Nameštaj za terasu

Terasa kao oaza u gradskoj vrevi, mesto za ispijanje jutarnje kafe uz prve zrake sunca ili mesto za gledanje u zvezde pred odlazak na spavanje. Bez obzira na veličinu, uređenje terase može od nje napraviti vaš mali raj.

Nameštaj za terasu istovremeno treba da lepo izgleda i bude funkcionalan. Ovo je posečno bitno ako na tu provodite više vremena, čak i u slučaju da je mala. Tada stol i stolice za terasu prilagodite njenoj veličini.

Nameštaj koji stavljate na terasu može biti za unutrašnji ili spoljašnji prostor, a zavisi od pokrivenosti terase. Ako je terasa zatvorenog tipa odgovaraće vam i nameštaj od finijih materijala, Za otvorene idu izdržljiviji materijali. Na rustičniji nameštaj postavite sedalice koje će omogućiti udobno sedelje, a koje se mogu skloniti lako u slučaju lošijeg vremena.

Na terasu možete smestiti nameštaj za sedenje, sto i stolice, fotelju, ali treba nešto sa strane za odlaganje stvari. Ukoliko je površina veća razmislite da li bi vam odgovarale garniture za baštu i terase. Ukoliko ste nostalgični zapitajte da li bi vam odgovarale pletene stolice za terasu.

Mala terasa i nameštaj po meri

Trend izrade nameštaja po meri prihvaćen je i kada je uređenje terase u pitanju. Međutim kako je porastao i broj manjih terasa u velikim gradovima, može se naći sto i stolice za terase manjih dimenzija.  Iako će gotova rešenja srediti većinu situacija uvek postoji poneki momenat gde je potrebno angažovati majstora.

Nameštaj po meri može biti izrađen od svih modernih sintetičkih materijala ili tradicionalno od drveta ili gvožđa. Jedna od opcija koja na žalost se teže može ugraditi u priču su pletene stolice za terasu. Takav nameštaj ipak ima malo veće gabarite i ne može se sklopiti.

Drveni nameštaj na malim terasama ne bi trebalo da je glomazan, treba imati svedene linije. Ukoliko želite da ga personalizujete to možete odraditi specifičnim okovima ili stikerima. Na tržištu možete naći nameštaj po veličini, i zato pazite na dimenzije: Premerite dobro terasinu površinu i isplanirajte unapred kakav nameštaj se uklapa u zadate dimenzije.

Preporučujemo da vidite i tekstove

Ako je terasa zastakljena, što je kod nas još uvek retkost, možete birati bilo koji materijal. Ali tu opet ostaje ograničenje dimenzija, a treba obratiti pažnju na vrata i prozore koji se otvaraju da bi ušao svež vazduh.

sto i stolice za terasu
izvor – pixabay.com

Mala ugaona garnitura, mali dvosed i fotelja od punog drveta sa štofanim tapacirungom koji je punjen poliuretanskom penom može biti jako udoban a praktičan za održavanje. Trend uskih drvenih fotelja sa visokim naslonom i pačvork tapacirungom nekoliko godina unazad donosi ovakve fotelje i na terasu. To se lepo uklopa sa manjim jednobojnim dvosedom, fotelje sa naslonom za noge posebno doprinose udobnosti.

Stolovi mogu biti raznih tipova, kafe stolovi postavljeni ispred dvoseda ili stočići iz nekoliko delova. Ovakvi stolovi mogu biti kombinacija drveta i stakla i možete ih raspodeliti pored fotelja ili dvoseda. Uklopiće se lepo i visoki stolovi ispod kojih može stajati saksija sa cvećem ili stalak sa novinama. Mađutim za te manje površine nikako ne dolazi u obzir da se probaju nagurati barske stolice, bez obzira na želju to će ružno izgledati i biti nefunkcionalno..

