Hidrofobni premaz

Postoji par stvari koje mogu da zasmetaju na zidovima od cigle ili kamena, jedan od primera jeste pojava mahovine ili pucanje od mraza. Da bi se to izbeglo možete da upotrebite neki hidrofobni premaz (hidrofobno sredstvo), a na tržištu postoji baš veliki izbor jer ih proizvode skoro svi koji imaju asortiman sredstava za građevinarstvo.

Hidrofobno znači vodoodbojno, ono se integriše u kapilarne kanale i značajno smanjuje mogućnost ulaska vode u njih. Ovde bi se mogla povući jedna linija razgraničenja na sredstva za zaštitu cigle i na ona koja služe za premazivanje kamena. Upravo je ta voda koja se uvuče odgovorna za promenu boje nakon nekog vremena, pojavu mahovine ili ljuštenje usled delovanja mraza.

Opasne i manje opasne greške

Staklena voda je nezgodna iz razloga jer ne vrši zaštitu na odgovarajući način dok istovremeno izaziva izlazak soli (šalitra) na površini cigle. Ova so se obično pojavljuje u vidu belih nepravilnih linija koje u nekim slučajevima podsećaju na paučinu. Isoljavanje je inače sasvim normalan postupak, kad se vrši ispiranje rastvorljivih elemenata iz cigle, ali staklenom vodom se taj postupak značajno ubrzava.

Pored staklene vode, postoji još čitav niz lošijih sredstava koja mogu da posluže da se odradi zaštita cigle i zaštita kamena, pa ćemo ih nabrojati: mešavina benzin i stiropor, firnajz (laneno ulje), sadolin, lak za čamce, nitro lak. Ima ih još mada sam ovde naveo najčešće, treba reći da ta rešenja nisu loša kao staklena voda ali nisu ni adekvatna.

Svi ti priručni materijali kada se primene obaviće posao uglavnom u trajanju od par godina, a zatim se to sve mora ponoviti. Obratite pažnju da upotrebom stvari koje sam nabrojao malo ranije će se u izvesnoj meri obaviti promena izgleda cigala i kamena, pa pre početka radova premažite samo par cigala sa strane da vidite krajnji rezultat. Vrlo je verovatno da ćete se nakon toga odlučiti da upotrebite hidrofobni premaz.

Zapravo bi trebalo voditi računa da li je hidrofob namenjen cigli ili kamenu i uzeti baš onaj koji nam treba. Zaštitna sredstva za kamen se takođe dodatno mogu razlikovati jer se prave za različite boje kamena što uzmite u obzir prilikom kupovine.

Da bi se uklonile soli (šalitra) koje su se pojavile  treba prvo obaviti premaz sa nekim sredstvom za inkapsulaciju soli u zidu. Meže se zid ostavti i da se proces završi postepeno, ali zna potrajati i do 12 meseci. Znači ta opcija dolazi u obzir kada se cigle nalaze negde unutra (zid ili pod), ali ako su na otvorenom doći će do ulaska vode u kapilarne otvore i kad nastupi mraz može se pojaviti oštećenje.

Za oivičavanje staza bi trebalo razmisliti da se umesto cigle upotrebe betonski elementi koji se izlivaju baš za tu namenu. Ti betonski elementi se nakon toga mogu premazati nekom bojom da bi se bolje uklopili u izgled dvorišta. Zaštita cigle, ukoliko se odlučite nju slagati uz stazu treba biti kompletna, celu je premažite pre polaganja u zemlju.

Način primene hidrofobnog premaza

Način kako će se odraditi zaštita cigala i zaštita kamena zavisi od upustava proizvođača i trebalo bi se toga pridržavati. Ukoliko koristite neko od ovih sredstava  omogućavate pored zašite i čuvanje osnovnog izgleda. Kada se upotrebe neka priručna sredstva, cigle mogu da postanu značajno svetlije ili tamnije, pa više neće izgledati kao što smo zamislili.

Veoma je bitno i u kakvom je stanju cigla na kojoj planiramo zaštitu, jer ako je duži vremenski period provela izložena atmosferskim uticajima može biti značajno oštećena. Tada je neophodno odraditi sanaciju zida (poda) i zameniti sve oštećene cigle, pa tek nakon toga odraditi premazivanje sa hidrofobnim sredstvom.

zid koji treba zaštititi

Hidrofobni premaz se nanosi na suvu ciglu i tada obično prodire do 5 mm u dubinu. Osim tog ulaska u cigle kroz kapilarne kanale, na površini se stvara minimalan sloj (film) te se iz tog razloga ne manja izgled.

Ovde su uglavnom u pitanju silikonski premazi koji su paropropusni i da nema isoljavanja na ciglama. Pre nanošenja očistiti dobro podlogu i potom obaviti mazanje površine. Neki od premaza za cigle koji se nude na tržištu se moraju ponovo nanositi nakon pola sata u drugom prolazu.

Zaštita kamena se obavlja samo kada je podloga čista i suva, znači pre nego se nanese hidrofobni premaz treba se površina dobro očistiti. Prvo se radi mehanički nekim mekšim četkama i krpom, a ako to nije dovoljno tada se pristupa pranju vodom i nekim sredstvom za čišćenje. Nakon tog je neophodno sačekati da se to sve osuši i ukloni voda iz kapilarnih kanala.

Uglavnom sredstvo na kamen ne trebate nanositi u prevelikoj količini. Temperatura bi trebala biti neka prosečna kad se ovo radi, znači da nije ni hladno a ni preterano toplo. Kada je u pitanju veća poroznost kamena potrebno je obaviti još jedan premaz nakon prvog prolaza (ovo sve zavisi od preporuke proizvođača).

Da bi se zaštita kamena obavila na najbolji mogući način postoji veliki broj sredstava, od kojih neki su namenjeni za taman kamen kao na primer crni granit ili mermer, dok su drugi za svetlije boje kamena. Ovo je jedna od stavki na koje treba da se obrati pažnja kad birate koji ćete hidrofob kupiti.

Kada završite posao usled primene dobro odabranog premaza, površina zida ili poda koju ste premazali će i nakon više godina izgledati kao da je nedavno napravljena. Međutim ne može se očekivati neka čudotvornost, jer će se zaštita morati ponoviti nakon 10 ili 15 godina.