Moderni tepisi za dnevnu sobu

Uređenje enterijera zahteva da svi elementi moraju biti moderni, tako da to važi i kad su tepisi u pitanju. Više to nisu glomazne prostirke koje idu od zida do zida ili bar od nameštaja do nameštaja. Sad su to manji elementi namenjeni uglavnom za pokrivanje mesta gde se dosta prolazi i gde se češće sedi.

Tepih nije samo mekana podloga koja čuva noge od hladnog poda, na njemu možete sedeti i čitati, ležati dok slušate muziku,učite i odmarate. On može biti centralni deo prostorije ako ga lepo postavite i ne zatrpate ga nameštajem.

Moderni tepisi osim praktičnog doprinosa uslovima života ima i značajan uticaj na izgled samog prostora. Odabirom dobrog dezena se prostor može učiniti manjim ili većim, svetlijim ili tamnijim. Zapitajte se koja bi opcija vama najviše odgovarala.

Aktuelno u pogledu boja i dezena

Tepih privlači pažnju bojom i dezenom, tepisi jarkih boja u dva i tri tona danas su u trendu. Pačvork dezeni ne izlaze iz mode, uspravne linije na tepihu mogu učiniti prostoriju dužom a vodoravne široke linije učiniće prostoriju širom.

Kubeti i šegi tepisi deo su retro stila i najefektine dolaze do izražaja uz nameštaj minimalističkog stila. Mada izgledaju staro i arhaično treba imati u vidu da je to delom sada trend. naravno pri njihovom uklapanju sa modernim nameštajem treba biti pažljiv da bi se izbegao kič.

Sve zavisi kakav prostor opremate, razmislite o kombinacijama koje će imati povoljan uticaj na uređenje enterijera. Popularni persijaneri kao da nikada neće izaći iz mode a oni se najbolje uklapaju uz orjentalni still nameštaja ili nameštaj od masiva.

Moderan etno tepih
slika sa pixabay.com

Moderni tepisi od kože i dlake životinja još uvek su među najskupjim, ne uklapaju se u svaki enterijer i nisu baš ni laki za održavanje. Ako ste pak ljubitelj ovakve vrste tepiha a ne volite da gledate kožu mrtve životinje možete naći sjajne replike ovakvog dizajna od sintetičkih materijala koji se skoro uopšte vizuelno ne razlikuju od kože ili dlake.

Ovakvi tepisi bojeni su sintetičkim bojama i verno su oslikani šarama i bojama zebre, tigra i geparda a krojeni su po originalnim oblicima. Različiti načini tkanja i sama struktura tepiha su prve uočljive razlike, a razlikuju se po dizajnu i bojama.

Klasični materijali od kojih se izrađuju tepisi su vuna, koža i prirodna dlaka. Kada je tepih napravljen od njih zahtevaja posebno održavanje.

Moderan dizajn tepiha zahteva i savremene materijale a najčešći materijali za izradu modernih su polipropilen, akril i poliester. Održavanje se svodi na redovno usisavanje i pranje usisivačem na vodu.

Za pranje tepiha od prirodnih materijala možete pozvati servis za pranje tepiha ako nemate prostor za sušenje. U servisu za pranje često se koristi metoda potpunog potapanja tepiha što je i najbolji način izvlačenja prljavštine iz korena svake dlake tepiha. Pranje pod visokim pritiskom ne preporučuje se za tepihe od prirodnih materijala.

uređenje predsoblja
preuzeto sa pixabay.com

Tepisi izrađeni od savremenih materijala laki su za održavanje, neki se mogu prati čak i u mašini za veš, trajni su ali i pristupačniji cenom od tepiha izrađenih od prirodnih materijala. Oni su od savremenih materijala, antibakterijski i antialergijski, dobro sprečavaju zadržavanje prašine. To su razlozi zašto su moderni tepisi najčešće od savremenih materijala.

