Postavljanje brodskog poda na beton

Za sređivanje podova u kući ima nekoliko opcija od kojih je jedna brodski pod. U pitanju su daske obično debljine oko 20 mm koje se postavljaju paraleno. Ovaj način pokrivanja podova je kvalitetan i obezbediće vam dobru toplotnu izolaciju. Od drvenih obloga tu je prisutan i parket koji se koristi više u prostorijama sa većom aktivnošću kao što je dnevni boravak.

U nekim prostorijama se mogu koristiti isključive pločice (kupatilo), mada su one popularne za kuhinjski deo i hodnik. Jedna od novijih opcija koja se dosta koristi u poslednjih par decenija jeste laminat, koji ima nižu cenu i nudi se u većem broju kombinacija. Međutim nedostatak mu je mala debljina i to što je površina prelepljena sa folijom koja ima dezen. Taj dezen na laminatu ako je lošeg kvaliteta brzo se ošteti od habanja i tada baš gadno izgleda.

Ukoliko je beton na koji ćemo montirati brodski pod previše neravan može se koristiti samonivelaciona masa. Na taj način će se omogućiti lakši rad u kasnijem periodu i kvalitet urađenog posla će biti bolji.

Priprema poda

U nekom prethodnom periodu se postavljanje obavljalo na podlozi od peska. Danas se najčešće radi postavljanje brodskog poda na beton, koji treba da je hidroizolovan i da se sušio neko vreme nakon izlivanja. Veoma je bitno da nema vlage u betonu jer ona se može dalje samo oslobađati kretanjem kroz daske koje su složene iznad njega. Usled te vlage one će se deformisati.

Dešava se da osnovna betonska ploča bude veoma neravna i tad se pristupa izlivanju košuljice ili se koristi samonivelaciona masa. Baz obzira za koju se opciju odlučite ona će olakšati posao kasnije. Masa za nivelaciju daje mogućnost da se nanese do debljine od 30 mm tokom jednog prolaza. Obično je ovo dovoljno da se dovede beton u neki normalan nivo, mada je ponekad to potrebno da odradite iz par koraka.

Postoji nekoliko različitih vrsta kad je u pitanju masa za nivelaciju, a odabir  one koju ćete koristiti treba uskladiti sa potrebama. Te vrste se razvrstavaju pre svega prema otpornosti na pritiske koje će trpeti. Obariti pažnju da postoje mase koje su namenjene spoljnoj upotrebi a posebno su one koje služe za ravnjanje podova u zatvorenom prostoru.

Beton je potrebno očistiti detaljno i potom naneti premaz koji treba da omogući da se masa za nivelaciju kvalitetno poveže. I ovih premaza ima nekoliko da bi se odgovorilo na razne zahteve (novi ili stari beton).

Odabir brodskoga poda

Treba znati da brodski pod nije rešenje baš za svaku prostoriju, recimo kupatilo, hodnike i kuhinju bi trebalo raditi sa pločicama. Brodski pod je više za prostorije gde se manja frekvencija kretanja i koji ne mogu biti ugroženi sa poplavama. Neka preporuka su spavaće sobe, dok bi se za dnevni boravak više prepoučio parket,

Sticajem okolnosti velika je ponuda lošeg brodskog poda na stovarištima, koji u kombinaciji sa priučenim majstorima daje katastrofalne rezultate. To je dovelo do širenja priče o lošem kvalitetu.

Ovde kod nas uglavnom ćete u ponudi pronaći brodski podovi od čamovine i to konkretno od jele. Čamovina je naziv za crnogorično drvo pa tako u tu grupu se ubrajaju ariš i bor koji daju dosta kvalitetnije rezultate. Inače se brodski podovi prave od lišćara, pa tako i od tvrdog drveta na primer hrasta. Međutim cena im je dosta velika i iz toga razloga se malo traže, pa se mogu naći samo na par mesta u Srbiji.

