Letnja kuhinja i prednosti koje donosi

U kućama se često pored redovne nalazi i letnja kuhinja. Ovo možda sa strane deluje pomalo čudno, šta će dve kuhinje u sklopu kuće. Međutim ljudi koji je imaju (dobro osmišljenu) u svojoj kući mogu nabrojati na desetine razloga.

Njihova glavna upotrebna vrednost bi bila tokom letnjeg perioda. Ali i tokom zime mogu dobro doći da se u njima pripreme jela koja se dugo kuvaju ili peku. U osnovi su to manje prostorije sa samo jednim ulazom sa dvorišta. Novi trendovi ipak donose i samo natkrivene prostore, često u sklopu terasa.

Spoljašnja kuhinja zbog funkcionalnosti jos nije izašla iz trenda, a sasvim sigurno da ni neće. Veoma je interesantno da retko u njima postoji i prostor za ručanje. Čak i ako ga ima to je samo jedan mali stolić za 2 do 3 osobe.

Višenamenska funkcija letnje kuhinje

Letnja kuhinja obično je pozicionirana između glavnog objekta i dela za sedenje u dvorištu ili su pripojene kući sa posebnim vratima za izlaz u dvorište. Veoma im je retko namena samo kuvanje tokom letnjih meseci. Ako ništa drugo mogu da posluže tokom zime za držanje zimnice.

Zainimljiva je i kao ostava za sitniju belu tehniku koju ne koristimo često, ali i za sklanjanje stolica i stolova  sa terase tokom zime.

Letnje kuhinje služile su i kao glavna baza pri zabavama u dvorištu, odakle su iznosili pripremljenu hranu i piće. Tu funkciju ima i tokom pripremanja roštilja ili ribljih paprikaša.

idealno za pripremanje jela
slika sa pixabay.com

Moderna rešenja

One i u moderno vreme imaju svoje mesto u domaćinstvima,naravno sa modernim elementima. Ponegde se to pored naziva moderan dizajn naziva i italijanski, nemam pojma zašto. To su ravne linije, bez preteranih ukrasa na kuhinjskim elementima ili staklima.

Materijali za izradu letnje kuhinje isti su kao i kod konvencionalne kuhinje. Nema tu razlike u materijalu za izradu, održavanje higijene je i ovde najvažnije pa se o tome treba povesti malo pažnje prilikom izbora dizajna.

Neki mediteranski predeli su doneli rešenje poluotvorenog prostora za pripremane hrane. To često možemo videti na fotografijama ili u nekim emisijama o uređenju enterijera. Međutim kod nas je klima malo oštrija, pa takva kuhinja koja se koristi leti ipak treba biti malo više zatvorena – zaklonjena, nego otvorena.

moderan dizajn nameštaja
preuzeto sa pixabay.com

Po rasporedu u ovoj kuhinji najvažniji je šporet i deo za pripremu hrane. Sudopere u malim letnjim kuhinjama su veoma poželjni. Naravno to je prisutnost malog bojlera veoma poželjna. Provetrenost ovakve kuhinje obično je prozorska ali za manje prostore može se ugraditi i aspirator ukoliko nije moguće postaviti više prozora.

Letnju kuhinju možete osposobiti i po principu “uradi sam”, posebno ako planirate kuhinju tipa verande. To se odnosni samo na nadkriveni prostor sa otvorenom trpezarijom, u dvorištu. Samo ova varijanta sam svoj majstor treba biti shvaćena uslovno, ne sve poslove od početka do kraja. Za ono što neznate angažujte (dobrog) majstora.

kuhinja na otvorenom
izvor pixabay.com

Trend koji se prilično promoviše je kamena letnja kuhinja u kombinaciji sa masivnim gredama od drveta i kuhinjskim aparatima od inoksa. Sa druge strane tu je klasična kuhinjica u vidu male prostorije. Na vama je da odaberete šta više odgovara izgledom, jer su funkcionalnosti na sličnom nivou.

Poluotvorena i otvorena kuhinja traži dobar dizajn i zato pri uređenju obratite pažnju na elemente koji se ističu. Pored toga što trebaju biti kvalitetni, elementi trebaju dobro izgledati jer su vidljivi svima.

Pripremanje laganih letnjih jela u prostoru koji je prilagođen letu je velika prednost. Ukoliko trenutno je trenutno nemate u svojoj kući pitajte one koji je imaju kako su zadovoljni sa svojom letnjom kuhinjom.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.