Barske stolice u enterijeru

Mada su barske stolice u osnovi napravljene da stoje uz šank, sada ih možemo naći da se koriste na raznim mestima. Prisutne su u lokalima, kancelarijama, trgovinama i naravno u domaćinstvu. Treba ipak paziti malo kad ih kupujete, postoje razlike u dizajnu, bojama, materijalima i što je bitno u visinama.

Jedna od upečatljivijih slika jeste muzičar koji sedi na barskoj stolici, okrenut ka publici i peva dok mu je noga oslonjena na prečku stolice i na butinu oslonjena gitara. Takva i slične predstave ovog komada nameštaja jesu privlačne, ali treba imati u vidu izgled entereijera gde ćemo je smestiti i kako ćemo je koristiti.

Barske stolice nisu više rezervisane samo za barove, pabove i restorane, ove stolice su opšte prihvaćene u domovima i poslovnim prostorima.

Stolica za šank

Stolice sa visokim nogarima ušle su u masovniju proizvodnju kao pratnja šanka u lokalima. Vremenom je njihov dizajn pokupio simpatije širokog potrošačkog društva, najviše zbog samog izgleda ovakvih stolica. Naravno sve je to pratila i dobra udobnost sedenja.

Izrađene po visini šanka, u početku su korišćene samo u pabovima i barovima. Vremenom su napravljeni i stolovi visine šanka, pa su se i stolice raširile po kompletnim lokalima. Na taj način su prestale da budu samo stolice za šank, već je u upotrebu ušao izraz barski stolovi i stolice.

Visina stolice obično je povezana sa visinom šanka ili visokog stola, zbog čega su nogari ovih stolica dugački a deo za sedenje je istih dimenzija kao i kod standardnih stolica. Pri donjem delu najčešće imaju prečke koja osim što povezuje nogare se koristi kao naslon za noge.

Materijali od kojih su izrađene stolice za šank su drvo i metal. Možete i da ih nađete napravljene od bambusa i ratana kao deo tiki bar dizajna. Bez obzira na materijale i dizajn, najbitnija je njihova funkcionalnost.

stolica za šank
slika sa pixabay.com

Odabir materijala zavisi od toga da li će stolice biti unutar prostorije ili napolju. Mogu biti podešavajuće visine ali i fiksne. najčešće su samostalne, ali povremeno se mogu videti i fiksirane za šank ili barski sto ili za pod. Fiksirane stolice se ne pomeraju i obično se koriste u komercijalne svrhe u kafićima i pabovima.

Standardna visina barske stolice je 76 cm, za šankove a 66 cm za kuhinjske radne stolove. Visina od 99 cm je rezervisana za moderne prostore sa višim šankovima i visokim kafe stolovima. Povremeno ovakve stolice možete videti da ne stoje uz uz šank već samostalno u delu dnevne sobe uz vrata od terase ili ispod polica za knjige.

Za ugostitelje je ovaj tip stolica praktičan jer prilikom sklanjanja ne zauzima mnogo mesta kad se one slože jedna uz drugu. Na taj način mogu da oslobode dodatni prostor u lokalu za vikende.

Dizajn barskih stolica

Ovaj tip stolica je napravljen za intenzivno korišćenje, što znači da uz lep izgled obavezno ide dobra funkcionalnost. Bilo kakva neudobnost ne dolazi u obzir, bez obzira na dobar dizajn.

Retko se viđaju tapacirane stolice sa naslonom, međutim one se koriste uglavnom po kućama. Materijal za tapaciranje mora biti izdržljiv, otporan prema habanju i naravno lak za održavanje.

Možemo da ih pogledamo kao lepe predmete u prostoru, ali treba znati da su oni izloženi aktivnom korišćenju. Slabiji materijali će se brzo istrošiti ili ako se teško čiste brzo će postati flekava. Usled toga će izgubiti lepotu i bez obzira na dobar dizan i funkcionalnost poželećemo da je sklonimo, tako da je niko ne vidi.

lep dizajn stolica

Kod sedalnog dela nema mnogo eksperimentisanja, važno je da je udobno. Nogice treba da obezbede stabilnost, a što se tiče izgleda otvoren je put mašti, okrugle i zaobljene, elegantne, oštrih ivica ili rustične.

Možete da ih vidite sa i bez niskog naslona. Drvene barske stolice odlično izgledaju sa malom naslonom, a njegova funkcija nije samo estetska.

Iako ograničene zbog visine i forme koju treba ispoštovati, ipak je dovoljno prostora za različite dizajne. Ovo je na našu radost, jer ukusi su različiti. Čak i kad je u pitanju polovna barska stolica, ona može da izgleda veoma dobro bez obzira na pohabanost.

Kada je u pitanju moderan dizajn, nekoliko godina unazad potražnja za retro stilom, a posebno oblika i boja iz pedesetih i šezdesetih, sve je veća. Zbog tog su u restoranima i kafićima postale češće nego drvene barske stolice.

Hromirane i prevučene vinilom, barska stolica retro stila upotrebljavaju se u komercijalnim svrhama ali i za potrebe domaćinstva možete odabrati stolice bilo kojeg stila.

Barske stolice u domaćinstvu

Za unutrašnji prostor svi konvencionalni materijali su dobri, a barske stolice trebalo bi uklopiti u već postojeći enterijer. Pomoć možete potražiti od stručnjaka za enterijer, a možete i sami  jednostavno izabrati stolice koje će pratiti materijale najkrupnijih komada nameštaja u prostoriji. Dezen sedišta treba da uklopite sa zavesama i tepihom, kao i tapacirungom na ostalom nameštaju.

visoke stolice za kuhinju

Konstrukcija ovakvih stolica sama po sebi može biti umetnost pa su tako moderni stilovi doneli zanimljive modele kao što su nogari u obliku imitacije noge žirafe ili flamingosa pa čak i kao replika solitera u užoj vaijanti. Nogari ovih stolica mogu biti osvetljeni ili jarkih boja, mogu biti izrađene kao tronošci ili standardne sa četiri nogara. Kao i ostali nameštaj, barske stolice mogu biti rađene po narudžbini.

Ako planirate da postavite šank u prostoriju, stolice bi trebalo da prate stil šanka. Malo eksperimetisanja sa različitim stilovima može da deluje zanimljivo i bude lepo, ali bilo kakvo preterivanje dovodi da to sve loše izgleda.

Radna površina u kuhinji, tip “američke radne površine” centralni je deo u kuhinji, u tu radnu površinu spada jedna široka i dugačka radna ploča. Mada ovo nije baš prisutno previše kod nas, polako se sve više pojavljuje zbog praktičnosti.

U sklopu te radne površine je ugrađena sudopera na primer, na jednom kraju se priprema hrana, pere se u sudoperi, a jede se na drugom kraju. Uz nju se postavljaju stolice koje izgledom podsećaju na barske, međutim razlikuju se po visini.

U dnevnim sobama povremeno se pored redovnog nameštaja u nekom uglu može smestiti manji šank uz koji idu dve do tri ovakve stolice. Ovo sve zavisi od veličine dnevne sobe, jer ne treba baš pretrpavati prostor sa nameštajem, jtako se stvara osećaj teskobe.

Barski stolovi i stolice su nešto što možete videti na dosta mesta, lako se svide i svako bi ih požele u kući onako negde sa strane postavljene ako zatrebaju. Takođe to isto važi i za lokale, jer su se one već dokazale kao koristan komad nameštaja. Barska stolica je kad se sve sagleda odličan komad nameštaja.