Zid od stare cigle

Zidanje starom ciglom gde se ne radi nikakva naknadna obrada dovodi do podele među ljudima. Prosto rečeno imamo ljude koji to obožavaju takav izgled, dok sa druge strane imamo one kojima se to nimalo nesviđa. Međutim ako neko sa malo iskustva iskombinuje rustičan izgled sa modernim dizajnom mogu se postići odlični rezultati.

Novi trendovi podrazumevaju i upotrebu takvih zidova u enterijeru, mada se za tu namenu najviše koristi imitacija stare cigle. Zid od cigle u dnevnom boravku je nešto što će svakako obogatiti prostor gde se boravi.

Još ovde na uvodu da spomenemo veoma bitno fugiranje stare cigle, odnosno izvlačenje fugni. Ovde treba biti pažljiv, jer ukoliko se malter previše dugo zadrži na površini cigle, ostaje tu zauvek. Zato treba tokom samog rada biti pedantan i brz, na taj način će se izbeći sporne situacije kasnije. Iz tog razloga bi bila preporuka angažovati mastora koji iskustva sa takvom vrstom zidanja, može da košta malo više međutim to se na kraju isplati.

Ograda od stare cigle

Osnove su kao kod i kod svakog zida. Prvo je bitno da je temelj kvalitetan i da može izneti teret odgrade. Ovome nemojte olako pristupiti, težina je velika i posle se lako pojave problemi sa naginjanjem zida. Druga bitna stavka jeste hidroizolacija, potrebno ju je postaviti između temelja i prvog reda cigala. Kao i temelj tako se hidroizolacija treba odraditi na kvalitetan način.

Da bi se dobio rustičan izgled, zidovi se nakon završetka ne malterišu. Ostavlja se tako da budu vidljivi, a trebalo bi ih premazati sa nekim sredstvom za zaštitu od vlafe.

Prepruka je da malter koji će se koristiti za zidanje bude malo ređi, jer će se tada bolje vezati za cigle. Međutim treba povesti računa da se cigle ne zaprljaju sa dela koji se vidi, a ako se to desi da se to odmah i očisti. Malter koji duže ostane na cigli se kasnije ne može više u potpunosti ukloniti.

Zidane ograde oko kuće obično imaju na određenim rastojanjima stubove koji se takođe prave od cigle. Oni mogu biti pravougaoni kvadratni ili okrugli, ali se obavezno trebaju slagati sa ostatkom ograde. Dosta pažnje treba posvetiti stubovima koji se nalaze uz kapiju. Oni trebaju biti jači jer nose krila od kapije, pa o tome povedite posebno računa.

Popularne su ograde od stare cigle i biber crepa, gde se kombinovanjem mogu stvoriti lepi detalji. Prilikom osmišljavanja treba biti umeren da se ne napravi kič koji se neće nikom svideti.

Stara cigla ima različite dimenzije, jer u vreme nije proizvodnje nije postojala standadizacija. Moglo bi se učiniti da se mogu pomešati dve vrste formata ukoliko je razlika mala. Međutim to na veću dužinu zida vodi samo u katastrofu. Ukoliko je samo nekoliko komada u pitanju to može proći, ali ako su prevelike količine cigala različitih dimenzija potrošiće se previše vremena na uklapanje.

fasada od cigle
slika sa pixabay.com

Na kraju moramo da se pozabavimo zaštitom stare cigle, mada smo to već spomenuli. Stvar sa tim ciglama je da one nisu napravljene da budu izložene spoljnim uticajima. Kad se malo raspitate videćete da ima dosta, jedan od njih je na primer mešavina benzina i stiropora.

Za zaštitu zidane ograde oko kuće bi bilo najbolje koristiti neka gotova rešenja koja su napravljena baš za tu namenu. Jednostavno zidovi od dvorišne ograde su izloženi pogledima i trebali bi izgledati pristojno. Najčešće priručna rešenja promene izgled površine cigle ili ne obave dobru zaštitu.

