Montiranje wc šolje

Nema kupatila bez wc šolje. Bez obzira da li pravite novo ili renovirate staro postavljanje šolje je neizostavan posao. Wc šolja je jednostavan element ali su se na tržištu pojavili različiti uvozni novi, redizajnirani modeli iz raznih serija.

Najveći proizvođač sanitarne keramike je bila Keramika Mladenovac koja je decenijama držala najveći deo tržišta u bivšoj Jugoslaviji. Veliki deo asortimana izvozili su širom sveta.

Pre par godina Mladenovačka fabrika Keramika je ugašena i to je izazvalo veliki poremećaj na tržištu. Tu prazninu su iskoristili strani proizvođači pa se kod nas danas uglavnom može naći uvozna sanitarija iz Turske, Bugarske, Hrvatske i Kine.

Ukoliko angažujete majstora za montiranje wc šolje bitno je da ima dobre preporuke i dovoljno iskustva u instalaterskim poslovima da bi posao odradio kvalitetno i brzo i dao garanciju na ono što je odradio. Ako se odlučite da postavljanje odradite sami po principu uradi sam posavetujte se sa prodavcem oko izbora tipa šolje i potrebne prateće opreme.

Evo kratkog vodiča kako da sami, uz malo truda i strpljenja, postavite wc šolju u svom kupatilu.

Pripremni radovi

Stara poslovica kaže Bez alata nema ni zanata. Pre nego što počnete sa radom pripremite sav alat i dodatnu opremu koja vam može zatrebati da vam budu pri ruci da ne morate prekidati sa radom u pola posla.

Da bismo vam olakšali sastavili smo spisak prateće opreme i alata neophodnog za rad.

Potreban alat za rad i prateći materijal:

  • Bušilica za beton i pločice
  • Odgovarajuće burgije fi 10
  • Ključ za zavrtanje šrafova
  • Ravni priključak wc šolje (manžetna koja povezuje kanalizacionu cev u podu i šolju)
  • Podna guma za wc šolju (gumena podloga koja se postavlja između pločica i wc šolje)
  • Vijci za wc šolju (prodaju se u paru zajedno šrafovi, podloške i tiple)
  • Silikon (sanitarni, otporan na vlagu i buđ)
  • Skalpel
  • Olovka ili flomaster

Postavljanje wc šolje u kupatilu

Kada birate model šolje morate voditi računa da ona ima priključak koji je predviđen kada je rađena vodovodna instalacija. U većini kupatila nalazi se simplon wc šolja čiji je priključak u podu. Nekada su šolje bile zacementirane za pod, što je bio problem kada dođe do začepljenja i zagušenja jer se nisu mogle skinuti. Sada se jednostavno pričvršćuju vijcima za pod od pločica. Bitno je napomenuti da pod na kome su keramičke pločice treba biti ravan.

ugradnja monoblok wc solje

Podnu gumu namontirajte preko manžetne koja spaja šolju sa odvodnom cevi. Postavite manžetnu u kanalizacioni odvod tako da širi deo bude iznad cevi. Rukom pritisnite da dobro sedne, ravnomerno sa svih strana.

Wc šolju stavite na taj priključak i kroz rupe na postolju šolje obeležite mesta gde će biti vijci. Izbušite rupe i stavite tiple. Na podnoj gumi skalpelom probušite rupe kroz koje će ići vijci. Postavite wc šolju na manžetnu i pritisnite da odvodna cev koju ima šolja uđe u nju. Stavite šrafove i zavrnite ih odgovarajućim ključem-fi 10. Ne zaboravite da između glave vijka i keramike umetnete podloške. Pazite da ne stežete previše da ne dođe do pucanja i oštećenja keramike.

Višak gume koja je podmetnuta između pločica i wc šolje isecite skalpelom. Na podu oko školjke možete naneti tanak sloj silikona. Neki majstori ne koriste gumenu podlogu nego umesto nje stavljaju silikon.

Ako ima potrebe da se wc šolja pomeri napred, nazad, ili u stranu umesto ravog priključka postavljaju se ekscentrične manžetne (od 3 i 5 cm) sa kojima se to lako izvede.

Postavljanje je gotovo i ostaje vam još da je spojite sa vodokotlićem i montirate wc dasku.

Baltik wc šolja

Kod ovog tipa priključak se nalazi u zidu. Montiranje wc šolje je isto kao kod simplon varijante, s tim što se ovde koristi poseban nastavak za wc šolju baltik. To je manžetna koja spaja šolju sa odvodnom armaturom u zidu. Priključak je duži pa ga po potrebi skraćujete zavisno od toga koliko je šolja udaljena od zida.

Baltik wc šolja se ugrađuje u zgradama gde ima više spratova pa nema mogućnosti da priključak bude u podu.

Skidanje stare wc šolje

Pre početka demontaže zatvorite ventil za dovod vode i ispustite vodu iz vodokotlića. Odvojte ispirnu cev koja spaja šolju i vodokotlić. Ako je u pitanju stara šolja cement koji je okolo razbijte dletom ili čekićem. Skinite šolju i dobro očistite pod pre nego što postavite novu.

Ako je kod vas wc šolja pričvršćena vijcima odvrnite šrafove i odvojte je od poda. Ovde može doći do problema ako su šrafovi zapekli od korozije, pa ih prvo pošpricajte sa WD-40 sprejem. Ukoliko je na novoj šojli isti raspon rupa kao kod stare izvadite ih i zamenite novim vijcima, a ako razmak rupa nije isti izbušite nove rupe i postavite šrafove.

Mada ovaj posao oko skidanja i postavljanja nove šolje u kupatilu može da deluje jednostavno ipak postoji nekoliko stavki koje treba ispoštovati. Bilo kakav rad na brzinu će kasnije doneti samo neprijatnosti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.