Boje za drvo u spreju

Farbanje je proces koji zna da potraje, ali za neke sitnice mogu da posluže boje za drvo u spreju. Ovde treba biti pažljiv i prepoznati kada se to posao može na brzinu odraditi, a kad treba malo ozbiljniji pristup. Prednost korišćenja spreja je u tome što će površini dati glatkiju površinu u odnosu na farbanje četkom.

Kod nas to najčešće zovu auto lak, treba ipak znati da je ponuda višestruko veća. Postoji dosta različitih boja koje su namenjene za različite površine. Zato pre kupovine pogledajte specifikacije koje su za njih dali proizvođači.

Nedostatak kod farbanja sprejom je slabost te boje na oštećenja. Tu je i relativno mala površina koju mogu da pokriju, posebno jer se nanose u više slojeva nego kod klasičnog farbanja.

Ponuda na tržištu

Realno je u ponudi puno manje opcija nego što se može naći na razvijenim tržištima. Međutim ima sasvim dovoljno stavki za svakoga.

Ovde treba samo znati da je pakovanje ograničavajući faktor. Jednostavno ovo je namenjeno za manje površine i predmete. Nemojte pokušavati prefarbati kompletne kuhinjske elemente sa sprejevima. Sa jednom prosečnom bocom se može pokriti do 2 m2 .

Pored ponude koja je namenjena za drvo, postoji cela paleta proizvoda koji se mogu koristiti za sve podloge (metal, drvo, keramika, plastika). Sve ove boje za drvo su otporne na značajnu izloženost suncu, ne žute vremenom, brzo se suše, koriste pigmente bez olova.

Pored boja za drvo u spreju, na tržištu su dostupni i lakovi. Tu su i fluo boje, zatim one koje dobro podnose više temperature(one su najčešće namenjene metalu). Mogu se naći one koje daju izgled mermera površinama, visoki sjaj i metalik.

sprej za farabanje drveta

Prajmeri su u osnovi univerzalni i stvaraju odličnu podlogu za vezivanje boje ili laka. Takođe se nalaze u sprejevima sa tim da se mogu koristiti na svim podlogama.

Treba obratiti pažnju da li je boja ili lak namenjen za upotrebu u unutrašnjosti ili se može koristiti i na otvorenom. One namenjenje za spolja imaju bolju otpornost na povišenu vlagu i izloženost suncu.

Na šta obratiti pažnju

Površina drvenog nameštaja je najvažnija, veoma dobro osmotriti u kakvom je stanju. Ne bi smelo da bude vlažno ili buđavo, ako je ofarbano pre treba ukloniti sve što ne prijanja čvrsto.

Ukoliko se koristi sprejevi različitih proizvođača, oni trebaju biti kompatibilni. U osnovi sve zavisi na kojoj su bazi napravljeni.

Ukoliko ne želite da brusite stare slojeve preporučujemo korišćenje nekog sredstva za skidanje stare farbe. Za one koji odluče da prebruse površinu podsećanje da se prvo radi sa grubljim papirom, a nakon toga sa finijim brusnim papirom.

Drvena prašina je ono što može smetati najviše prilikom nanošenja boje sprejom. Znači nakon brušenja obavezno čišćenje okoline, čak i ako nešto novo farbate očistite oko toga.

Posle čišćenja prostora ima da se pripremi malo okolina a i sam predmet. Treba pokriti sve ono što se ne treba ofarbati. Na predmetima su to obično okovi i staklo, dok je od okoline potrebno prekriti najčešće pod (kartonima).

Pre samog nanošenja boje na nameštaj, probajte prvo malo sa strane na nečemu. Najpraktičnije je na kartonskoj kutiji, tu se može videti kakav je mlaz spreja i kako izgleda na površini. Naravno, pre svega pročitajte uputstvo proizvođača kako raditi.

Nanošenje osnovnog sloja boje za drvo u spreju se obavlja u par prolaza. Razlog za to je što nije temeljno kao kad su u pitanju četke ili valjici koji nanose delji sloj. Pozitivno je što se nanešen sprejom osnovni sloj osuši obično nakon 20 minuta i tad se već može nanositi sledeći sloj.

Prilikom nanošenja farbe držite mlaznicu podjednako udaljenu i pod sličnim uglom na kompletnoj površini nameštaja. To je preduslov da se dobije ujednačen izgled kompletne površine.

Kao manja ispomoć može poslužiti tanja četka, da se pokriju mesta koja ne dohvate boje za drvo u spreju.

Ono što fali kod ovih sprejeva je mogućnost da se podesi mlaz boje koji se nanosi na nameštaj. To je opcija dostupna kad se farba sa kompresorom i pištoljem, ali kod ovakog priručnog pristupa toga nema.

Na kraju da spomenemo zaštitnu opremu, maska za usta i nos je poželjna i rukavice obavezno. Provetrenost prostora gde se radi takođe je poželjna.