Stolovi od punog drveta

Masivni stolovi od punog drveta su stvar koja super izgleda, to je nešto što se može nazvati pravim nameštajem. Međutim postoje dve stvari koje sprečavaju da se svagde koriste, ne uklapaju se u baš u svaki prostor i imaju veću cenu u odnosu na neka druga rešenja. Tema je dosta opširna, a probaćemo da u jednom tekstu obuhvatimo sve najbitnije stavke.

Ovde na početku moramo napomenuti da stolovi koji se prave od drveta ne moraju uvek biti masivni. Ovde postoji mnogo opcija, pre svega stilova koji mogu da se koriste pri izradi nameštaja. Od onih raskošnih sa mnoštovom rezbarednih i tokarenih elemenata, pa sve do totalnog minimalizma. Trebate se zapitati šta bi se vama najviše svidelo i šta bi se kod vas najbolje uklopilo.

Pozicija ima mnogo gde se mogu koristiti, ali opšta podela bi bila: trpezarijski, klupski i radni stolovi od drveta. Iako imaju ovako precizne nazive, oni se mogu koristiti bilo gde. Na terasi je opcija da se stavi trpezarijski ili klupski, zavisi šta vam se sviđa.

Komadni nameštaj od punog drveta odraz je visokog stila u enterijeru, ovakav komad nameštaja uvek bude u centralnom fokusu prostorije čak i ako pored njega stoji neki predmet modernog dizajna. Lepota nameštaja od punog drveta ogleda se u mekoj robustnosti koju može imati samo drvo.

Stolovi od drveta se vraćaju polako na tržište, nekoliko godina moderni su bili stolovi od veštačkih materijala, ali trend drvenih stolova vraća se zajedno sa rustičnim stilom. Postoji dosta veliki izbor gotovih rešenja, a za neke situacije se ipak mora angažovati majstor da napravi sto prema potrebama.

Trpezarijski stolovi

Oko stola uvek se vode razgovori, uz obed ili ispijanje kafe, zato su stolovi od drveta idealni za trpezarije jer su jake konstrukcije a istovremeno lepo dizajnirani. Rustični stolovi lepo se uklapaju u trpezarijski ambijent, drvena ploča stola ako je lepo obrađena sama po sebi je dekorativna a kada se na nju stave ukrasni podmetači za ručavanje i lepi tanjiri, stolovi imaju glavnu ulogu u kuhinji ili trpezariji.

Ako je sto većih dimenzija a od punog drveta imaće i višu cenu, uglavnom nameštaj od masiva je u rangu skupljeg nameštaja ali to je zbog kvaliteta. Ako vam je važan kalitet koliko i sam izgled stola razumećete i odnos cena.

masivni stolovi od punog drveta
izvor – pixabay.com

Stolovi u trpezarijama imaju važno mesto, oko njih se okupljanja članova porodice, mogu se voditi sastanci uz ručak ili pisati domaći zadaci sa decom. Trpezarija je uvek važan deo stambenog prostora i zato je sto od masiva pravi izbor.

Ovi stolovi su dugotrajni, lako ih je održavati ako pazite na činjenicu da se lak može oštetiti stavljanjem vrućih predmeta kao sto su šoljice sa čajem, zato uvek koristite tanjirice ili podmetače, preterano hladni predmeti kao što su čaše soka sa puno leda takođe ostavljaju trag i u ovom slučaju postavite podmetače na sto.

Ovakvi stolovi ne moraju biti novi, ako imate stari sto od punog drveta jednostavno ga očistite, ošmirglajte i prefarbajte bojom tako da izgleda rustično. Trend su i stolovi koji nisu obojeni pa se šare drveta bolje vide, takvi stolovi su samo prelakirani i tako podsećaju na starinske stolove od tesanog drveta.

Ovaj model stolova se dosta često kroisti na terasama, u kombinaciji sa klupama ili stolicama. Zavisi kome šta više odgovara.

Dnevne sobe i stolovi od masiva

U dnevnim sobama možete postaviti stolove od masiva i to ne samo jedan već više njih ako se razlikuju po veličini odnosno visini. Klub stolovi od punog drveta oživljavaju prostoriju toplinom, lako se uklapaju u enterijer i zato su važan deo za dnevnu sobu.

