Komode za TV

Televizori su sastavni deo naših domova i sasvim je uobičajno da bude nekoliko komada u jednom domaćinstvu. Sad na izgled televizora malo možete da utičete, ali zato možete značajno da utičete na ono na čemu će da stoji. Komode za TV trebaju ispuniti dvojaku funkciju, dobro izgledati i biti funkcionalne.

Komode mogu biti samostalna celina koja je po dizajnu drugačija od ostalog nameštaja.Takođe one dolaze uz regal,  prateći stil ormara i polica. U današnje vreme se postavljaju u svaki deo životnog prostora, od spavaće sobe do terase. Ponekad komode imaju i prateći gornji nasadni deo u vidu polica ili fioka.

Moderno vreme donosi moderne upotrebne i ukrasne predmete koje stavljamo na komode.. Nekada su komode stajale u blizini trpezarijskog stola i kao pomoćni ormarić služile za držanje tanjira, escajga i čaša u dnevnoj sobi da se ne bi ustajalo od stola za ručavanje i odlazilo do kuhinje

Materijali i dizajn

Materijali od kojeg su izrađene komode variraju kako zbog namene tako i zbog samog prostora u kojem je komoda. Najčešće su drvene ali koriste se i ostali veštački materijali. prave se kombinovanjem materijala gde je konstrukcija recimo metalna a police staklene, fioke od špera ili univera sa završnicom visokog sjaja.

Za izradu pločastog materijala najčešće se koristi univer (iverica), čiji se kvalitet ogleda u vrsti drveta koje služi kao osnova, zastupljenosti parafina u presi i različitoj gustini odnosno tvrdoći presovanih slojeva. Pored toga se povremeno za vrata koristi medijapan.

Iverica se koristi za izradu radnih ploča, frontova i korpusa, za izradu komoda bira se kvalitetan univer otporan je na vlagu a zaštitna folija osigurava da ploča neće biti lako izgrebana postavljanjem predmeta. Ploča komode  za TV treba da je jaka, da se ne ugiba pod pritiskom. Sirova iverica je najzastupljenija a na takvu osnovu lepi se zaštitna folija koja može biti u boji ili nekom dezenu koji imitira drvo.

police za televizor
izvor – pixabay.com

Oblik komode za TV varira od ravnih do ugaonih, takođe se mogu pronaći značajne varijacije u veličini. U zavisnosti od prostora komoda može biti i oblih ivica, ako pored komode često prolazite ili imate decu onda obratite pažnju na ivice. Zaobljene ne samo da su sigurnije već i daju mekoću komodi i tako je vizuelno mogu smanjiti.

polica sa njigama
slika sa pixabay.com

TV police mogu biti izrađene po narudžbini odnosno po meri prostora koji uređujete. Njihova dužina varira od kraćih koje služe samo za televizor a ispod gornje ploče imaju police na koje se mogu smestiti ukrasni predmeti, ili prateća tehniika. Police za televiziju se veoma praktične, budu raznih visina i omogućavaju da se stvari povezane sa njom nalaze u blizini (tve program, daljinski, razni plejeri ili konzole).

Ravna komoda ukoliko je duža postaje i fokus prostorije, pa čak i da se koristi kao neka vrsta pregrade. Ovo se retko viđa kod nas, ali sa novim pristupom u arhitetkuri ima i takvih prostorija sve više

bela komoda za televiziju
preuzeto sa pixabay.com

Komoda za TV može biti ugaona (zapravo petougaona jer ima pet stranica) i takva ne zauzima mnogo prostora ali u nju možete odloziti dosta stvari.. Ugaone komode mogu biti kombinovanih fioka, ormarića ili polica, na gornjoj ploči je televizor, ukrasna posuda, vaza sa cvećem ili stona lampa. Na polici ispod se nalazi prateća tehnika i diskovi, u fiokama fascikle sa dokumentima a u donjem delu ormarića komode one stvari koje ne želite da se vide na prvi pogled.

Boje komoda su razne, u zavisnosti od celokupnog enterijera stalak za TV trebalo bi uklopiti sa postojecim velikim komadima nameštaja, pre svega po materijalu a onda po boji.

Pravila uređenja enterijera kažu ako je komoda od istog materijala od kojeg su izradnjeni sto ili garnitura za sedenje onda boja može izaći iz okvira boja ostalog nameštaja i do tri nijanse .

nameštaj od paleta
slika – johnfante.net

Boja se uklapa i sa materijalom, ako je komoda od drveta može imati i takvu prirodnu boju i biti zaštićeno lakom za drvo, ako ipak volite luksuzniji efekat, boja tresnjinog drveta je još uvek pečat takvog stila. Održavajte prirodnu boju čisteći komodu sredstvima za čisćenje i održavanje nameštaja od drveta.

Interesantno da se dosta koriste nosači za TV, ali se i dalje ispod njih postavljaju komode. Iako nema fiziičkog dodira među njima to govori o navikama koje mi sami imamo.

Stilske komode su uvek u modi

Moderne komode za TV izrađuju se u svim bojama, jednobojne ili mogu imati različite boje fioka ili polica. Karakteristične su prave linije, oštri uglovi i odsutvo ukrasa. Međutim moda se menja, pa sad moderne za par godina neće to biti.

Zaobljene komode za TV su u trendu zbog futurističkog izgleda, mogu biti u minimalističkom stilu i kao takve lako ih je uklopiti u postojeći enterijer. Komode sa sopstvenim osvetljenjem odnosno mini led sijalicama ugrađenim u donji deo police, sa tamnim pozadinama koje još vise ističu svetlost sijalice trend su modernog dizajna. Svetlo pored standarde može biti u plavoj ili zelenoj boji, komplementarno sa svetlom iz tehničkih uređaja kao što je recimo televizor ili satelitska i kablovska oprema.

Stilske komode ne izlaze iz mode, rađene od masiva kao komad nameštaja zbog svoje estetske vrednosti uvek imaju svoje ljubitelje. Retro je nekoliko godina trendi pa i klasične ravne TV police dolaze u stilu pedesetih i šezdesetih, sa plastificiranim ivicama i pločama visokog sjaja u bojama.

Koji god stil komode da odaberete, kvalitet izrade je na prvom mestu jer nosi vrednu tehničku opremu. Kvalitet izrade i sastavljanja mora biti dobar bez obzira da li je kombinacija metala i stakla, univera ili drveta.

Višedelna komoda vratila se u modu, uz osnovnu policu za TV sa strane su montirane vitrine, gornji deo je sačinjen od polica a donji deo od ormarića. Kompletna TV garnitura može biti ugradna ili samostalna jedinica a sastavljena iz više delova u koje možete odložiti razne predmete, biće lep detalj dnevne sobe.