Bambus parket

Prilikom uređenja životnog prostora je neophodno naći pravi balans između cene i kvaliteta materijala koje ugrađujemo. Bambus parket svakako spada u dobar primer ovoga, jednostavno svako ko se malo raspita o uređenju podova će brzo naići na neke informacije o njemu. Međutim sve te informacije su najčešće na dva različita kraja, veoma pozitivne i veoma negativne. Ovaj tekst je pokušaj da se sve bitno navede na jednom mestu.

Montaža parketa od bambusa se ne razlikuje mnogo od ostalih vrsta, prostor gde će se montirati treba biti pripremljen na odgovarajući način. Ako je izlivana betonska podloge preporuka je da se sačeka dva meseca pre postavljanja. Za betonsku košuljicu je ovaj period kraći, ali svakako treba sačekati da se dobro osuši.

Postoje tri osnovne metode na koji se postavlja bambus parket:

  • lepljenjem za podlogu
  • zakucavanjem (heftanjem ) za drvenu podlogu
  • montažom na suvo sa oprugama između parketa i zida

Ovaj materijal je u trendu trenutno, na zapadu se za njegovu promociju posebno navodi stavka da je to ekološki materijal koji se bere za izradu parketa već nakon 3 do 5 godina. To je mnogo povoljnije nego što se čeka za rast drveta, par decenija da bi se od njega mogao dobiti parket.

Kao dodatne prednosti se navode često dimenzija, relativno laka montaža i završna obrada jer dolazi lakiran. Međutim to i nisu velike prednosti, jer i parketi od ostalih vrsta drveta se mogu sada naći u takvom obliku.

Kvalitetan bambus parket dolazi lakiran kvalitetnim lakovima u većem broju slojeva. To mu u startu daje veću otpornost i obećava duži rok trajanja, ali tu je i mogućnost da se nakon nekog vremena parket ponovo prehobla. Potom se vrši zaštita sa osnovnim lakom i završnima što obezbeđuje ponovo duže period korišćenja bez problema. Bolja klasa parketa od bambusa se može obrusiti nekoliko puta, sa jeftinijim klasama se to ne može očekivati.

Postoji veliki broj boja i nijansi u kojima stiže parket od bambusa, a dobra je stvar što se neke od njih dobijaju termičkom obradom bambusovih traka nakon rezanja, a pre lepljenja. Dalje te boje se dele u veći broj različitih nijansi, i na kraju se to još deli prema vrsti laka koji se koristi da li je u pitanju sjajn.i ili mat lak.

Kvalitetno sređen pod u sobi

Zbog velikog izbora nijansi i boja na tržištu je bitno prilikom kupovine uzeti malo više. Bez obzira na tačno računanje prilikom postavljanja deo će morati otpasti, ako se to na vreme ne uračuna može se desiti da prilikom odlaska u dodatnu kupovinu se vidi da te nijanse i boje parketa trenutno nema u ponudi.

Iskustva

Što se tiče kvaliteta bambus parket stiže kao i svi ostali parketi u nekoliko klasa. Ovo je veoma bitno napomenuti na početku, jer nemoguće je očekivati da jeftini parketi imaju ekstra osobine.

Pri računanju koliko je potrebno parketa se obično dodaje na kvadraturu prostora od 3% do 5%, jer će biti otpada prilikom uklapanja. Ovo je veoma bitna stavka, jer kada se primeti da će faliti materijala najčešće je nemoguće naći odgovarajuću nijansu boje.

Bambus barket ima takav način izrade da je neohodno korišćenje lepkova kojima se lepe letvice bambusa. U nekim slučajevima se koriste formaledhidna lepila koja su štetna za zdravlje, ali se takav parket može prepoznati po niskoj ceni. Trebalo bi se raspitati ko je proizvođač i potražiti deklaraciju od prodavca ako je nema na pakovanju.

Parket od bambusa se održava slično kao i za sve ostale podne obloge, koristi se meka blago vlažna krpa za brisanje. Ukoliko se prospe veća količina vode, potrebno je što pre ukloniti. Paziti da se ne ogrebe površina, u tu svhu se može postaviti filc na nogice stolica i stolova ili drugog nameštaja. Da bi se obavila dodatna zaštita može se obaviti mazanje voskom za podove jednom godišnje.

