Kaljeve peći na struju

Kvarcne peći su veoma nezgodne jer zagrevaju vazduh i kad prestanu da rade tu je kraj grejanju, bolja stvar su one koje imaju opciju da akumuliraju toplotu. Najbolja opcija za akumuliranje toplote i njeno kasnije oslobađanje jestu šamotne ploče i kaljevi.

Mada su kvarcne najgore rešenje za grejanje, kako stvari stoje svaka opcija ozbiljnijeg razmišljanja o zagrevanju prostora na električnu energiju će uskoro postati besmislena. Naravno zbog cene struje.

Kada je u pitanju medij za akumulisanje toplote koja nastaje električnom energijom to mogu biti šamotne ploče kod TA peći, ulje kod uljnih radijatora ili kaljevi kod kaljevih peći na struju. U svakom slučaju da bi se povećao učinak mora da dođe do fizičkog povećanja same peći. Zapravo sa postoje dve opcije, prva kad se u veliku kaljevu peć ubacuju naknadno grejači i druga opcija su prenosne kaljeve peći.

Privremeno rešenje

Prvo ćemo predstaviti kaljevu peć na struju koja može da se prenosi, princip rada je zamišljen kao kod termo akumulacionih sa tim da su ove ipak manjih dimenzija.

Veoma često dolaze već montirane na postolja sa točkićima, nešto poput uljanih radijatora. Na taj način se olakšava njihovo korišćenje jer se lakše mogu premeštati. Ukoliko ne bi bile na točkićima njihovo prebacivanje na drugo mesto bi bilo veoma zeznuto zbpg težine kaljeva.

Snaga grejača je 2kW, a osnovna zamisao je da služi samo za dogrevanje prostorija povremeno ili u situacijama kad se treba zagrejati prostor gde se povremeno boravi.

Jedna od takvih situacija je odlazak na vikendicu tokom zimskih meseci kad ćemo se zadržati svega par sati. Ili boravak u radionicama kad se nešto povremeno radi tokom zime.

Danas se ovi modeli mogu uglavnom nabaviti polovni preko malih oglasa, ja nešto nisam primetio da postoji ponuda u redovnim prodavnicama. Međutim i te polovne su sasvim u redu jer jedini deo koji može da se pokvari jeste električni grejač, koji se lako može zameniti.

mala kaljeva peć

Adaptacija velike peći

Druga opcija koja se znatno manje koristi je prepravka standardne kaljeve peći, na našim prostorima se znatno ređe primenjuje. Ta prepravka može biti sa orginalnim rešenjima ili neka varijanta budženja u fazonu uradi sam rešenja.

U osnovi cela stvar funkcioniše da se pri dnu, gde se nalazi prvi red kaljeva ugrađuju šamotne ploče sa profilisanim kanalima na sebi (obično ih bude 8). Kroz te kanale se potom provlače grejači, koji kad se puste u pogon zagrevaju šamotnu ploču i ona potom prenosi toplotu. Ta toplota se postepeno akumulira u kaljevima  i postepeno otpušta u prostoriju gde se nalazi.

Ukoliko se radi ovaka prepravka bitno je da se zatvori otvor koji ide u dimnjak pomoću maltera, da se na bi gubila toplota u tom pravcu.

Ovo je opcija o kojoj treba dobro razmisliti, prepravka kaljeve peći na struju ima mnogo prednosti. Ako bi se radilo na ugradnji orginalnog i kvalitetnog rešenja vrlo verovatno da bi se trebali nabaviti delovi iz Mađarske. Međutim jedna stavka tu kvari računicu, a to je cena struje koja je sad visoka i vrlo verovatno će rasti u toku narednog perioda.