Unutrašnja upotreba

Protivteža modernom dizanju nije ograničena samo na spoljnu upotrebu. Sa starim ciglama se može odraditi koji zid unutra ili čak kompletna prostorija. Zid od cigle u dnevnom boravku ako ga pravilno osmislite će svakako obogatiti prostor. Zidanje starom ciglom za uređenje zidova u enterijeru nije neophodno. U nekim situacijama je dovoljno da se ukloni malter sa postojećih zidova, a nekada se ne postojeći zid nalepe cigle ili njihove imitacije

Kako su same dimenzije koje imaju cigle uglavnom prilično velike, pristupa se sečenju.  Tako obrađene se lepe uz već postojeći zid. Ovo se u poslednje vreme sve ređe radi jer na tržištu dosta koristi dekorativna cigla od gipsa.

Pored gipsa dekorativne cigla se može praviti od drugih materijala, a izbor oblika, dimenzija i boja je zaista veliki.. Za lepljenje toga na zid bi bilo dobro da se koristi lepilo za keramiku za spoljnu upotrebu (CM11) kada su u pitanju lakše imitacije. Kada su u pitanju one malo teže preporuka bi bila da se upotrebi lepak za kamen (CM16).

Za ovo lepljenje ide preporuka kao i obično, sve treba da se oguli do osnovnog sloja. Znači ne bi trebalo ostati nimalo gleta ili boje i naravno pre početka radova obavezno naneti podlogu (neki preporučuju obavezno sa kvarcem).

Neki od naziva za zidne obloge koje imaju formu stare cigle su : Antic Brick, Rustic Brick, Belgijska Fasadna, Nemačka ručno rađena cigla. Ima ih još svakako jer svaki proizvođač ima nekoliko modela dekorativne opeke u svojoj ponudi.

zid oko kuće
slika sa pixabay.com

Prilikom uređenja postojećeg objekta se možete odlučiti da ostavite postojeći zid tako da se vide cigle koje su korišćenje prilikom zidanja objekta. Ukoliko to tek planirate da odradite, malter skinite fino bez prejakog lupanja koje bi oštetilo površinu cigala. Za fino čišćenje se može upotrebiti neko od više sredstava koja se prave za tu namenu. Mislim namena je jel uklanjanje maltera i betona sa površina, da se zna ako se traži na stovarištu građevinskog materijala.

Veoma bitan detalj jeste kako će taj zid biti osvetljen, jer se pravilnom upotrebom svetla može dodatno istaknuti. Zid od stare cigle će tako dodatno oplemeniti prostor.

Kombinovanje sa drugim elementima

Kombinovanje ograde oko kuće ide sa dve stavke. Prva je sama kuća i tu trebaju elementi da su bar slični delovima fasade, druga je kapija gde trebate pažnju povesti posebno oko stubova. Takođe ih treba uskladiti i sa elementima unutar dvorišta, na primer ako ima roštilj od stare cigle.

Zidanje starom ciglom uz malo kreativnosti nije ograničeno samo na roštilje, mogu da se naprave odlične česme. Naravno takvi zidovi se dobro uklapaju ako je površina terase popločana ciglama. Tu treba spomenuti ozidane klupe i stolove u vrtu ili na terasi, sve stu to sastavni elementi prostora gde boravimo i treba povesti računa da se dobro uskombinuju.

I sama ograda se može kombinovati sa drvenim elementima ili metalnim. Ovi elementi sa starom ciglom mogu da kreiraju fantastičan rustični izgled. Zidane ograde oko kuće može samo da dobije na kvalitetu dobro osmišljenim kombinovanjem materijala.

U unutrašnjosti kuće prilikom sređivanja nije problem ako je cela prostorija ostavljena da se vide cigle starog formata. Do problema može doći ako se odluči da tako izgleda jedan ili dva zida u prostoriji. Tu lako možete upasti u zamku neukusa, da napravite nešto što bi vas kasnije tokom vremena samo nerviralo.