Ugradnja krovnih prozora

Ugradnja krovnih prozora je neophodna u situacijama kada se radi na uređenju potkrovlja. Postoji nekoliko opcija kada su u pitanju prozori za krovove, ali ćemo se mi ovde pozabaviti najčešćom, to su kosi krovni prozori.

Za optimalno korišćenje prostora u kome se živi i radi opšta je preporuka da površina prozora bude najmanje 10% od površine poda u prostoriji. Opciona stvar, a za koju bih ja rekao da je obavezna su roletne (postoje spoljašnje i unutrašnje).

Pored prozora ima još elemenata koji se mogu naći u ponudi, a koji će podići kranji kvalitet odrađenog posla. To su opšivka za talasasti krovni pokrivač, opšivka za ravni krovni pokrivač, opšivke za upuštenu ugradnju i na kraju više modela izolacionih materijala za bolju toplotnu i audio izolaciju.

Veliki izbor krovnih prozora

U osnovi svi znamo šta su i kako okvirno izgledaju, ali se ovi prozori mogu podeliti prema načinu funkcionisanja. Najveći broj je kosih krovnih prozora, međutim tu su još i prozori za ravne krovove, svetlosni tuneli i izlazi na krov.

Od poznatijih firmi treba spomenuti Roto, Velux, Fakro i Radijal. Ovde je od koristi dobro proučiti katalog i uporediti cene.

Jedan od detalja je da ima veći broj različitih dimenzija prozora za kose površine. Ovo se odnosi kako na redovne, tako i na prozore koji imaju posebnu namenu. Što se tiče otvaranja imamo prozore sa gornjim upravljanjem i sa donjim upravljanjem.

Kada su u pitanju materijali prisutni su drvo, PVC i aluminijum. Realno je na ovim prostorima da se najviše mogu naći od drveta ili poliuretana, dok su alu prozori retkost.

Izolacija je stvar na koju takođe treba obratiti pažnju, a ona može biti termo, akustična i hidroizolacija. Ovo se kupuje obično kao dodatni set elemenata, ali kod nekih proizvođača to bude ugrađeno direktno na samom prozoru.

Ukoliko se ti elementi kupuju odvojeno, oni su podeljeni na spoljni okvir i na unutrašnji okvir. Sa setom za iznutra se obično nabavlja i parna brana koja omogućava paronepropustljivostu blizini prozora, što smanjuje probleme sa kondenzacijom vode.

Ovi dodaci su toliko bitni da je na primer firma Velux koja je specijalizovana za krovne prozore omogućila dupliranje garancije (sa 5 na 10 godina) na sam prozor ako se uz njega ugradi odgovarajući materijal za izolaciju.

prozor u kupatilu
slika sa pixabay.com

U ponudi su prozori sa dva ili tri stakla koji obezbeđuju bolju izolaciju. Uobičajno je da spoljno staklo bude kaljeno da bi lakše izdržalo probleme u slučaju vremenskih nepogoda.

Saveti vezani za ugradnju

Kada je u pitanju kvalitet radova, sve počinje već sa odabirom modela krovnog prozora koji će najbolje odgovarati. Pored dobrog modela potreban je i dobar majstor koji će ugradnju odraditi kvalitetno. I na kraju ne treba zaboraviti da ugrađen prozor treba dobro održavati.

Kada je u pitanju montaža krovnoga prozora postoje tri opcije:

  • Ugradnja prozora na krovu koji se tek pravi
  • Postavljanje na gotovom krovu gde nije planiran
  • Zamena postojećeg kosoga prozora

Jedna od prvih stavki o kojoj treba razmisliti jeste da li će biti sa gornjim ili sa donjim upravljanjem. Montaža krovnih prozora sa donjim upravljanjem se obavlja ukoliko su parapetni zidovi visine od 130 cm do 160 cm. Modeli sa gornjim upravljanjem se preporučuju ako parapetni zid nije viši od 130 cm.

Već smo spomenuli elemente koji se koriste za prostor oko przora prilikom ugradnje, ali je to toliko bitno da moramo ponoviti. Ovde je podela na spoljni opšiv i onaj unutrašnji, i tu je preporuke proizvođača najbolje 100% ispoštovati.

Ukoliko se radi uklanjanje starog prozora potrebna je velika opreznost. Razlog zašto se uklanja je to što je dotrajao, najverovatnije usled prodora vlage. Kada se on izvadi proverava se drvena građa u njegovoj blizini, da se utvrdi gde je i koliko propala.

Ram prozora i okolna izolacija trebaju u otvor da se postave bez problema. Nikakvo nabijanje na silu neće na kraju doneti ništa dobro, jednostavno kada se ubaci krilo neće moći dobro da nalegne.

Na kraju se ubacuje krilo i proverava se kako ono naleže. Tada se na licu mesta vrši fino štelovanje pomoću distancera.

Što se površine koju pokrivaju prozori, ona bi trebala biti veća. Ali na koji način će se to obaviti zavisi od uslova za ugradnju, da li da se postavi jedan veći krovni prozor ili više manjih. Više malih prozora će ravnomernije da osvetle velike prostorije, nego jedan veliki.

Unutra se opšiv sa donje strane radi da bude vertikalan dole, a sa gornje strane da bude horiszintalan.

kosi krovni prozor spoljni izgled
preuzeto sa pixabay.com

Pored pažnje za spoljni okvir prozora, treba na kvalitetan način da se odradi i povezivanje sa krovom. Crepovi ili ploče treba da budu kvalitetno uklopljeni, tako da nema opcije za ulazak kiše ili snega.

Pored posebne pažnje na vlagu i zaštitu od nje, veliki problem može napraviti i svetlost. Od samog sunca stiže svetlost i toplota, a to može biti veoma nezgodno u određenim periodima. Ovde se problem rešava sa određenim roletnama. One mogu biti spoljne ili unutrašnje, a što se tiče rešenja nude se venecianeri ili zastori od kvalitetnog platna.

Pored odabira roletni dodatna mogućnost o kojoj treba razmisliti jeste postavljanje mreže protiv komaraca. Komarnik je stvar koja je uvek dobro došla.

Ugradnja krovnih prozora svakako nije nešto jednostavno, pa bi naša preporuka bila da za taj posao angažujete majstora. Neki proizvođači imaju svoje liste sa ovlašćenim majstorima, a ima ih dosta i samoukih. Bitno ih je više kontaktirati i zatražiti predraču, koliko bi ugradnja koštala. Razlike u ceni mogu biti značajnije.

Na kraju da spomenemo održavanje, jednostavna stvar koja treba da se radi povremeno. Očisti se filter vazduha provere šrafovi, a jednom u par godina se drveni prozoi prelakiraju ponovo, jer vlaga može napraviti probleme.

Ukoliko se ipak odlučite za samostalnu ugradnju, obavezno ispoštujte preporuke proizvođača izbegavajući bilo kakvu improvizaciju. Cena bilo kakvog brzanja može na kraju biti prevelika.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.