Mali bojleri za kuhinju

Svakoj domaćici u kuhinji neophodan je mali bojler. Od velike su pomoći tamo gde se priprema hrana, mada se u današnje vreme sve češće montiraju i na drugim mestima gde su potrebne manje količine vode koje će vam uvek biti na raspolaganju. Jednostavno se priključuju na postojeću vodovodnu i elektro instalaciju, laki su za rukovanje, praktični su i ekonomični, imaju dug radni vek, a i cena im je pristupačna.

U ovom tekstu možete pročitati kako rade mali bojleri, upoznati se sa njihovim osobinama kao i cenama.

Moramo napomenuti da ne treba mešati male bojlere sa potisnim bojlerima koji rade pod pristiskom, jer su razlike velike. Pojedini majstori koriste naziv prelivni bojleri za male bojlere.

Karakteristike

Pre su se mali bojleri za kuhinju ugrađivali u viseći kuhinjski elemenat ili samo na zid iznad slavine, a poslednjih godina se sve češće ugrađuju ispod sudopera.

Prilikom kupovine treba obratiti pažnju na proizvođača i na karakteristike samog bojlera. Mali bojleri za kuhinju mogu biti visoko montažni ili nisko montažni. Visoko montažni se ugrađuju iznad sudopera ili lavaboa, dok su nisko montažni predviđeni za ugradnju u donje ormariće kuhinje.

Mali bojleri su savremenog dizajna, dimenzije odgovaraju merama standardnih kuhinjskih elemenata pa se lako smeštaju u njih, idealno se uklapaju u svaki enterijer. Zapremina im je uglavnom 5 ili 10 litara. Izrađeni su od plastike (polipropilen), nisu pod pritiskom i kazan radi na 0 bara. Tako da nije moguće da dođe do eksplozije bojlera.

Unutra je stiroporna izolacija, priključuju se na redovni monofazni priključak, kod većine je snaga elektrogrejača od 1500 W kod bojlera manje litraže i 2000 W kod bojlera od 10 litara. Svaki mali bojler ima dugme za odabir temperature vode od 35 do 75 stepeni. Za zagrevanje vode do 75 stepeni je potrebno od 16- 22 minuta, zavisno od proizvođača.

Jedan od najvećih domaćih proizvođača malih bojlera za kuhinje je Termorad iz Požege. U mnogim gradovima oni imaju svoje ovlašćene servisere kod kojih možete odneti bojler na popravku, reklamirati ga ukoliko u garantnom roku dođe do kvara ili nabaviti rezervni deo koji vam je potreban-grejač, termostat, gumice za grejač…

kuhinjski bojler

Popularni su i Gorenje bojleri, Metalac Gornji Milanovac, a na tržištu se mogu naći i mali bojleri stranih proizvođača kao što su Ariston, Končar ili Bosch.

Cena igra važnu ulogu prilikom donošenja odluke o kupovini i ona se kreće od 4.200 do 5.000 dinara u zavisnosti od proizvođača i litraže. Razlika u ceni između bojlera od 5 i 10 litara je 200-400 dinara pa je, ukoliko imate prostora za ugradnju, uvek bolje uzeti bojler veće litraže jer imate duplo više tople vode za  malu razliku u ceni.

Dodatne mogućnosti

U velikim kompanijama, firmama, ugostiteljskim objektima postoji veliki broj mesta gde je obavezno prisustvo tople vode. Najpoznatiji primer jesu male trgovine i kafići. Mali bojleri se mogu često videti u radionicama ili čajnim kuhinjama.

Treba napomenuti da sa malim bojlerom može da se snabdeva samo jedno potrošno mesto. U manjim restoranima se iz tog razloga koristi sasvim drugi tip bojlera za zagrevanje vode, a to su potisni bojleri pod pritiskom. Oni su male litraže i snabdevaju potrošače toplom vodom na više mesta i u kuhinji i u toaletima.

Za kuhinje, radionice ili sobe za prenoćište ovakav način zagrevanja vode je najbolje i najpraktičnije rešenje. Niska cena, jednostavna montaža i lako servisiranje su dodatni plus, a topla voda na nekim mestima je neophodna.