Pločice za kupatilo

Keramičke pločice su idealne za pokrivanje zidova i poda u kupatilu. Površina im je otporna na vodu i veliku vlagu, a sa druge strane se jednostavno održavaju.

Veoma su zahvalne kad je u pitanju uređenje enterijera, tako da kupatilo možete doterati baš prema svojoj želji. Na raspolaganju je veliki broj različitih boja i dimenzija. Pored pločica osnovnih veličinea imamo još i listele koje pomažu da zidovi ne budu monotoni. Pre kupovine se posavetujte sa iskusnim keramičerem, on će skrenuti pažnju na važne detalje.

Pored izgleda pažnju posvetite samom kvalitetu izrade i finalne obrade. Da li neko voli da su pločice samo do pola zida ili da idu do plafona, to je lično pitanje. Ostaje samo da je lakše održavati kupatilo kad je ceo zid prekriven keramikom.

Osnovne stvari

Podne keramičke pločice su (uglavnom) kvadratnog oblika i površina im je mat. Razlog za takav oblik je navikama i očekivanjima kupaca. Što se tiče površine tu je stvar vezana za klizavost, koja je kod matiranih površina značajno manja.

Zidne pločice su pravougaone sa različitim dimenzijama, a svako za sebe odlučuje da li će taj pravougaonik staviti da bude polegnut ili uspravan.

Podred same boje, na konačan izbor treba da utiče tekstura površine i kvalitet izrade. Uvoznici stalno povavljaju da su u modi italijanske ili španske koje su kvalitetne. Treba ipak znati da i naši proizvođači ne zaostaju u pogledu kvaliteta. A on zavisi od klase u kojoj se keramika nalazi.

Prema važećim propisima o proizvodima na svim pločicama bi na poleđini trebao da stoji žig proizvođača. Ukoliko ga nema treba biti oprezan prilikom kupovine.

Takođe je praksa da se prave podne i zidne tako da budu odgovarajuće po boji i teksturi, a to se može jasno videti iz naziva modela. Neretko taj paket nadopunjuju i usklađene listele.

Debljina pločica od keramike može biti različita, po nekim navikama se za zidove uzimaju malo tanje, dok na pod idu deblje pločice. One su dovoljno izdržljive tako da mogu biti iste debljine. Međutim zbog zahteva kupaca proizvođači ih prave sa razlikom od 2 mm najčešće.

Listele su takođe bitna stavka jer omogućuju da se napravi prelaz između dve boje pločica. Čak i ako su sve zidne pločice u jednoj boji sa njima možemo da razbijemo monotoniju. One mogu da budu sa šarama kao arabeska a takođe i na fazon mozaika.

Na vama je da odaberete boju, ali što se tiče nijansi treba znati da se na tamnijima u većoj meri primete fleke od kamenca. Tu je naravno i pravilo da svetlije boje vizuelno povećavaju prostor što popravlja utisak. Pored boje na sam izgled utiče i izbor dimenzija, nekako ne ide da podne pločice 60 x 60 stavljamo u neko malo kupatilo.

Dobra stvar je što je na ovim prostorima boja elemenata od keramike uglavnom bela. To se uvek nekako fino slaže sa svim bojama. Međutim ako se odlučite da vam kada, wc šolja i lavabo budu u bojama drugačijim od bele, treba to odraditi da se slože za bojom zidova.

Na kraju među osnovnim stvarima moramo napomenuti da se sve pločice jedne boje kupuju odjedanput. Znači treba vam 5 paketa za pod, svih pet se kupuju na jednom mestu. Ako se kupe na dva stovarišta ,bez obzira na to što su od istog proizvođača može se pojaviti razlika u boji i dimenzijama.

Tehnika postavljanja

Sistem je jednostavan, na ravnoj površini se nanese ravnomerno lepilo i potom se slaže pločica po pločica. Između se postavljaju odbojnici – krstići koji olakšavaju ostvarivanje podjednakog razmaka na kompletnoj površini. Situacija je takva da kad se radi na terenu tu bude svega, samo ne jednostavnog rada.

Da bi se pod izravnao najčešće se izvlači betonska košuljica za veća odstupanja. Kad su u pitanju manje razlike može da se koristi i smesa za nivelisanje. Što se tiče zidova i oni moraju biti što kvalitetnije – ravnije napravljeni.

