Vrste parketa

Svi smo imali priliku da vidimo parket u više različitih izdanja, neki su svetliku drugi tamniji, bez čvorova ili sa njima, različite dimenzije. U nekim prostorijama se parket odlično uklapa, dok u nekim drugim situacijama prosto bode oči. Razlog za to je što postoje tri bitne podele parketa sa više varijansti i pažljivim odabirom lako će svako od nas da ga uklopi u prostor. Međutim, ako se to odradi na brzinu i ofrlje rezultati na kraju budu loši.

Najkraće bi se podela mogla izvršiti prema vrsti drveta, klasi kojoj pripadaju po kvalitetu i na kraju prema dimenzijama. Sve ove podele se međusobno kombinuju i one na kraju odlučuju kakav će biti izgled parketa.

Vrsta drveta

Kada se vrste parketa dele prema drvetu prvo bi bila podela na uobičajne vrste drveta i na one egzotične. Od domaćih su najpoznatiji hrastov parket i bukov parket, a mogu da se nađu povremeno jasnov parket, bagremov parket i orahov parket. Pored domaćeg oraha u ponudi postoje i parketi od američkog oraha. Tu su još dosta skuplji parketi od šljive, trešnje, javora i divlje kruške, ali se oni mogu naći u manjim količinama i uglavnom se rade samo po narudžbini kod majstora.

Egzotične vrste drveta koje se koriste za ovu namenu su mnogobrojne, ali na našem tržištu su zastupljene sa tek nekoliko predstavnika koji se mogu pronaći na stovarištima. Najčešće je to janatoba parket, banbusov parket i venge parket, mada se mogu pronaći informacije za još nekih desetak vrsta, njih je značajno teže pronaći.

Odabir vrste drveta koji će se koristiti za podnu oblogu treba da se uskladi sa izborom nameštaja, osvetljenošću prostorije i bojom zidova. Nećemo moći ovde da nabrojimo sve vrste parketa, ali opisaćemo najpoznatije.

Orahov parket je u tamnijim nijansama, tekstura može da deluje kao da je nagorela po površini.

Bukov parket se javlja u velikom broju nijansi od svetlije crvenkaste do tamno crvene boje. Ovakav raspon nijansi se ostvaruje različitim periodima parenja bukve, i o tome treba voditi računa ukoliko je potrebno uzeti naknadno doatnu količinu parketa. Cena može biti ista, ali da se pojavi razlika u boji bez obzira što su oba pravljena od parene bukovine.

Jasenov parket ima svetliju boju, sa određenim nijansama žute. Zahvoljujući toj boji prostor gde se nalazi deluje dosta svetlije i svežije. Pored redovnog u ponudi se može naći povremeno i dimljeni jasen koji ima tamniju, čokoladnu boju. Veoma se često koristi kao parket za sportske hale.

Bagremov parket ima karakteristično zelenkasto smeđu boju, a za proizvodnju parketa se koristi pareni bagrem što poboljšava njegova tehnička svojstva.

Hrastov parket ima veoma dobra tehnička svojstva koja kad se dodaju na lepu tamniju boju daju dobar rezultat. Zbog svog kvaliteta se postavlja u prostorijama gde je veća aktivnost kao što su dnevni boravak ili predcoblje (hodnici).

Bambusov parket je verovatno jedinstvne jer se pravi od biljke koja spada u trave, a ne od drveta. Veoma šesto ova vrta parketa stiže već izlakirana, a lako se i montira. Jedina mana kod ovoga jeste korišćenje formaldehida u procesu lepljenja, ali se on upotrebljava u minimalnim količinama.

Jatoba parket je vrsta parketa koja se obično montira na nekoj od baza. Za ovaj parket je karakteristična crvenkasta nijansa drveta.

Venge parket spada u vrh po ekskluzivnosti, zbog svoje tamne boje, koja je često praktično crna. Koristi se samo za posebne prostore u kojima se može ukopiti tamnija boja podne obloge.

parket od hrasta u sobi

Ovim ćemo završiti spisak jer je praktično nemoguće navesti sve vrste parketa koje se mogu nabaviti na našem tržištu, mi smo ovde spomenuli one najčešće. Treba povesti računa kad su u pitanju neke ređe vrste drveta, jer ako se naknadno utvrdi da malo nedostaje postoji opcija da se ne uspe nabaviti u istoj nijansi i sa istom teksturom.

Klasa

Kada se priča o klasiranju vrste parketa se određuju prema estetskom izgledu gornje površine, a ne prema ukupnom tehničkom kvalitetu. Za svaku vrtu drveta važe drugačije vrednosti prilikom određivanja kojoj klasi pripada parket napravljen od njega.

Veliki problem u celoj priči predstavlja to što svaki proizvođač ima neke svoje standarde za razvrstavanje i svoje sisteme za obeležavanje kvaliteta. Za klasiranje se koriste boja, pravac i gustina godova, uvrnutost vlakana, beljika, čvorovi, oštećenja od insekata, kvrge. Podela prema čvorovima se radi na osnovu toga koli im je prečnik, sa tim da se ni u kom slučaju ne bi trebali naći ispadajući čvorovi na parketu.

U osnovi postoje 3 klase i ono što je van kategorije (4 klasa), mada neki proizvođači imaju puno više razreda za razvrstavanje. Takođe prblem predstavlja što se sve vrste parketa prema klasama različito obeležavaju, neki koriste samo slova, neki brojeve, a ima i onih koji upotrebljavaju opisne reči.

U svakom paketu se nalazi određeni broj dašica sa većim greškama od predviđenih, ali ukupan broj takvih ne treba da prelazi 3%. Dobar majstor za parket će i njih upotrebiti, ali na mestima gde se neće videti te greške.

Dimenzije

Kod parketa veoma je bitna i dimenzija, jer kad se kupuje stiže u paketima. Međutim u zavisnosti od dimenzija sa jednim paketom se može pokriti od 1,2 do 1,6m² poda.

Parketi su obično debljine 21 mm, dok se dužina i širina mogu dosta razlikovati. Širine mogu biti najčešće: 32, 42, 52, 62 mm, dok za dužine postoji veći broj različitih mera: 200, 210, 250, 300, 350, 400 mm.

Takođe treba spomenuti seljački pod koji se uklapa u parkete, ali ima dimenzije koje su značajno veće, pa tako u nekim slučajevima mogu biti i dužine dva metra. Mada se zbog tolike dužine najčešće slaže kao brodski pod, ne treba ih mešati jer se različito pričvršćuju za podlogu.

Na kraju ću spomenuti da ukrasne lajsne treba da budu usklađene sa parketovim izgledom i obavezno zaštićene od insekata. Dešavalo se da sa lajsnama stignu i neke bubice koje kad završe sa lajsnama se prebace i nastave hraniti u parketu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.