Farbanje stolarije akrilnim bojama

Kad se dođe u situaciju da treba ofarbati vrata i prozore, kao novi trend se preporučuje farbanje stolarije akrilnim bojama. Razlog za to je brže sušenje (totalno suve nakon 4 sata) i osobina da slojevi ne pucaju kad se osuše (a što je česta pojava kod uljanih i nitro boja). Preporuka ide i zbog slabijih mirisa (smrada) nakon završenog bojenja.

Postoje različite namene tako da prilikom kupovine trebate tražiti akrilne boje za drvo. Treba u mnoštvu proizvoda da odabereš ono što će odgovarati tvojim potrebama. Mogu da se koriste na velikom broju podloga (karton, gips, platno, drvo, malter, beton) i postoje varijacije za svaku podlogu.

Kao razređivač se za njih koristi voda, što može na prvi mah izazvati nepoverenje. Međutim nema razloga za strah od lošeg učinka zaštite. Na terenu ih nazivaju još i vodene boje za drvo.

Osnovno o akrilnim bojama

Sve boje kao najvažniji element imaju pigmete, zatim tu dolazi vezivno sredstvo i na kraju rastvarač. U ovom slučaju je vezivno sredstvo emulzija akrilnih polimera, kao rezređivač se koristi voda.

Iako se razređuju vodom bitno je napomenuti da kad se osuše postaju vodootporne. Kako je sredstvo za razređivanje bez mirisa, tako se i nakon farbanja slabo može osetiti neki miris.

Ovi premazi postoje bez pigmenata i često se nazivaju lakovima na vodenoj bazi. Moram napomenuti da imaju pigment jer je to uslov da  bi bili otporni na UV zraćenje, ali u toj meri da se nakon bojenja jasno vidi struktura drveta.

Prilikom biranja proizvoda se nemojte oslanjati samo na preporuke u prodavnici. Činjenica da je da često preporučuju one gde je najveći rabat. Tako da se bolje raspitati kod prijatelja, rođaka, komšija i dobićete precizniju sliku šta i kako.

Kako se koriste akrilne boje

Akrilne boje za drvo se mogu razlikovati dodatno prema nameni. Postoje one namenjene samo za farbanje, ali ih ima i za impregnaciju.

Ovi premazi koji su za impregniranje drveta se nanose prvi i to najčešće na drvene elemente koji su napolju. Bezbojni su, u njima se nalaze sredstva za zaštitu od gljivica (fungicidi) i protiv štetnih insekata (insekticidi). Preko njih se mogu nanositi potom premazi sa pigmentom (boje) najčešće u dva sloja.

Vreme sušenja je značajno brže nego kad su u pitanju drugi tipovi boja, ali i njega morate ispoštovati. Boje za drvo na vodenoj bazi spadaju u tankoslojne, pa vodite računa o tome koliko ih još dodatno razređujete.

Ceo postupak priprema i samog bojenja zahteva dosta rad. Krajnji rezutat bi trebao da potraje bar deceniju bez potrebe za nekim dodatnim angažmanom. Zato ukoliko niste sigurni u sebe, angažujte majstora. Naravno, ne onog najjeftinijeg.

Bojenje drveta

Osnovna stvar je priprema, jer bez toga nećete ništa uraditi na kvalitetan način. Farbanje stolarije akrilnim bojama se navodi kao idealno po rezultatima, dok nitro ili uljane boje ispucaju nakon nekog vremena. Veliki procenat tih ispucalih površina je posledica loše pripremljene podloge.

Potrebno je skinuti okove ili ih zaštititi krep papirom da ne bude problema kasnije tokom rada.

Uklanjanje stare boje ide do drveta, nemojte da se dovedete u situaciju da malo prebrusite i potom ofarbate. Sama priprema zavisi i od toga da li je u pitanju spoljna ili unutrašnja stolarija. Kao jednu finesu trebate znati da se spoljašna negituje, jednostavno se git ne ponaša dobro na spoljnim oscilacijama temperature.

Ukoliko se planira farbati starija stolarija, potrebno je skinuti stare slojeve farbe fenom ili gelom koji je za to namenjen. Zatim sledi šmirglanje grubljim brusnim papirom. Sledeći korak je impregnacija odgovarajućim sredstvom, a potom bojenje sa bojom.

kako se koriste akrilne boje

Druga stvar je odabir odgovarajuće boje, jer je ponuda zaista velika na tržištu. Promašaj je koristiti akrilnu boju za drvo za otvoren prostor (recimo drvena ograda), a na pakovanju piše da je za enterijer. Ili uzeti boju prilagođenu za platno i premazati drvenu površinu.

Bilo koje greške se neće odmah primetiti, nego tek nakon nekoliko sezona. Tako da ako vam neko kaže da je nešto prefarbao pre par meseci i da je dobro budite ipak oprezni. Poštovanjem preporuke koja je na ambalaži možete sebi značajno olakšati održavanje drvene površinu kasnijem periodu.

Poizvođači imaju premaze za impregnaciju i akrilne boje za drvo koji su kompatibilni. Zato bi bilo najbolje da su oba od iste firme i da ih oni preporučuju za zajedničko korišćenje.