Postavljanje bambus parketa

Prva stvar jeste da ne sme biti prisutna vlaga ni u kakvom obliku, podloga u prostoriji treba da bude ravna i na kraju dosta je važno da se parket unese u prostoriju da odstoji bar 3 dana pre postavljanja. Bilo kakvo postavljanje kratkih vremenskih rokova za završetak posla može samo napraviti veliki problem.

svetli bambusov parket u kuhinji

Parket treba par dana provesti u prostoriji gde će se postavljati, mora se postaviti tako da se između paketa omogući strujanje vazduha. Podignu se od poda nekoliko centimetara, ali tako da budu na nekoliko podmetača da nedođe do krivljenja. Treba ostaviti i prostora između paketa i zidova, prozora, vrata i paziti da ne budu direkno izloženi jakoj sunčevoj svetlosti.

Povremeno se mogu videti primeri podova gde se parket od bambusa radi kombinovanjem dve nijanse boje, ali za takav posao je neophodno angažovati profesionalce.

Lepljenje

Pre nego počnete da radite postavljenja bambusovog parketa pomoću lepila, potebno je obaviti neke pripremne radove. Postavljanje parketa se radi uvek sa leve strane na desnu i kreće se od najdužeg zida u prostoriji. Prvi red se složi na suvo pa se podesi tako da bude odmaknut od zida oko 15 mm, pa se taj pravac obeleži.

Za lepljenje se najčešće koriste dvokomponentni lepkovi, potrebno je pripremati količinski koliko se može potrošiti za 45 minuta. Ovo trošenje lepila za parket treba shvatiti na sledeći način, lepilo se razmaže za 15 minuta i potom ide pola sata za postavljanje letvica. Lepilo nanositi samo na pod, nikako ne mazati žlebove na letvicama parketa.

Kada se prvi red postavi do kraja kompletnom dužinom, može se preći na drugi red. Između zida i prvog reda se distanceri da se parket ne bi pomerio prilikom montaže drugog reda. Da bi se sve lepo složilo može se obaviti blago nabijanje pomoću drvenog čekića. Kako radovi budu odmicali iz između drugih zidova i parketa treba postavljati distancere i bambus parket će na taj način lepo da se složi.

Kada se dođe do zadnjeg reda uzme se jedna letvica parketa i bez lepljenja montira pa se obavi merenje kako da se odseče radi uklapanja. Kada se ona skrati proba se postaviti na par mesta duž reda, sa tim da bi uvek trebalo da bude razmak do zida oko 15 mm. Ako se to pokaže dobro, mogu se kompletan bambus parket koji ide u zadnji red skratiti i potom obaviti postavljanje parketa.

Ne bi trebalo da se radi produžavanje linija parketa iz jedne prostorije u drugu, već bi se to trebalo odvojiti pragovima. Nakon postavljanja parketa u tu prostoriju ne bi trebalo ulaziti bar dva dana.

Pomoću opruga

Ovo je relativno malo poznata tehnika, mada se dosta često koristi. Međutim njena upotreba je najčešća pri postavljanju podova u novogradnji jer je to duplo brže nego kada se koristi lepilo za montiranje.

Da bi ovo funkcionisalo na kvalitetan način, podloga mora biti dobro pripremljena i ravna. Opruge za bambus parket imaju funkciju da omoguće ravnomeran rad parketa tokom promena vlažnosti vazduga i temperatura u prostoriji. One se pomeraju u skladu sa time da li se podna obloga širi ili skuplja.

Pored toga što značajno ubrzavaju posao, druga pozitivna osobina je da postoji mogućnost lake zamene letvi parketa u kasnijem periodu ako se za to pokaže potreba. Na jedan dužni metar parketa uz zid se obično postavljaju po 3 opruge. Razmak između bambusovog parketa i zida se i ovde ostavlja na oko 15 mm, a pokriva se parket lajsnama.

Na drvenu podlogu

Na ovaj načim se parket od bambusa najređe postavlja, mada je to relativno jednostavan način. Na podlogu u prostoriji se obično postavljaju OSB ploče i na njih idu letvice koje se za njih pričvšćuju ekserima ili heftanjem pomoću klamfica.

Bez obzira što se stavlja ploče kao podloga, ispod nej takođe sve treba biti ravno i dobro očišćeno. Kada je ta priprema podloge  obavljena i proverena može se odraditi postavljanje parketa.

Na kraju moram ponoviti još jednput da postoji više različitih klasa, podeljenih prema kvalitetu samog bambusa ali i prema kvalitetu završne obrade. Relno je nemoguće izvesti da se sa onim koji ima najnižu cenu na tržištu postigne dobar rezultat. Kvalitetan bambus parket ima veću cenu, ali zato i bolju završnu obradu. Takođe i nakon postavljanja ostaje mogućnost nakon nekog vremena da se ponovo prebrusi (ishobla) i nanovo izlakira.