Veoma je zanimljivo što se u nekim drugim zemljama može pronaći i furnirani brodski pod, daska bude od mekanog drveta i preko toga ide furnir od tvrdog drveta. Na taj način se smanjuje cena, a može se naći više različitih dezena.

Da bi rezultat bio dobar na kraju, brodski pod mora biti suv kada se postavlja. Bilo kakva žurba sa postavljanjem, može kasnije doneti samo glavobolju. Prilikom kupovine obratite pažnju na vlažnost drveta, bez obzira šta vam kažu radnici na stovarištu. Međutim treba znati da i suv brodski pod treba da radi i da se mogu očekivati manje rupe na pojedinim mestima od 1 mm do  2 mm.

Način montaže

Postavljanje brodskog poda na beton se ponekad odradi direkno lepljenjem, nešto slično kao parket. Na ovaj način se ne mogu postići dobri rezultati, jer su komadi dosta dugački i ne rade posle na dobar način. To je predviđeno za parket koji stiže u manjim dimenzijama i može pomalo da radi.

Takođe povremeno se mogu čuti preporuke da se brodski pod montira na OSB ploče koje trebaju da posluže kao plutajući pod. Ovo je veoma retko i verovatno iz tog razloga ima jako malo informacija o tome kako se to ponaša i izgleda nakon par godina.

nakucavanje poda od drveta

Standardni sistem jeste da se utiplaju štafle u beton i potom da se preko njih montiraju daske za brodski pod. Što se tiče dimenzija štafli, tu nema nekih preciznih dimenzija i može to da se prilagodi merama koliko se može podići visina poda. Ovo je korisno kad se radi renoviranje.

Pričvršćivanje dasaka za štafle se obično vrši ukucivanjem eksera ukoso u deo gde je pero i potom se nabija utor (žlab) od sledeće daske. Ponekad se radi i obrnuto, mada je tako malo teže. U novije vreme se koriste žabice (spojke) koje se postavljaju na žleb a potom se one ukucavaju u štafle. Ovaj način daje dobar rezultat, a ukoliko bude potrebno da se ukloni brodski pod to se može učiniti bez oštećenja na daskama.

Prilikom nabijanja daske da bi dobro prišli pero i žleb se mogu koristiti gotovi šabloni od lima ili drveta. Kada se po njima udara sa čekićem neće doći do nikakvih oštećenja koja bi kasnije smetala. Jedan od takvih uradi sam šablona je prikazan na slici iznad.

Postavljanje brodskog poda na beton se odradi tako da između zida i daske bude razmak 1 cm i tako sa sve četri strane. Taj razmak će se prikriti sa ugaonim lajsnama, a omogući će da drvo diše i radi u svim uslovima bez velikih problema.

Ukoliko se odlučite da vam majstori odrade postavljanje brodskog poda na beton umesto uradi sam sistema, bitno je sa majstorima sve precizno dogovoriti. Prvo da li se radi nivelisanje betona, kako se postavljaju štafle i izolacija među njima. Takođe treba da se odredi na koji će se način učvršćivati daske od brodskoga poda, način kako će se hoblati pod (obavezno velikim mašinama, nikako ručnim brusilicama) i na kraju sa čim će se lakirati i u koliko prolaza.

Lakiranje brodskog poda se obavlja lakovima za parket, nikako nekim drugim tipovima lakova. Prvo se prelazi sa temeljnim lakom, pa se onda cela površina ručno prebrusi i zatim se veoma kvalitetno očisti sva prašina. Potom je potrebno da odradite dva prelaza sa dvokomponentim lakovima. Od izbora lakova i njihovog kvaliteta zavisi koliko će cela površina biti otporne na habanje.

Nakon hoblovanja se može površina preći sa nekom svetlijom nijansom boje za drvo te nakon toga lakovima. Na taj način se može u većem stepenu prilagoditi prostoru i nameštaju koji će se nalaziti u toj prostoriji.