paterna i dezena u različitim bojama.

Za pleteni nameštaj u dvorištu ili otvorenoj letnjoj kuhinji najbolje mesto je u senci bez previše sunca i bez vlage ili unutar paviljona gde će se najlepše istaći ukoliko ga uklopite sa bojom i dezenom platna paviljona.

baštenska garnitura
izvor pixabay.com
garnitura za terasu
slika preuzeta sa pixabay.com
moderan dizajn
slika sa pixabay.com

Propratni asortiman od pletenog pruća

Korpe za veš, kante za otpadni papir, lusteri, ljuljaške za baštu, saksije, korpe za igračke, kutije za dokumentaciju, fioke u kuhinji, samo su neki od zanimljivih predmeta koje možete uvrstiti u vaš prostor. Ali ne treba zaboraviti redovnu zaštitu od vlage i sunca, posebno ako stoje u kupatilu ili na otvorenom.

Prateća linija od pletenog drveta sve je popularnija, ovakvi detalji u enerijeru čine dom modernim ili radni prostor privatnijim. Dvojaka vrednost pletenog nameštaja i predmeta od pletenog pruća upravo se ogleda u tim malim detaljima prirode, jednostavnost i praktičnost u jednom.

Održavanje ovakvih predmeta je jednostavno, dovoljno je usisavati ih odnosno uklanjati prašinu. Najčešće su izrađeni u beloj ili prirodnoj boji drveta ali možete ih prilagoditi sebi i prostoru farbanjem u odgovarajuću boju. Standardne boje za drvo mogu se primeniti, a danas te boje dolaze u svim nijansama i lako je izabrati boju koja se slaže uz enterijer.

Pleteni nameštaj od veštačkih materijala

Kada kažemo pleteni nameštaj obično pomislimo na drvo, odnosno na pruće, međutim u novom dobu pleteni nameštaj izrađuje se i od veštačkih/ sintetičkih materijala od kojih su neki postojaniji i dugovečniji od pruća. Prednost ovog materijala je što takav nameštaj može ostati na otvorenom tokom cele godine, lako se čisti sapunicom i vodom zato je često deo eksterijera.

Galvanizovani čelik kao konstrukcija i petan kao deo za sedenje i naslon, najčešći su materijali modernog pletenog nameštaja, jedna fotelja teži oko 6 kilograma maksimum i zato u prilikama kada je potrebno prenositi nameštaj više puta u sezoni pleteni nameštaj je dobar izbor. Fotelje i dvosedi izrađeni od ovih sintetickih materijala mogu se izraditi tako da deluju robustno a praktično su lagani.

Najpopularniji je ipak poliratan odnosno PVC pletivo jer podseća na prirodno pletivo trske a lakši je i od predhodne opcije galvanizovanog čelika i petana, na kraju i jeftiniji u samoj izradi te je i cena finalnog proizvoda niža u odnosu na prirodni ratan ili sintetički petan.

pleteni veštački materijali
preuzeto sa pixabay.com

Najčešće se koristi u ugostiteljskoj industriji jer je lagan za premeštanje i lako se održava pa ovaj nameštaj viđamo u kafićima, restoranima spa centrima i čekaonicama.

Na ovakav nameštaj se postavljaju vodootporni jastuci zato je ovakav nameštaj u poslednje vreme najtraženiji i u grani turizma za brodove, jahte, trajekte i hotelske plaže. Sa svim tim prednostima stiže i viša cena, pa treba pažljivo izvagati da li se to isplati.

Pletivo kao materijal

Proizvođači pletenog nameštaja obraćaju pažnju na samo pletivo odnosno materijal pletiva. Sintetički materijali danas su više zastupljeni i time kao da se izgubilo na originalnoj strukturi rustike i romantike. Ali se dobila trka time što su ovi materijali laki za održavanje.

U vremenu kada se brzo živi manje pažnje se obraća na dugotrajnost proizvoda a objektivno se biraju materijali koji su praktični. Zato su sintetička pletiva dobili prednost nad prirodnim materijalima u širokoj upotrebi. Ukoliko vas privlači rustični dizajn sigurno nećete odabrati sintetičke materijale jer oni ipak ne dočaravaju prošlost kao materijali od drveta

Zato će pravi ljubitelji retro stila ostati uz nameštaj od prirodnih materijala. Bez obzira na potrebu da se posveti veća pažnja zaštiti i čišćenju.

Industrija pletenog nameštaja napreduje tako što nameštaj prilagođava prostoru, uklapajući ga odgovarajućim trendi bojama i dezenima, modernizuje ovaj tip nameštaja. Na taj način ga približava kupcima pristupačnim cenama i velikim izborom boja te je lakše pronaći odgovarajući komad nameštaja.

Nameštaj od pletiva postao je trendi i zato što ne morate kupiti celu garnituru nameštaja. Dovoljno je odabrati jedan dobar komad kao što je fotelja na primer i uklopiće se u već postojeći enterijer zato što je takav nameštaj već sam po sebi dekorativan, uz to što je praktičan. Trendovi se menjaju, ali ovaj tip nameštaja se nekako uklapa u svim periodima.