Voskiranje drveta

Zaštita drveta voskarenjem je jedna od opcija koja se dosta retko koristi, mada ima neke svoje prednosti. Pčelinji vosak jeste najčešće osnova koja se upotrebljava, ali to nije jedini sastojak.Postoji veliki broj drvenih površina koje mogu zaštiti na ovaj način, od ikona do podova. Pored drvenih površina, ova metoda zaštite se može koristiti za nameštaj pleten od pruća.

Kada je u pitanju zaštita drvenih podova jedna od opcija o kojoj treba razmisliti je voskiranje drveta. Dugi niz godina se kao jedino rešenje nametao lak, najčešće dvokomponentni lak i o drugim opcijama se nije pričalo. Međutim vosak za drvo se postepeno polako ponovo nameće, ali usled mana nije baš za primenu svagde.

Da bi sve ispalo kako treba treba se upoznati sa preporukom proizvođača za upotrebu i toga se pridržavati. Vosak koji se koristi za drvene podove najčešće se koristi u kombinaciji sa uljima, to dovodi do velike ponude različitih smeša. Tako da saveti prijatelja i komšija nisu baš 100% tačni jer su verovatno koristili neku sličnu, ali ipak drugačiju kombinaciju.

Šta je vosak za drvo

Vosak za drvo je zapravo komercijalni proizvod, nikako ga ne treba mešati sa pčelinjim voskom. U zavisnosti od proizvođača zavisi da li vosak treba zagrejati ili ne pre upotrebe. Kada se nanese na drvenu površinu reaguje slično na temperaturu kao i drvo te ne dolazi do pucanja nanesenih slojeva.

Korišćenjem kvalitetnih voskova ćete sebi značajno olakšati posao, u svetu se intenzivno radi na unapređenju kvaliteta. Današnja sredstva pružaju dobru zaštitu u svakom pogledu, pa su se i u mehaničkoj zaštiti primakli lakovima.

Upotreba nekih rešenja koja proizvodi “mala privreda” može napraviti više štete nego koristi. Možda je od tih jeftinijih preparata koji se mogu kupiti zgodnije da sami napravite.

Ukoliko se odlučite da sami pripremite pastu za voskarenje prilikom zagrevanja koristite sledeći sistem. U jednu šerpu stavite određenu količinu vode i uključite ringlu da se greje, a u drugu šerpicu vosak i ako šta još dodajete u njega. Tu drugu šerpu stavite na prvu i tako će se obezbediti odgovarajuća temperatura koja nikako neće preći 100°C.

Od sredstava koja se mogu dodati u vosak da se učini pogodnim postoje dve opcije. Prva je terpentin, a duga benzin (medicinski benzin), mada realno se skoro uvek koristi terpentin. Odnos materijala, voska i terpentina ide 1:3, mada i tu se mogu praviti manje varijacije. Za uklanjanje voska sa drvene površine se koriste sredstva na sličnoj bazi kao ova što ga razblažiju.

vosak za drvo se nanosi na ploču
izvor – makehouse.me

Dobijena smesa se ne nanosi odmah nakon što se pomeša, potrebno je ostaviti je da se ohladi. Potom se koristi kao i redovne kupovne smese. Kako terpentin isparava nakon rada je potrebno da se smesa dobro zatvori u kutiju da bi duže zadržala svojstva.

Laneno ulje se prema nekim pričama može dodavati u smesu za voskiranje drveta. Međutim za to nisam našao nikakav konkretan primer, tako da ću ovde preporučiti da se to neradi.

U svetu se dosta koristi kanauba vosak koji se dobija sa drveta palme koja raste u Brazilu. Od pčelinjeg se razlikuje po tamnijoj boji i višoj temperaturi topljenja. U trgovinama se uglavnom nalazi kao pasta koja je već pripremljena za voskiranje. Dosta se koristi u svetu za zaštitu automobila i dasaka za surfovanje.

Kako se radi

Da bi se voskarenje obavilo na dobar način, poželjno je da drvo bude od vrsta koje imaju veće pore. Drvo treba da bude suvo i da se fino obrusi.

Postoji i drugi način gde se koristi ulje pre nanošenja voska za drvo. U osnovi se prvo nanosi ulje u nekoliko slojeva preko poda i to se ostavi da se osuši. Sve treba biti pripremljeno i očišćeno od prašine.

Ukoliko ostane nečistoća na drvetu ili prašine, to će tokom daljeg rada stvarati problem koji se u praksi naziva blatom. Znači ako odvojite malo više vremena na pripremu pre početka rada, posle ćete imati manje problema.

Da bi se obavilo dodatno nijansiranje drvenih površina u vosak se mogu dodati pigmenti. Vosak se zagreje i potom se u njega doda malo željenog pigmenta (za mešanje ide drvena kašika). Voditi računa da se ne ubaci previše pigmenta jer je cilj voskarenja da istakne strukturu drveta, a ne da je sakrije. Ukoliko se ističu detalji na ikonama, koristiti malo bajca na nekim delovima pa nakon toga nanositi vosak. Pigment u vosak dodatati samo kada se rade veće površine.

Vosak se nanese u tanjem ravnomernom sloju, a potom se uglača pamučnom krpom (blago ispolira). To se ostavi da odstoji i isti postupak se ponovi sledećeg dana jer se tako uklanja višak sa površine..

Nakon voskarenje drveta se treba obaviti poliranje, ali samo druga polovina posla. Grudiranje ili zatvaranje pora na drvetu je obavilo voskiranje drveta. Ova akcija ne treba biti intenzivna kao kod se radi samo poliranje, može se odraditi u manjem obimu.