Novi Niš očekuje završetak prvih stanova uskoro

Mada je firma  “Clean earth capital Serbia” doo iz Niša aktivna na našem tržištu još od novembra 2011 godine, sada je tek započeta izradnja stanova. Možda se nekom učini da je to malo za tako dug vremenski period. Međutim situacija je bila takva da su sva kašnjenja opravdana.

Kada kažemo da su kašnjenja opravdana, tu nemislimo baš normalna i primerena, ali svakako su očekivana. Stvar je jednostavna jer kako trenutna vladajuća koalicija nije baš odmah imala vlast u Nišu, malo je bilo otežano dobijanje svih dozvola. Sve se to sredilo 2016 godine (link) kada je nekako baš za vreme izborne kampanje sve što se tiče papirologije sređeno.

Bez obzira na to što se nije gradilo na parceli gde se pre nalazila kasarna “Bubanjski heroji” je svakako bilo radno. Investitor je uklonio sve objekte sa parcele i sve što se moglo ponovo iskoristiti je reciklirano. Međutim sa papirima je firma “Clean earth capital Serbia” imala više problema, jer su neki rokovi probijeni, a neke garancije istekle, pa se sve to moralo ponovo potpisivati i rešavati.

Na video snimku se iznad vidi investitor kako objašnjava šta je sve zamišljeno da se sagradi još 2013 godine.

Šta se sada radi na projektu Novi Niš

Rade se grubi građevinski radovi ukratko. Mada malo opširnije se može reći da se radi na 50 montažnih stanova namenjenih za pripadnike vojske. Druga stvar na kojoj se radi jeste sgrada sa 76 stanova.

Lepo vreme u prethodnom periodu je pozitivno uticalo na tok radova, koji se odvijaju u predviđenim rokovima. Ova zgrada sa 76 stanova je gotova što se tiče zidarskih radova, pa slede radovi na uređenju prostora. Za sledeću godinu je najavljena početak gradnje nekih komercijalnih zgrada na tom prostoru.

Po postojećem projektu pored redovnih sadržaja za ovu veličinu komplesa planirani su neki dodatni. To su poslovni prostori, kao i oni namenjeni za trgovačke delatnosti. Zatim treba spomenuti nešto što se uporno navodi kao bolnica, ali to će pre biti dom zdravlja.

Dobra stvar je plan investitora da Novi Niš dobije LEED sertifikat koji se izdaje u SAD. Time bi se potvedilo da su zgrade sagrađene na tom prostoru, ekonomične, da troše manje energije i vode u odnosu na prosek.

bubanjski heroji
Slika sa Fun page Novi Niš

Kako su rokovi do sad par puta probijani, sad je slično. Radovi jesu počeli na nekim objektima, ali je sada već jasno da sve neće biti gotovo do kraja 2021 godine. Pored

Bez obzira što je uglavnom do sada problem bila državna administracija, to nije sprečilo gradskog odbornika Mihajlo Zdravković da saopšti da ako ne bude gotovo 4000 kvadrata stambenog prostora, da će doći do raskida ugovora.

nalivanje prve ploče
izvor – Novi Niš fun page

Ovde moramo napomenuti i trud investitora da se na prostoru Novog Niša sačuvaju postojeća stabla u najvećoj mogućoj meri. Na taj način će stanovnici novoizgrađenih stanova imati dosta zelenila u blizini.

Pored aktivnosti oko izgradnje ovog centra, firma “Clean earth capital” je u samom Nišu preduzela čitav niz aktivnosti da bi animirala lokalnu zajednicu. Posebno je bilo zapaženo takmišenje iz IT sektora namenjeno za manje stertupove.