Veoma je važno da je podloga stabilna, a to se najviše odnosi na stara kupatila koja se renoviraju. Znači sva boja, glet masa i ostaci starog lepila se moraju skinuti do osnove. Pre nanošenja novog lepila se sve to premazuje odgovarajućom podlogom. Moguće je i pločice prelepiti preko starih pločica, ali samo ako one čvrsto stoje.

nanošenje lepila na pod

Kad je u pitanju pod u kupatilu, on treba da bude ravan. Podne pločice koje se lepe lepe na njega ne trebaju da budu ravno zalepljene, moraju imati blagi pad prema odvodu.

Fuga ili fugna je naziv za sastav, liniju razdvajanja dve celine. Širina ovog sastava se određuje prema dimenzijama pločica, a najčešće se stavlja 3 mm. U današnje vreme se radi pomoću krstića i malo ređe sa klinovima. Nakon završenog lepljenja se taj prostor popunjava fug masom (fugovanje) koja treba biti usklađena sa bojom koju imaju keramičke pločice.

Ako ne želite fuge potrebno je da se uzmu one kojima su ivice isečene laserom. Uz to je naravno potreban i dobar majstor koji će kompletno postavljanje odraditi kvalitetno.

Trenutno se oko ivica dosta koriste lajsne za keramiku. Prva bitna stvar jeste da postoje unutrašnje i spoljašnje. Druga važna stvar je da se prave za različite debljine (8 mm, 10mm, 12 mm), te kakvu debljinu ima keramička pločica, širina na lajsni se mora uklopiti sa time.

Ideje kako uklopiti keramičke pločice

Ideja za uređenje kupatila ima mnogo, međutim prilikom odabira šta će se primeniti treba biti pažljiv. Moj predlog je držati se što je više moguće klasike, jer moda se menja kako vreme prolazi.

Jedna od ideja koja se može videti predlaže da se služimo pločicama koje su istih dimenzija ali različitih šara.  To sad zaista odlično može da izgleda, ali za desetak godina će delovati zastarelo preko svake mere.

Ideje se dobijaju uglavnom kad se vidi kupatilo kod prijatelja, gledaju se slike na Internetu ili se listaju časopisi. To sve može da bude lepo, ali ponešto može biti nepraktično.

O tome što smo videli i zamislili bi valjalo da se popriča u stovarištu ili prodavnici gde se kupuju pločice. Broj saveta koji se mogu tako dobiti je ograničen, tako da je savetovanje sa majstorima obavezno.

Lajsne za kupatilo se najviše mogu naći bele ili sive. One se tako dobro uklapaju sa svim nijansama na pločicama, jednostavno ne treba insistirati na tome da se nađu u istoj boji.

bele keramičke pločice

Bela boja je nekada bila najčešća, jednostavno keramika se mogla nabaviti samo u toj boji. Sad se polako vraća u retro stilu, mada se može koristiti za neke detalje u samom kupatilu. Dobro je i to što elementi od mediapana stižu takođe obojeni u belo pa se mogu sa njima koristiti.

sive keramičke pločice

Sive keramičke pločice za kupatilo su zahvalne. Jednostavno razne nijanse za pod nude opciju da se usklade sa bilo kojom bojom zidnih. Naravno i ovde je prednost pri odabiru svetlijih nijansi zbog lakšeg održavanja.

plave keramičke pločice

Plave nijanse su pomalo zeznute jer ima ljudi kojima se sviđaju i onih koji to ne podnose. Znači ako radite za sebe kupatilo to je u redu. Međutim ako planirate prodaju objekta u nekom narednom periodu, plava boja keramike može umanjiti vrednost kod potencijalnih kupaca.

crvene keramičke pločice

Crvena boja se ne bi mogla peporučiti za kompletno kupatilo. Sa keramičkim pločicama ove boje mogu da se odrade neki detalji, što će razbiti monotoniju.Ova boja se uglavnom koristi za zidne, retko možete videti podove za crvenim pločicama.

Ovde isto važi pravilo kao i za plave, ako planirate prodavati, ne koristite previše tu boju.

crne keramičke pločice

Kod nas se realno retko viđaju kupatila sa pločicama koje su crne ili blizu te boje. Međutim trebamo priznati da nebi loše izgledalo da neki delovi kupatila budu pokriveni tom bojom. Ali uz tamije nijanse dolazi do izražaja problem koji pravi kamenac, a to se vidi kao fleke po površini.

Kao što se može videti iz slika gore opcija zaista ima mnogo kada je reč o keramičkim pločicama u kupatilu. Na kraju još jedanput moram ponoviti da jednu boju kupujete na jednom mestu, jer ako probate upariti sa dva mesta mogu se pojaviti razlike među pločicama.