Veliki obedni sto možete postaviti kod prozora a da on posluži i za saksije sa cvećem, knjige i ukrasne predmete. Lampa za radni sto može biti dobar detalj jer ovakav sto možete koristiti i kao radni a po potrebi skloniti ove predmete i koristiti taj isti sto kao trpezarijski. Velikim masivnim stolom možete podeliti prostoriju postavljanjem blizu troseda tačnije iza, a ova dva komada nameštaja postaviti na centrani deo sobe čime se ona vizuelno deli a ipak je u jednoj celini.

Niži stolovi od drveta mogu biti postavljeni u ugao sobe ili ispred dvoseda, troseda, dužina i širina u ovom slucaju odreduju gde je najbolje mesto za postavljanje stola. Nizak i po dimenzijama mali kafe sto, najčešće se postavlja pored fotelja, na njemu je obično stona lampa i novine ili knjiga, ono što treba da vam je pri ruci dok stedite.

Trend trio stolova (3 stola u tri dimnzije) primenjuje se i kod stolova od masiva tako što ih linearno postavite jedan ispod drugog, izvlačenjem najnižeg stola za polovinu stola srednje veličine dobija se efekat vodopada i tako treba postaviti i dekorativne predmete, velike na prvi najvisi sto a manje redom po veličini dva manja stola.

Ako se odlučite za jedan sto od masiva nećete imati problema da izaberete mesto jer će se on uklopiti vrlo lako uz svaki tip nameštaja. Klub stolovi od punog drveta mogu da budu raznih oblika i dimenzija, što omogućava da nađete opciju koja vama odgovara.

Ovaj tip stolova je teži u odnosu na one od veštačkih materijala ali zato su veoma kvalitetni i dugotrajni. Takođe su tako sastavljeni da dobro podnose premeštanje.

Stil stola od masiva varira od minimalistickog do ornamentalnog gde je u drvo izrezbaren neki motiv koji se ponavlja ili je sto obrađen duborezom. Zahvaljujući modernim CNC mašinama, cena ovako obrađenih stolova nije više visoka kao što je bila pre.

Minimalisticki stolovi vec nekoliko godina su na listi najtraženijih i najčešće ih možemo videti u kuhinjama ili dnevnim sobama jer ne remete fokus ostalih važnih predmeta u sobi.

Stilski nameštaj napravio je veliki povratak i kako su stolovi od masiva važan deo ovog stilskog nameštaja. Dizajn i raskoš ovakvih stolova može vas ostaviti bez daha, uočljive gravure, duborezi pa i mozaične forme na pločama stola dopašće se i onima koji vole minimalizam. Međutim ne treba takav stilski nameštaj gurati u male prostorije, jer to neliči ninašta.

Radni stolovi od punog drveta

Puno drvo pri izradi radnih stolova se zadržalo uglavnom za one koji ga koriste kao statusni simbol. Mada ima i onih koji ga koriste radi sopstevenog uživanja. za kancelarije ili učionice se oni prave od iverice u kombinaciji sa metalom najčešće.

radni stolovi od punog drveta

masivni drveni stolovi

Tako da se kod advokata, notara i sličnih može naći radni stolovi od drveta, koji u osnovi predstavlja onoga ko sedi za njim u boljem svetlu. To nikako ne moraju biti stilski ili na neki drugi način bogato išarani. Ali svakako to moraju biti masivni stolovi.

Vrste drveta za izradu stolova zavise od potražnje, tako je danas najtraženije puno drvo akacije i bukovine jer imaju najveći procenat smole tako da su dugovečnija, oprobanog kvaliteta su i hrast, orah, jasen i tresnja ili dimljeni kesten. U izradi se koriste i cink ploče kao i masivne laminirane širinske ploče drveta, nastaju spajanjem kratkih drvenih lamela različite dužine a spajanje se vrši po dužini a potom i po širini, ovakve ploce izgledaju kao puno drvo i koriste se za izradu ploče stola i podnožje.