Sklopive stolice kao da su rezervisane za ovu prostoriju jer se po potrebi mogu odložiti. Sklopivi zidni stolovi takođe, oni su montirani na zid jednom svojom dužinom i ukoliko nisu potrebni u nekoj prilici ili zauzimaju mesto, mogu biti spušteni uz zid i tako osloboditi prostor. Sklopivi nameštaj za terasu najčešće je od drveta ili metala u kombinaciji sa sintetičkim tekstilom.

Preporučujemo da vidite i tekstove

Velike terase – velike mogućnosti

Prostor na terasi uređuje se po potrebi i po ličnom ukusu, ako volite drveni nameštaj najlepše će se uklopiti onaj od punog drveta. Uz ovaj nameštaj lepo se kombinuje cveće u velikim saksijama, sve drvenaste biljke pa čak i one iz porodice kaktusa. Nameštaj od drveta održava se lako ako je u zatvorenom tipu terase, klasičnim proizvodima za čišćenje i održavanje dveta.

Raskošne ugaone garniture su udobne i glamurozno izgledaju, materijali za tapaciranje mogu biti sjajni pa će garnitura na dnevnom svetlu delovati jos raskošnije. Ali da bi se to moglo komotno koristiti, terasa mora imati veliku površinu.

Sto i stolice za terasu može biti istog stila kao i sto u dnevnom boravku i tako dobijate zajedničku celinu kao da se dnevna soba produžava i na terasu. Takođe se može nameštaj uskladiti sa podom na terasi.

Velika je popularnost i nameštaja od plastike, uglavnom gde ima mesta jer se on ne može sklapati. Veliki izbor boja, lep i funkcionalan dizajn omogućuju opciju da se može birati. Tu su u novije vreme i ležaljke, ali to je baš za velike površine.

Na terasi možete napraviti i radni prostor, udobnom stolicom sa visokim naslonom ispratite liniju dugačkog radnog stola. Ovo je posebno zanimljivo frelenserima i drugima koji posao rade od kuće. Na taj način zamoran rad na kompjuteru se može učiniti prihvatljivijim..

stolice za terasu
slika sa pixabay.com
garniture za bastu i terase
preuzeto sa pixabay.com
stol i stolice za terasu
sa pixabay.com

Neke terase imaju dovoljno prostora za ormare i viseće delove u koje možete smestiti stvari koje ne koristite tako često, ispred takvog ormara može se postaviti dvosed sa točkićima na nogarima pa ga po potrebi pomerati.Povremeno se u sklopu velikih terasa postavi i letnja kuhinja.

Minimalisticki stil možete primeniti i na nameštaj za terasu, njega možete lako pomerati i menjati raspored. Takođe zapitajte se da li bi bolje odmorili bez previše detalja i ukrasa.

Jedna od stavki je zasenčenje otvorenog prostora, jer bez obzira koliko god prijao protok vazduha kada sunce upeče sve brzo postane loše. Za zasenu možete koristiti trsku ili velike suncobrane, nijedna opcija nesmeta strujanju vazduha, a obezbediće određenu dozu svežine.

Velike površine nude prostor za pletene stolice za terasu, nebitno da li od pruća ili ratana.

Nameštaj na terasi trebalo bi da je funkcionalan ali udobnost je ovde važnija, udobna garnitura, veliki drveni sto u kombinaciji sa modernom foteljom sa naslonom za noge ili stolicom od kovanog gvozđa. Sve to sa velikim sedalnim jastukom u jarkoj boji i komoda sa fiokama, venecijaneri ili prozračne zavese sa svetlim draperijama, zidna lampa, drvenaste biljke, opisuju mesto za uživanje.

Kada je u pitanju uređenje terase odlučite se za funkcionalan i lep nameštaj, jer je ona mesto za druženje i odmaranje. Bilo bi šteta da ne iskoristite potencijale tog prostora posebno ako provodite dosta vremena u stanu, na terasi imaćete osećaj kao da ste na odmoru, makar dvadeset minuta.