Struktura tepiha

Tepih pored širine i dužine ima i dubinu, odnosno debljinu koja se postiže strukturom tepiha. Tipovi struktura su čupavi, reljefni i ravni. Čupavi ili poznatiji kao šegi tepisi imaju posebnu lepotu koja se ogleda u mekoći, stopalo kao da upada u ovaj tepih između dugačkih čupavih niti.

Ovakvi tepisi su omiljeni kod dece i rado zaspe na ovakvom tepihu. Nekada su rađeni od ovčije kože i vune što je često izazivalo alergije kod dece a danas su to zamenili sintetički materijali.

Oblici tepiha variraju od pravougaonih, sferičnih i okruglih, u zavisnosti od nameštaja oblik tepiha može vizuelno smanjiti ili povećati prostoriju. Pored dimezija koje mogu da se poruče, postoji opcija da se poruči po meri i oblik. Uređenje enterijera na taj način može biti preciznije i unikatno.

Dimenzije

Tepisi se izrađuju u nekoliko standardnih dimenzija 0,7 X 1,4 m ili 0,8 X 1,5 m uklapaju se veličinom stočića u dnevnoj ili spavaćoj sobi. Oni sa dimenzijama 1,2 X 1,7m ili 1,35 X 1,9m prate veličinu kafe stočića i idu do garniture

Modeli od 1,4 X 2,0 m; 1,9 X 2,9m ili 2,0 X 2,9m pokrivaju veću površinu prostora ispod garniture do trpezarije ili ispod trpezarijskog stola do garniture za sedenje.

U salonima za prodaju podnih obloga možete naći vodič za kupovinu tepiha. Njega popuniti tačnim podacima dimenzija prostorije za koju vam je potreban tepih i u salonu će vam pomoći da nađete odgovarajuci tepih.

Pored gotovih dimenzija popularni su i moderni tepisi po meri. U manjim mestima je do toga teže doći dok se u velikim gradovima lako može naići na to u ponudi.

Dezeni modernih tepiha

Moderni tepisi su izrađeni u svim bojama, dezen tepiha možete birati u skladu sa već postojećim enterijerom ili u odnosu na veličinu prostorije gde će tepih biti.

Dečiji tepisi dolaze u raznim bojama i šarenolikih dezena, popularni su sa motivima grada i ulica pored estetske vednosti imaju i upotrebnu. Na njima se dete može igrati pošto je već iscrtan stazama pa tuda mogu gurati igračke.

Tepisi sa motivma društvenih igara kao na primer “ ne ljuti se čoveče” , “ riziko” ili “monopol” omiljeni su kod dece srednjeg uzrasta zbog društvenog sadržaja. Motivi životinja, mora, automobila, cveća ili sa natpisima omileni su kod tinejđžera.

moderni tepisi
izvor pixabay.com

Moderni tepisi za dnevni boravak i trpezarije

Tepih i dekorativni jastuci mogu biti sličnog dezena i boja, mogu se uklapati sa bojom zavesa ili draperija: Realno je najbolje ako se uklapaju sa garniturom za sedenje ili ostaim većim komadima nameštaja.

Za trpezarije najbolje je odabrati veliki tepih koji će biti pod stolom i stolicama a uz njega upariti jedan manjih dimenzija koji će se prostirati u dnevnom boravku. Ova dva tepiha mogu se razlikovati po obliku ali bi boja ili dezen trebalo da budu ako ne isti onda makar slični, variranje u boji može biti u dve nijanse svetlijoj ili tamnijoj.

Trend se stalno menja pa ukoliko pratite trendove najbolje je izabrati jednobojni tepih većih dimenzija. Takvi tepisi su uvek popularni, a onda menjati prateće tepih-staze koje su jeftinije i lakše ih je zameniti nego veliki tepih.

Za male prostore preporučuju se moderni tepisi od sintetičkih materijala zbog lakoće održavanja. U velikim prostorima možete birati prirodne materijale ukoliko ih možete pravilno održavati.

Tepih daje osećaj topline i udobnosti i nezaobilazan je detalj svakog prostora. Za savremeno uređen enterijer treba da se koriste moderni tepisi.