Šta su pervajz lajsne

Mada im je naziv malo nezgodan, pervajz lajsne su svakako bitan element enterijera. One su prisutne uz skoro svaka vrata i sakrivaju prostor između štoka i zida.

Najčešće su drvene mada se može primetiti porast trenda upotrebe lajsni i od drugih materijala. Bez obzira koji je materijal u pitanju, njihov oblik i boja treba da bude usklađen sa izgledom samog štoka i vrata.

Jedna zanimljivost je da se određeni modeli lajsni za parket mogu koristiti za ovu namenu. Međutim da napomenemo da stiropor lajsne koje bi se zalepile akrilnim silikonom nisu dobro rešenje, jer se lako oštete.

Čemu služe

Prilikom ugradnje štoka od vrata strogo se vodi računa da on bude ravno postavljen, po svim pravcima. Kad su vrata ravna krilo treba da stoji kako se ostavi, ne sme samostalno da se otvara ili zatvara.

Kako bi se ovo moglo odraditi na kvalitetan način zidovi se ostavlaju koji santimetar širi. Nakon ugradnje štoka taj preostali prostor se u današnje vreme najšečće zatvara pur penom. Međutim bez obzira sa čime se taj prostor zatvori i dalje postoji strujanje vazduha.

Tokom montaže štoka se vodi računa da bude ravan po vertikali, što neumorno dovodi do odstupanja od ravnine zidova. Tu se dolazi do druge stavke zašto se koriste pervajz lajsne, a to je maskiranje razlike u ravnini između štoka i zida.

Na njima se sa strane koja ide do zida najčešće napravi žleb koji omogućava da one dobro prilegnu na zid i na štok. Da bi to bilo što bolje potrebno je u nekim situacijama da majstor prilikom njihovog postavljanja odradi dodatno brušenje.

dekorativna lajsna
slika sa bajeonline.net

Kao izgledaju pervajz lajsne

Pored praktičnih stavki koje trebaju ispuniti one moraju biti i dekorativne lajsne. Prva stvar koja se vidi jeste da mogu biti ofabane ili imati dekor drveta. Ovde je situacija da se drvene povremeno farbaju, dok se na plastičnima nekada postavlja imitacija godova od drveta.

Drugi detalj koji upada u oči jeste da se mogu napraviti ravne sa uglovima od 90 stepeni. Sa druge strane u ponudi imamo pervajz lajsne koje su zaobljene sa polukružnim ivicama. Na taj načim imamo modele za modernije prostore kao i one koji su klasični.

Uprkos tome što se može u trgovinama naći veliki broj različitih modela, povremeno se javi situacija da se pervajz lasne moraju praviti prema meri. Treba se za to obratiti iskusnom majstoru koji je poznat po ozbiljnosti. Sama cena im nije prevelika i ne isplati se previše kalkulisati sa cenom. Ako se angažuje loš majstor koji radi jeftino, čekaće se predugo i na kraju dobiti loša roba.

Moramo spomenuti obavezno i štelujuće lajsne, one imaju da kažemo L profil. Jedan kraj lajsne je savijen pod uglom od 90 stepeni i on se postavlja u prosek (žleb) na štoku. Sa ovim tipom lajsni se mogu korigovati problemi gde je razlika između štoka i zida do po 15 mm.

Detalj sa vrata
izvor bajeonline.net

Širina im može biti različita, ali kad se kupuju gotove one su najčešće 7 cm. Ovde povedite računa da se širina lepo uklopi sa samim vratima, kao i prostorom okolo.

stara vrata
slika bajeonline.net

Od čega se prave

Odgovor bi bio najčešće od drveta, mada u poslednih par decenija raste prisutnost i drugih materijala. Postaju popularne lajsne od medijapana koje se porom prefarbaju ili se presvuku sa tankom folijom.

Lajsne za vrata od drveta nemaju nekih velikih mana kad se naprave, međutim sam proces izrade zna biti izazovan. Potrebno je odabrati komad koji ima dužinu preko 2 metra a da su godovi relativno ravni i sve to bez čvorova. Ovde se kao i kod medijapana u poslednje vreme pristupa maskiranju, jednostavno se zalepi furnir sa dobrim izgledom.

Kad su u pitanju dekorativne lajsne za štokove od medijapana one se farbana poluuretanskom bojom. Najčšeće je to belo, ali se mogu koristiti i druge boje prema željama kupaca.