Protočni bojler za kuhinju

Više nema čekanja da se bojler napuni vodom i ugreje je dovoljno pre korišćenja. Ne morate paziti i gledati koliko je tople vode ostalo. Kada ugradite protočni bojler za kuhinju topla voda vam je uvek dostupna. I imate je neograničeno.

Odmah na početku treba napomenuti da će u ovom tekstu biti reči o protočnim bojlerima manje snage koji se uglavnom koriste u kuhinji a mogu se postaviti i u manje sanitarne čvorove, radionice, garaže ili letnje kuhinje. U svetu se protočni bojleri za kuhinju često koriste dok kod nas nisu toliko zastupljeni. Ako se odlučite za ovaj tip bojlera najbolje je da posao montiranja prepustite majstoru koji ima dobre preporuke i koji će vam dati garanciju za obavljen posao.

Princip rada

Za razliku od ostalih ovaj tip bojlera nema kazan koji se napuni vodom pa se ona greje i mi je koristimo kao toplu vodu. U kućištu protočnog bojlera se nalazi snop cevi oko kojih je integrisan spiralni grejač. Sve je uliveno u sam bojler. Voda se greje trenutno dok ona prolazi kroz cevi bojlera. Grejači su puno veće snage, od 3,5 do 6 Kw- u zavisnosti od proizvođača, od onih koji se postavljaju u prelivne male bojlere za kuhinju gde je jačina grejača 2 kw.

Protočni bojleri se montiraju direktno na kuhinjsku slavinu, brinoks cevi koje povezuju slavinu i bojler su kratke pa nema velikih gubitaka. Treba obratiti pažnju da struja bude kvalitetno odrađena na mestu gde će biti priključen protočni bojler.

Prednosti i mane

Kada birate bojler treba obratiti pažnju na karakteristike i mogućnosti svih tipova koje možete ugraditi u kuhinju. Prilikom obilaska prodavnica prodavci će vam pokazati kakve bojlere imaju, reći kako se kreću cene ali nije na odmet da se pre nego što ga kupite posavetujete sa majstorima. Možete se raspitati i kod nekih koji već imaju ugrađen protočni bojler kakva su njihova iskustva.

Glavna prednost i ono po čemu se protočni kuhinjiski bojler razlikuje od drugih, malih prelivnih bojlera ili potisnih pod pritiskom, je to što uvek imate neograničeno toplu vodu. Čim odvrnete slavinu počinje da teče topla voda. Oni su mnogo manjih dimenzija od malih bojlera pa zauzimaju malo mesta. Tako štede vaš životni prostor i lako se uklapaju u svaki enterijer.

Što se tiče cene pristupačniji su i jeftiniji u odnosu na ostale bojlere. Novi koštaju od 15.000 do 17.000 dinara. Razlika u ceni je u zavisnosti od proizvođača i od jačine grejača koji je ugrađen u bojler. Kod nas se uglavnom mogu naći protočni bojleri stranih proizvođača kao što su Presto, Vaillant i Siemens. Na internet sajtovima koji se bave kupovinom i prodajom mogu se pronaći i polovni bojleri čija je cena oko 100 eura.

U kuhinji protočni bojler

Vodoinstalateri koji ugrađuju protočne bojlere u kuhinju kao i električari ukazuju i na neke njihove loše strane.

Dešava se da zbog starih, dotrajalih instalacija i slabe struje protočni bojler jednostavno ne može da radi. Kod nas napon struje često varira, dolazi do pada i to izaziva probleme u radu. Da bi protočni bojler radio bezbedno i pouzdano napon struje konstantno treba da bude 220 volti.

Majstori su na terenu imali situacije da u jednom delu grada ovaj tip bojlera radi bez ikakvih problema, a da na drugom kraju isti takav bojler, zbog problema sa strujnim naponom, ne može da funkcioniše. Zbog slabe strujei česte promene napona ima situacija da voda ne bude topla nego više mlaka pa ne može da se opere neka jača masnoća.

U slučaju kvara kod ovih bojlera ne može se zameniti deo, na primer samo grejač ili termostat, jer je u njemu sve iz jednog dela uliveno u kućište. Popravka je neisplativa, jeftinije vam dođe da uzmete novi bojler.

Ovo je tekst informativnog karaktera napisan sa ciljem da saznate što više pojedinosti vezano za protočni bojler za kuhinju. Ukazali smo i na mišljenja majstora i iskustva onih koji ih koriste. Verujemo da su vam informacije bile od koristi i pomogle u odluci koji bojler za kuhinju da izaberete.