Gradnja novih stanova u Kragujevcu

Novi stanovi u Kragujevcu bi trebalo da budu izgrađeni uskoro. To se radi u sklopu akcije koju je najavio predsenik, a za ovaj grad je predviđeno 1.090 stanova.

Pozicija gde bi se trebali nalaziti stanovi je određene među ulicama Vladimira Rolovića, Belodrimskom, Šestog puka, Sime Markovića, Božidara Maslarića, Franša Deperea i Cvetnom ulicom. Taj deo grada se naziva još i Denino brdo. Sama veličina tog prostora je oko 20 hektara.

Predviđeno je da prosečna veličina stanova bude 60 kvadratnih metara, a cena za kvadrat bi trebala biti 500 eura. U osnovi je predviđeno da stanovi budu ponuđeni zaposlenima u snagama bezbednosti, ali se razmatra da se deo ponudi i mladim bračnim parovima.

Prenamena prostora i planovi

Ova parcela je bila predviđena za izgradnju manje industrijske zone. Sad je odlučeno da se ponudi za izgradnju preko hiljadu stanova.

JP Urbanizam Kragujevac je određeno da napravi prostorni plan, a pored zgrada sa stanovima planiran je i dodatni sadržaj. Tu bi se trebali naći još i osnona škola i određeni broj parking mesta. U planu je i proširenje predškolske ustanove koja je u blizini.

izgradna stanova u Kragujevcu
slika sa pixabay.com

Kragujevac je ovim potezom učino prvi korak. Doduše takvi koraci su činjeni i nakon najave izgradnje 100 000 stanova od strane tadašnjeg premijera. Međutim od te akcije iz 2012 se odustalo.

Prema nekim procenama bi moglo da bude izgrađeno u Kragujevcu tokom ove akcije 80.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora.