Kalijev sapun

Majstori u poslu često koriste sredstva na način koji se bitno razlikuje od onoga što su njihovi kreatori zamislili. Jedno od tih sredstava je i kalijumov sapun. Zbog baznih svojstava ima jaku dezinfekcionu moć pa se najčešće upotrebljava za pranje zidova, čišćenje podova i prostorija a može da služi i kao sredstvo za podmazivanje. Lako je dostupan, nije skup a uz jednostavnu i pravilnu primenu daje dobre rezultate.

Kalijev sapun ima širok spektar primene u industrijskoj proizvodnji i svakodnevnom životu. Neke njegove karakteristike:

  • ima efekat deterdženta (rastvara se i u hladnoj i u toploj vodi)
  • ima antibakterijska svojstva
  • deluje kao dezinfekciono sredstvo

Treba reći da je cena kalijevog sapuna veoma pristupačna, zavisno od proizvođača i veličine pakovanja kreće se oko 200-300 dinara. Može se kupiti u prodavnicama boja i lakova, radnjama gde se prodaje oprema za vodovod i kanalizaciju.

Šta je kalijev sapun?

To je mekan, neisoljen sapun koji se lako razmazuje. Ima miris biljnih ulja jer se dobija osapunjavanjem biljnih ulja pomoću kalijevog hidroksida. On je žućkasto-svetlo smeđe boje viskozna homogena masa koja se lako razmazuje i rastvara u vodi. Pord majstora veoma je cenjen i među poljoprivrednicima za čišćenje objekata. Primena kalijumovog sapuna je široka:

  • za pranje zidova u građevinarstvu
  • u poljoprivredi
  • za podmazivanje PVC cevi i pokretnih traka i lanaca
  • za odmašćivanje jako prljavih površina na metalu i drvetu
  • za industrijsko pranje i čišćenje

Kada se koristi za podmazivanje pokretnih traka u prehranbenoj i pivarskoj industriji nanosi se gotov proizvod bez prethodnog razređivanja ili rastvaranja. Prilikom pripreme za zaštitu voća otopine kalijevog sapuna važno je da se koristi čist sapun bez kozmetičkih dodataka i tako će delotvorno delovati na biljne vaši i štetočine.

Prilikom pravljenja rastvora 20 gr. mekog kalijum sapuna se rastvori u malo mlake vode, promeša i doda hladna voda da ukupno bude 1 litar. Tako pripremljenim rastvorom se prska biljka. Kalijev sapun pomešan sa elementarnim sumporom koristi se za dezinfekciju biljki i protiv gljivičnih oboljenja.

Korišćenje kalijumovog sapuna

Ovo je takst nastao inspirisan nedavnim pomaganjem vodoinstalaterima. Prilikom montaže cevi za odvod iz kupatila i spajanja na kanalizaciju, svaki sastav je premazivan sa tankim slojem ovog sapuna.

Naravno da to nije jedino sredstvo koje se može koristiti za ovu namenu. Pre su korišćena razna ulja, toat mast ili u krajnjoj nuždi običan sapun. Nedostatak ovih sredstava nije u situacijama kada se radi montaža, već u situacijama kad je neophodno rastaviti dva elementa. Kako od perioda montaže prođe i nekoliko godina taj sastav jednostavno zapekne što pravi velike probleme.

podmazivanje kalijumovim sapunom

Kada vodoinstalater koristi kalijumov sapun za mazanje kume koja dihtuje na sastavu stvari se odrade lako, ali je slična i situacija kad ta dva elementa treba rastaviti.

Druga situacija za koji se on više koristi je prilikom pranja zidova i tada je potrebno da napravite rastvor sapuna. On se dobija mešanjem određene količine sapuna i vode dok se ne dobije homogena smeša. Kada nema više grudvica sapuna otopina je spremna za upotrebu.

U zavisnosti od toga da li je površina manje ili više zamašćena u vodu se dodaje manja ili veća količina kalijevog sapuna. 100 grama sapuna rastvorenog u 1 litri vode je dovoljno za pranje jako zaprljane površine. Treba paziti da sapunica bude blaga jer će se u suprotnom disperzija razilaziti i dobiće se suprotan efekat-imaćete utisak da je zid mastan.

Na kraju ćemo spomenuti da se može koristiti u voćarstvu prilikom suzbijanja određenih štetnih insekata.

Kod korišćenja treba izbegavati kontakt sa očima i kožom. Kalijumov sapun se čuva u originalnoj ambalaži u zatvorenom pakovanju na temperaturi 5-30 stepeni.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.