Benzin i stiropor

Stiropor je veoma zahvalan tehnički materijal, lagan i relativno dobro podnosi pritisak, slabo upija vlagu iz okoline. Takođe se pokazao kao dobar izolator i često se koristi za termoizolaciju na objektima. Sa druge strane se pokazao kao noćna mora za zaštitu životne sredine.

Vremenom se uočilo da se kao i većina plastičnih stvari rastvara u benzinu, sa tim što ga se više dodaje to masa postaje gušća. Iz smese koju čine benzin i stiropor nakon nekog vremena dođe do isparavanja benzina, dok stiropor ostaje. Jedan od naziva za ovo jeste tečna plastika.

Ukoliko se ta smesa napravi da bude ređa i potom proširi na većoj površini, benzin će relativno brzo ispariti ostavljajući  tanak sloj stiropora. Uradi sam majstorima su došle na pamet mnogobrojne ideje gde se ovo sve može upotrebitu, sa tim da se pojavio jedno značajno ograničenje – ovo je lako zapaljivo.

Mogućnosti gde se može koristiti

Najčešća upotreba smese koja se dobije kad se pomeša benzin i stiropor jeste kao hidrofobnog premaza, onoga koji zatvara pore na starim ciglama. Upotreba starih cigala je postala popularna u nekoliko zadnjih godina radi popločavanja podova na terasama i izrade roštilja.

Međutim te cigle su pravljenje sa namenom da budu odvojene od spoljnih uslova slojem maltera, dok kod ovih novih namena se forsira na tome da cigle budu vidljive. Ta opcija otvorenosti je slaba tačka ovake upotrebe stare cigle, jer ostaju otvoreni kapilarni kanali za ulazak vlage. Voda u ciglama je najveći problem kada se zaledi, jer dolazi do osipanja cigala i treba posvetiti pažnju zaštiti.

Na tržitu se pronalaze i namenska sredstva za zaštitu takvih površina, ali se dobro pokazalo i korišćenje rastopljenog stiropra u benzinu. Jedina zamerka tome jeste što se delimično promeni boja cigle, dobije se nekakva zamućenost premazane površine.

Pored ovoga se može koristiti i bilo gde, posebno ako treba sprečiti prodor vlage ili čak i direktno vode. Na mestima gde se i terpapir pokaže kao neodrživo rešenje na duži period, majstori su sa ovom smesom rešavali problem. Ova smesa benzina i stiropora dosta dobro podnosi UV zračenje.

Dobra opcija jeste dodavanje akrilnih boja u ovo smesu pa se ona prilagodi ukoliko se koristi na nekom vidljivom mestu. Gušće smese u tim situacijama opravdavaju naziv tečna plastika.

Ukoliko niste pre koristili i bili prisutni kod korišćenja, preporučio bih da napravite za probu manju količinu i da vidite kako se ponaša. Nanošenje na površinu ide četkama za retke smeše i špaklom ako se koristi neka gušća. Za veće površine se može koristiti gletarica. Sa valjcima se ne može dobro vršiti nanošenje.

Potencijalni problemi

Prvo i najvažnije ograničenje je da nikako ne može na pozicije koje su izložene visokim temperaturama. Prosto rečeno je veoma zapaljivo. U nekim slučajevima se preporučuje i za zalivanje elektronike, jer je izolator i dobro drži na mestu. Međutim zbog zapaljivosti i ovde treba obratiti pažnju.

Treba paziti i na to da se ne zaprlja okolina sa njim, dosta brzo prodire kroz kapilarne kanale na ciglama i betonu. Ukoliko se to desi odmah ga obrisati što više, ako se osuši tada se samo štemanjem uklanja.

premaz za stare cigle

U nekim situacijama je zgodnije napraviti mešavinu gde ćemo stiropor rastvoriti u nitro razređivaču. Stvar sa benzinom je takva da je potrebno više vremena da se smasa stvrdne, u zavisnosti od gustine smese može biti i preko nedelju dana. Period stezanja sa nitro razređivačem je znajno kraći.

Kao što sam gore u tekstu spomenuo za neke situacije postoje namenska gotova rešenja, kao na primer poliuretanske i epoksidne smole i gotovi hidofobni premazi. Sad je logično da ih nećete kupovati da bi se premazalo nekoliko cm2, ali za ozbiljnije poslove trebalo bi ih kupiti.

O ovim stvarima se ne treba previše informisati sa Interneta ili iz nekih priča rekla-kazala. Tek kad se uverite na praktičnom primeru kako je neko koristio ovu smesu benzin i stiropor za ozbiljniji posao tad i vi to primeniti. Razlog je veliki broj “lovačkih priča” koje kruže i desi se da budu preterane.